1. Sushi = nyers hal? - A sushi valójában nem „nyers halat” jelent, hanem azt, hogy valami „savanyú”. Eredetileg a sushi erjesztett rizsben tartósított hal volt. A folyamat során a rizsből keletkező ecet aminosavakká bontotta le a halat, ami ettől savanykás ízt kapott.
2. Édes, sós, vagy umami – Ez a különleges savanykás íz az umami nevet kapta. A japánok szerint az édes, sós, savanyú és keserű mellett ez az ötödik alapíz. Érdekes, hogy az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak, míg a többi íz csak a nyelv bizonyos területein érzékelhető intenzíven.
3. Egy 19. századi életkülönlegesség - A sushi egy tradicionális japán étel, amelynek hagyományos változatát már az időszámításunk előtt ismerték. Azonban a ma ismert sushit csupán az 1800-as évek közepén alkotta meg egy Hanaya Yohei nevű úr, a mai Tokió városában.
4. Halálos fogás - A fugu, vagyis a gömbhal az egyik legveszélyesebb sushi. Ha nem sikerül a halat megfelelően „méregteleníteni”, akár halálos fogás is lehet. A japán császári család asztalára ezért nem kerülhet soha semmilyen körülmények között gömbhal.
5. Amerikai és portugál recept alapján – Két híres sushi is nyugati találmány. Míg a kaliforniai tekercs nevében is utal amerikai eredetére, a tempuráról már kevesebben tudják, hogy valójában portugál eredetű.
Ha eddig jól sikerült a „randi”, de még mindig kíváncsiak vagyunk pár titokra, további érdekességeket is megtudhatunk a sushiról a következő infógrafikából:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.