Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A sushi jóval több, mint nyers hal és rizs valami zöld levélbe tekerve… Itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerjük! Június 18-a a sushi világnapja, szóval nincs is jobb időpont az ismerkedésre. A NetPincér összehozta nekünk ezt a „randit”, hogy felfedje nekünk a sushi rejtett titkait.

1. Sushi = nyers hal? - A sushi valójában nem „nyers halat” jelent, hanem azt, hogy valami „savanyú”. Eredetileg a sushi erjesztett rizsben tartósított hal volt. A folyamat során a rizsből keletkező ecet aminosavakká bontotta le a halat, ami ettől savanykás ízt kapott.

2. Édes, sós, vagy umami – Ez a különleges savanykás íz az umami nevet kapta. A japánok szerint az édes, sós, savanyú és keserű mellett ez az ötödik alapíz. Érdekes, hogy az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak, míg a többi íz csak a nyelv bizonyos területein érzékelhető intenzíven.

3. Egy 19. századi életkülönlegesség - A sushi egy tradicionális japán étel, amelynek hagyományos változatát már az időszámításunk előtt ismerték. Azonban a ma ismert sushit csupán az 1800-as évek közepén alkotta meg egy Hanaya Yohei nevű úr, a mai Tokió városában.

4. Halálos fogás - A fugu, vagyis a gömbhal az egyik legveszélyesebb sushi. Ha nem sikerül a halat megfelelően „méregteleníteni”, akár halálos fogás is lehet. A japán császári család asztalára ezért nem kerülhet soha semmilyen körülmények között gömbhal.

5. Amerikai és portugál recept alapján – Két híres sushi is nyugati találmány. Míg a kaliforniai tekercs nevében is utal amerikai eredetére, a tempuráról már kevesebben tudják, hogy valójában portugál eredetű.

Ha eddig jól sikerült a „randi”, de még mindig kíváncsiak vagyunk pár titokra, további érdekességeket is megtudhatunk a sushiról a következő infógrafikából:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.