Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Barátságos halászfalvak, pálmafás tengerpartok, hamisítatlan délszláv ízek - és mindez a szomszédban: Horvátország igazán ideális úticél minden nyarani vágyónak. Kóstolhatsz sonkát, halat, tésztaféléket, aperitívnek ihatsz šljivovicát, és a mennyei fogásokat leöblítheted isztriai fehérborral.

Horvátország az Isztriától a dalmát szigetvilágig más-más szépséget rejt. Sétálhatsz Rovinj és Poreč sikátoros óvárosában, megcsodálhatod Opatija pálmafákkal szegélyezett régi villáit, fürödhetsz a Krk vagy a Hvar sziget festői öbleiben, és Dubrovnikban, az óvárost körülölelő fal tetejéről lepillantva felejthetetlen látványban lehet részed.

Dubrovnik
Dubrovnik

Bármerre is jársz, nem jelent gondot a könnyű esti séta után megvacsorázni egy hangulatos tengerparti vendéglőben, ahol karnyújtásnyira kéklik az Adria. Történelmének és fekvésének köszönhetően az ország mindegyik régiójában másképp főznek. A tengerpartokon a görög, illetve az olasz hatás érződik, a középső területeken inkább a török ételek hódítanak.

Gyakori előétel náluk a pršut (levegőn szárított sonka), ami hozzátartozik a romantikus kisvendéglők hangulatához. Általában a mennyezetről lógva kelletik magukat a szebbnél szebb darabok. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval körítve tálalják. Az ajvár is finom előétel: paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából készített püré.

A prsut sárgadinnyével klasszikus horvát, és főleg igazán mennyei előétel
A prsut sárgadinnyével klasszikus horvát, és főleg igazán mennyei előétel

A dalmát konyha legjellemzőbb fogásai természetesen a halételek. Érdekesség, hogy a halat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább tonhalat (tin), tintahalat (lignja) vagy szardíniát esznek. Kedvelt étel a girice, egy gyufaszálnál alig nagyobb szardellafajta, amit sós-pirospaprikás lisztbe forgatva sütnek ki, és citrommal tálalnak. Persze nem csak halakat fogyasztanak. Jellegzetes húsétel pl. a roston sült fasírt (pljeskavica), a fokhagymás marhahús vagy a kemencében sült bárány.

A levesnek nincs olyan nagy szerepe étkezésükben, mint nálunk. Ha mégis esznek, az általában halból készül (brudet), amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában kedvelt a citromleves: ezt tojással, cukorral és fahéjjal készítik. Isztria különlegessége pedig a vörösborral leöntött pirított tésztából készített leves sok babbal.

Húsos burek - de ez a levelestészta tulajdonképpen, bármivel megtölthető!
Húsos burek - de ez a levelestészta tulajdonképpen, bármivel megtölthető!

A sorból nem maradhat ki a réteshez hasonló burek, amit szinte minden horvát pékségben árulnak. Tölteléke lehet túró, de akár hagymán pirított marhahús is. A fritula (mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény) és a rozsota (tejből és karamellből készült édesség) Dalmácia különlegességei. Koccintani akár isztriai fehérborral vagy hvari vörössel is lehet. A szilvapálinka (šljivovica) nemcsak remek aperitif, de az alábbi húsételből sem hiányozhat, egy kis löttyintésnyi kell bele!

Burek recepteket itt találsz >>

Plejskavica recepteket itt >>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.