Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Barátságos halászfalvak, pálmafás tengerpartok, hamisítatlan délszláv ízek - és mindez a szomszédban: Horvátország igazán ideális úticél minden nyarani vágyónak. Kóstolhatsz sonkát, halat, tésztaféléket, aperitívnek ihatsz šljivovicát, és a mennyei fogásokat leöblítheted isztriai fehérborral.

Horvátország az Isztriától a dalmát szigetvilágig más-más szépséget rejt. Sétálhatsz Rovinj és Poreč sikátoros óvárosában, megcsodálhatod Opatija pálmafákkal szegélyezett régi villáit, fürödhetsz a Krk vagy a Hvar sziget festői öbleiben, és Dubrovnikban, az óvárost körülölelő fal tetejéről lepillantva felejthetetlen látványban lehet részed.

 

Dubrovnik
Dubrovnik

 

Bármerre is jársz, nem jelent gondot a könnyű esti séta után megvacsorázni egy hangulatos tengerparti vendéglőben, ahol karnyújtásnyira kéklik az Adria. Történelmének és fekvésének köszönhetően az ország mindegyik régiójában másképp főznek. A tengerpartokon a görög, illetve az olasz hatás érződik, a középső területeken inkább a török ételek hódítanak.

Gyakori előétel náluk a pršut (levegőn szárított sonka), ami hozzátartozik a romantikus kisvendéglők hangulatához. Általában a mennyezetről lógva kelletik magukat a szebbnél szebb darabok. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval körítve tálalják. Az ajvár is finom előétel: paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából készített püré.

 

A prsut sárgadinnyével klasszikus horvát, és főleg igazán mennyei előétel
A prsut sárgadinnyével klasszikus horvát, és főleg igazán mennyei előétel

 

A dalmát konyha legjellemzőbb fogásai természetesen a halételek. Érdekesség, hogy a halat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább tonhalat (tin), tintahalat (lignja) vagy szardíniát esznek. Kedvelt étel a girice, egy gyufaszálnál alig nagyobb szardellafajta, amit sós-pirospaprikás lisztbe forgatva sütnek ki, és citrommal tálalnak. Persze nem csak halakat fogyasztanak. Jellegzetes húsétel pl. a roston sült fasírt (pljeskavica), a fokhagymás marhahús vagy a kemencében sült bárány.

A levesnek nincs olyan nagy szerepe étkezésükben, mint nálunk. Ha mégis esznek, az általában halból készül (brudet), amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában kedvelt a citromleves: ezt tojással, cukorral és fahéjjal készítik. Isztria különlegessége pedig a vörösborral leöntött pirított tésztából készített leves sok babbal.

 

Húsos burek - de ez a levelestészta tulajdonképpen, bármivel megtölthető!
Húsos burek - de ez a levelestészta tulajdonképpen, bármivel megtölthető!

 

A sorból nem maradhat ki a réteshez hasonló burek, amit szinte minden horvát pékségben árulnak. Tölteléke lehet túró, de akár hagymán pirított marhahús is. A fritula (mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény) és a rozsota (tejből és karamellből készült édesség) Dalmácia különlegességei. Koccintani akár isztriai fehérborral vagy hvari vörössel is lehet. A szilvapálinka (šljivovica) nemcsak remek aperitif, de az alábbi húsételből sem hiányozhat, egy kis löttyintésnyi kell bele!

Csevap recept >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.