Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A magyar szájíznek nagyon kellemes élmény a gazdag, megfelelően fűszeres portugál konyha. Egyformán kínál újdonságot és kalandot, de ismerős ízeket is: a Portugáliába vetődött magyar turista legnagyobb meglepetésére a tenger gyümölcsei mellett a miénkre megszólalásig hasonlító csirkepaprikással és zúzapörkölttel is találkozhat.

Portugália méretében is kísértetiesen hasonlít Magyarországra, tehát könnyű bejárni. A legtöbb turista a déli partokat, Algarve tartományt látogatja, de innen egyáltalán nem lehet teljes képet kapni az országról. Ahogy az őslakók mondják: Algarve nem Portugália. Sajátos egzotikumát az adja, hogy déli fekvése miatt ez a terület volt legtöbbet kitéve a mórok behatásának.

Híres Algarve gyönyörű partja, az óceán is itt a legmelegebb. Faro a terület adminisztratív központja sok római és mór építészeti emlékkel, fehérre meszelt villákkal.

Madeira és az Azori-szigetek

A hatalmas portugál gyarmatbirodalomból ez a két autonóm terület tartozik még az országhoz. Leginkább boráról, de kellemes éghajlatáról és szépségéről is híres Madeira, mintegy 1000 km-re fekszik az Atlanti-óceánban Afrika magasságában. Kedvelt nyaralóhely, időjárása és az óceán vize is egész évben kellemes. Madeira szigetén halt meg száműzetésben utolsó magyar királyunk, IV. (Boldog) Károly, Habsburg Ottó édesapja.

Az Azori-szigetek kevésbé ismert turistaparadicsom. Észak-Amerika és Európa között fekszik, Portugáliától 1500 km-re.

Azori paradicsomleves buggyantott tojással

Hozzávalók: 6 dkg vaj vagy margarin, 1 hagyma, 1 kg paradicsom, fél liter víz, fejenként egy friss tojás, só, koriander (elhagyható).

Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, megdinszteljük rajta a hagymát. A paradicsomot meghámozzuk és kimagozzuk, kicsit átsütjük a hagymával, felengedjük a vízzel. Néhány percig forraljuk, ezután átpasszírozzuk vagy turmixoljuk. A levest újra fölforraljuk, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. A tojásokat merőkanálba ütjük, a gyöngyöző levesbe téve buggyantott tojást készítünk. Ha szeretjük, pirított kenyérkockákkal is fogyaszthatjuk, korianderzölddel meghintve.

Tőkehal – 365 féle módon

A portugál mondás szerint képesek minden nap máshogy elkészíteni a tőkehalat, portugálul bacalhaut. Az egyik legismertebb változat a bacalhau à Brás, nem véletlenül: nagyon finom, egyszerű és gazdag étel. Ha otthon nem kapunk sózott-szárított tőkehalat, készítsük fagyasztott halfiléből, úgy is finom ételt kapunk. Felpezsdíthetjük vele gyér halfogyasztásunkat, ha pedig eljutunk Portugáliába, kóstoljuk meg az eredetit!

Bacalhau à Brás

Hozzávalók: fél kiló sózott-szárított tőkehal (vagy tengerihal-filé), 7 evőkanál olívaolaj+olaj a sütéshez, másfél kiló burgonya, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 8 tojás, fél-fél teáskanál só és őrölt bors, sok petrezselyemzöld, olajbogyó.

A szárított tőkehalra annyi vizet öntünk, hogy ellepje, éjszakára állni hagyjuk, reggel a vizet lecseréljük, felforraljuk, körülbelül 15 percet főzzük. Falatnyi darabokra vágjuk vagy tépkedjük, a szálkákat eltávolítjuk.
Ha fagyasztott halfilét használunk, azt kiolvasztjuk, majd felvágjuk vagy kézzel falatnyi darabokra tépkedjük.
Az olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát a babérlevéllel, rádobjuk a vastagabb karikákra vágott hagymát. Kb. 15 perc alatt megdinszteljük, a babérlevelet kidobjuk. Ezalatt a krumpliból szalmaburgonyát készítünk: gyufaszál vastagságúra vágjuk és bő olajban gyorsan kisütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük.
A tojásokat felverjük, sózzuk borsozzuk, tehetünk bele petrezselymet is. A hagymához hozzátesszük a halat, megsütjük. Hozzáadjuk a kész krumplit, összekeverjük. Ráöntjük a tojást, kevergetve félkeményre sütjük. Petrezselyemmel bőven megszórva tálaljuk, néhány szem olajbogyóval.

Imádkozik, dolgozik, szórakozik

Szökőkút azulejoval
Szökőkút azulejoval

Portugália egyetlen szomszédja Spanyolország. Bár a történelem során olykor puskapor szagú volt a levegő a két ország között, a nagy háborús pusztítások elkerülték Luzitániát. Ennek köszönhető, hogy ma meglátogathatjuk a római kori Diana-templomot Évorában; a 9-10. században (!) épült mór várat Sintrában és több más 11-12. századi, döbbenetes méretű gótikus katedrálist, kolostort és szökőkutas-narancsligetes-vízköpős kerengőt (Batalha, Alcobaça).

A portugál mondás szerint Braga imádkozik, Porto dolgozik, Lisszabon szórakozik. Portugália mélyen katolikus ország, Braga mellett Fátima is vallási központ: itt jelent meg Szűz Mária közel száz éve három pásztorgyereknek és a település ma az egyik legismertebb zarándokhely. Coimbra a szerepek szerint tanul: gyönyörű város melyet körbeleng leghíresebb látnivalója, a patinás egyetem szelleme.

Portugália északi és déli része, illetve a tengerpart és szárazföld képe erősen eltér, ezért izgalmas beutazni. Éghajlatuk, tehát mezőgazdaságuk, gasztronómiájuk is más. Északon gabonafélék és burgonya, a déli, mediterrán részeken szőlő és citrusfélék teremnek. A festői – felváltva sziklás és homokos – part mentén halászfaluk, szélmalmok váltogatják egymást, a városok girbe-gurba utcáinak képét meghatározzák a kék festett csempével, az azulejoval gazdogon díszített házak. (A csempe nem csak díszít, a nyári hőséget is enyhíti.)

Vidéken a levegőt bejárja az eukaliptuszerdők illata; narancs és citrom nő a kertekben. Beljebb haladva a szárazföld felé az ország északi részén hegyekkel találkozunk és a turisták által messze elkerült pöttöm falvakkal. Ezeken a településeken a házak mór örökség jegyében fehérre vannak meszelve. Előfordulhat, hogy a falu szélén helyi bikaviadalba botlunk, néhány euróért és az idegeneknek kijáró ferde pillantásokért teherautó pótkocsikról nézhetjük a söröző helyiekkel, hogy incselkedik helyi ifjonc és bika. (A portugál bikaviadalban – ellentétben a spanyollal – nem bántják vagy ölik meg az állatot.)

A portugálok egyébként nem szeretik, ha a spanyolokhoz hasonlítják őket; nyelvüket vagy akár gasztronómiájukat a szomszédokéval egy kalap alá veszik.

Rubin és topáz bor

A régi kikötőváros, Porto nemcsak a bor miatt ér meg egy misét, de a bort meg kell kóstolni. A portói édes, magas (20 százalék körüli) alkoholtartalmú desszertbor. Magas alkoholtartalma ellenére azért ilyen édes, mert készítése során brandyt öntenek a portóihoz és ezzel megállítják az erjedést. Vörös fajtái a legelterjedtebbek: a fiatal, gyümölcsösebb és rubinvörös változatot hívják rubynak, az öt évnél tovább érlelt portóit pedig tawnynak (topáz).

Bár a portói talán legismertebb portugál exportcikk, de kiváló más borok is teremnek dűlőin, a madeirai pedig a portóihoz hasonló édes, likőrözött bor.

Titkos recept Lisszabonból

A Belém-torony
A Belém-torony

A portugálok is nagyon szeretik az édességet. Egy helyi specialitás a pastel de nata (tejszínes sütemény), más néven pastel de Belém, mely Lisszabon egyik leghíresebb látnivalója, a Belém-torony mellől indult hódító útjára egy kis cukrászdából. Receptje máig titkos.
A tejszínes-vaníliás krémmel töltött omlós sütemény sikerét a többi kávéház is megirigyelte, és kikísérletezte a saját változatát. Így a pastel de nata ma Portugália egyfajta nemzeti specialitása.
A süteményt tűzforrón fahéjas porcukorral hintik meg, kávéhoz fogyasztják.

Ez is egy kikísérletezett recept, az eredetire állítólag megszólalásig hasonlít:

Pastel de nata

Hozzávalók a tésztához: 2 csésze liszt és liszt a nyújtáshoz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál kristálycukor, 10 evőkanál hideg vaj kis kockákra vágva, 5-7 evőkanál jeges víz.
A krémhez: 1 evőkanál kukoricaliszt (ennek hiányában liszt), másfél csésze habtejszín, 1 csésze kristálycukor, 6 tojás sárgája.

Omlós tésztát készítünk: késes betétű robotgépben összedolgozzuk a lisztet, sót, cukrot és vajat, majd a hideg vízzel összegyúrjuk. Robotgép híján a vajat a reszelő nagylyukú oldalán belereszeljük a lisztes keverékbe és kézzel összemorzsoljuk. A homokszerű tésztát azután a hideg vízzel készre gyúrjuk, hengert formázunk belőle, fóliába csavarjuk és legalább egy órára betesszük a hűtőbe. (Előző nap is elkészíthető.) Próbáljunk gyorsan dolgozni, hogy ne melegedjék meg a tészta.
Lisztezett gyúródeszkán a tészta felét fél centi vastagra nyújtjuk. 6 darab 10 centi átmérőjű kört szaggatunk belőle. (Ha nincs ekkora szaggatónk, használjuk egy nagy befőttesüveg belisztezett száját.) A tésztakörökkel kibélelünk egy kivajazott-lisztezett muffinsütő tepsit, a lelógó részeket késsel levágjuk. A tepsit 5 percre a fagyasztóba tesszük.
Mindegyik mélyedésbe teszünk egy muffinsütő papírt, megtöltjük szárazbabbal vagy rizzsel (ez lesz a nehezék) és 180 fokon 8-10 percig elősütjük.
Egy másik edényben egyharmad bögre tejszínt adunk a (kukorica)liszthez. A maradék tejszínnel és cukorral addig kevergetjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Egy tányérban elkeverjük a tojássárgákat, hozzáöntjük a tejszínes keverékhez, gyengéden összedolgozzuk.
A tölteléket a nehezékektől megszabadított formákba kanalazzuk, annak kétharmadáig. 175 fokon 20-25 percig sütjük. A töltelék teteje kicsit megbarnulhat. Hagyhatjuk kihűlni a tepsiben, de tűzforrón is fogyasztják fahéjas porcukorral megszórva.
A mennyiség kétszer hat darab süteményhez elég. Ha nem készítjük el az összeset (mivel frissen finom), tegyük hűtőbe a maradék tésztát, 1-2 napig semmi baja sem lesz.

A díszes erődítmény, a Belém-torony mellett közvetlenül megcsodálhatjuk a felfedezők emlékművét (innen indult az ismeretlenbe Vasco de Gama) és a Szent Jeromos székesegyházat (itt van eltemetve). Ha tehetjük, látogassunk el a fővárostól nem messze fekvő Cabo de Rocára: a romantikus hajlamúak innen, Európa legnyugatibb pontjáról lógathatják a lábukat, nézhetik a naplementét és fürkészhetik a nagy vizet, amin Kolombusz Kristóf is eljutott Amerikába.

Budai Mária

Kapcsolódó írások:

Európa napfényes sarka: Portugália
Portó dolgozik és pacalt eszik
A spanyol és portugál konyha

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.