Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A tajine (ejtsd: tazsin) az észak-afrikai, pontosabban a marokkói konyha sajátos edénye. Sajátos, mert az étel se nem fő, se nem sül benne, inkább párolódik. És mivel lassan, gőzben készül, megőrzi a vitamintartalma javát, és az aromák sem vesznek el.

Arab piac - sok hagyományos, agyagból készült sütőedénnyel
Arab piac - sok hagyományos, agyagból készült sütőedénnyel

A tajine-ban szinte bármi elkészíthető. A húsok egy részét érdemes a tajine-ban történő párolás előtt néhány órát pácolni, majd így helyezni az edényben pihenő zöldség- vagy gyümölcságyra.

Az edénybe kerülő húsokat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Fűszerezni alapvetően paprikával, köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amit az észak-afrikai, kicsit mediterrán, kicsit arab konyha használ.

Öntöttvas tajine-edény
Öntöttvas tajine-edény

A zöldségek és a fűszerek mellett nagyon fontos, hogy milyen hús kerül a tajine-ba. A leggyakrabban készített csirke és bárány mellett, hal és marhahús is gyakran készül a kúpos agyagedényben.

Az eredeti tajine agyagból készült, de a ma már lehet kapni öntöttvas aljú, agyag sipkájú példányokat is. Ezekkel megközelítőleg hasonló eredmény érhető el, mint az eredeti edényekkel - tűzhelyen. Ha klasszikus agyag tajine-ünk van, akkor azt a sütőbe tolva tudjuk használni. Ma már létezik elektromos aljú, cserép fedelű készülék is.

Elektromos tajine-edény
Elektromos tajine-edény

A tajine-ban készült ragukhoz köretként ehetünk tabulét (kuszkuszsaláta), kuszkuszt (couscous), rizst vagy marokkói kenyeret. Ez a lapos kenyér akár evőeszközül is szolgálhat.

A kuszkusz talán a legelterjedtebb köret, szintén klasszikus észak-afrikai fogás. A kuszkusz készülhet búzából, kölesből vagy árpából. A legtöbb helyen kapható, előfőzött változatot kellő mennyiségű sós, esetleg olajjal elkevert forró vízzel kell felönteni, amit a dara magába szív, és fedő alatt párolódva, percek alatt kész a köret. Ízesíthető fűszerekkel, zöldségekkel (tökkel, cukkinivel, paradicsommal, csicseriborsóval), olajos magvakkal, hússal, de jól harmonizál az aszalt gyümölcsökkel is.

Ma már tajine-nak nevezzük az arabos fűszerezésű húsos-zöldséges egytálételt, amelyben leggyakrabban található valamilyen aszalt gyümölcs (leggyakrabban mazsola, füge, sárgabarack).

Gyömölcsös-zöldséges-húsos párolt-főtt-gőzölt egytálétel sok fűszerrel
Gyömölcsös-zöldséges-húsos párolt-főtt-gőzölt egytálétel sok fűszerrel


Bárány tajine mézzel és mandulával

Hozzávalók:
1 kg báránylapocka
2 gerezd fokhagyma
3 vöröshagyma
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
frissen őrölt fekete bors
egy csipet sáfrány
2,5 dl olívaolaj
6 dl víz
3 marék mazsola
4 evőkanál méz
2 maréknyi pirított szeletelt mandula

Elkészítés: Az edényemet előmelegítem a 100 fokra beállított sütőben. A bárányt méretesebb darabokra vágom. A fűszereket elkeverem kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával és egy kis sóval. A vöröshagymát is apró kockákra vágom, és a kencéhez adom. A húst belekeverem a pácba, a sütőből kiemelt edénybe helyezem. Hozzáöntöm a maradék vizet és az olajat. Elkeverem, lefedem, majd visszahelyezem a sütőbe. Jó 7-9 órát hagyom sülni. Tálalás előtt negyed órával összekeverem a mézet a mazsolával, hozzáadom, és még 10 percig várok a tálalással. Végezetül megszórom pirított mandulával. Marokkói kenyérrel tálalom.

Fotó: IKEA, Tefal

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.