A tajine-ban szinte bármi elkészíthető. A húsok egy részét érdemes a tajine-ban történő párolás előtt néhány órát pácolni, majd így helyezni az edényben pihenő zöldség- vagy gyümölcságyra.
Az edénybe kerülő húsokat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Fűszerezni alapvetően paprikával, köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amit az észak-afrikai, kicsit mediterrán, kicsit arab konyha használ.
A zöldségek és a fűszerek mellett nagyon fontos, hogy milyen hús kerül a tajine-ba. A leggyakrabban készített csirke és bárány mellett, hal és marhahús is gyakran készül a kúpos agyagedényben.
Az eredeti tajine agyagból készült, de a ma már lehet kapni öntöttvas aljú, agyag sipkájú példányokat is. Ezekkel megközelítőleg hasonló eredmény érhető el, mint az eredeti edényekkel - tűzhelyen. Ha klasszikus agyag tajine-ünk van, akkor azt a sütőbe tolva tudjuk használni. Ma már létezik elektromos aljú, cserép fedelű készülék is.
A tajine-ban készült ragukhoz köretként ehetünk tabulét (kuszkuszsaláta), kuszkuszt (couscous), rizst vagy marokkói kenyeret. Ez a lapos kenyér akár evőeszközül is szolgálhat.
A kuszkusz talán a legelterjedtebb köret, szintén klasszikus észak-afrikai fogás. A kuszkusz készülhet búzából, kölesből vagy árpából. A legtöbb helyen kapható, előfőzött változatot kellő mennyiségű sós, esetleg olajjal elkevert forró vízzel kell felönteni, amit a dara magába szív, és fedő alatt párolódva, percek alatt kész a köret. Ízesíthető fűszerekkel, zöldségekkel (tökkel, cukkinivel, paradicsommal, csicseriborsóval), olajos magvakkal, hússal, de jól harmonizál az aszalt gyümölcsökkel is.
Ma már tajine-nak nevezzük az arabos fűszerezésű húsos-zöldséges egytálételt, amelyben leggyakrabban található valamilyen aszalt gyümölcs (leggyakrabban mazsola, füge, sárgabarack).
Hozzávalók:
1 kg báránylapocka
2 gerezd fokhagyma
3 vöröshagyma
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
frissen őrölt fekete bors
egy csipet sáfrány
2,5 dl olívaolaj
6 dl víz
3 marék mazsola
4 evőkanál méz
2 maréknyi pirított szeletelt mandula
Elkészítés: Az edényemet előmelegítem a 100 fokra beállított sütőben. A bárányt méretesebb darabokra vágom. A fűszereket elkeverem kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával és egy kis sóval. A vöröshagymát is apró kockákra vágom, és a kencéhez adom. A húst belekeverem a pácba, a sütőből kiemelt edénybe helyezem. Hozzáöntöm a maradék vizet és az olajat. Elkeverem, lefedem, majd visszahelyezem a sütőbe. Jó 7-9 órát hagyom sülni. Tálalás előtt negyed órával összekeverem a mézet a mazsolával, hozzáadom, és még 10 percig várok a tálalással. Végezetül megszórom pirított mandulával. Marokkói kenyérrel tálalom.
Fotó: IKEA, Tefal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.