Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Zöldség

Húsmentes tavaszi ételkavalkád

Múlóban a tél, amikor a szokásosnál több és zsírosabb ételt eszünk, hogy szervezetünknek legyen mit raktároznia, ami melegíthet bennünket. A tavasz közeledtével azonban ledobhatjuk magunkról a felesleges párnácskákat.

Zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből válogatott finomságokat készíthetünk. Nem fekszi meg a gyomrunkat, ami a bálozós, mulatozós, sokat evős és ivós farsangi időszak után különösen kellemes. A természet ébredésére készülve gyomrunkat is megajándékozhatjuk a tavasz terményeivel. A felvonultatott eledelek tele vannak vitaminnal, hasznos ásványi anyaggal. Igaz, főzés közben egy részük távozhat, de van megoldás. Korábban már tanácsoltuk: az alapanyagok egy részét bátran keverjük bele nyersen a kész ételbe. Az íz ugyanaz lesz, a vitamin pedig jóval több. Nemcsak a petrezselyemmel tehetjük ezt, amikor kész a zöldségleves.
A desszerttel szokás szerint legyünk óvatosak, nehogy túl sok hízlaló szénhidrátot kapkodjunk be. A zsírokban gazdag téli étrend után különösen igaz: annyit együnk, hogy éppen ne legyünk éhesek. A fölösleg az alakunkon is megmutatkozik, pedig a nyárra készülődve éppen karcsúsodni vágyunk.

Hozzávalók 4–6 adag: 40 dkg zöldborsó, fél fej saláta, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 3 dl tej, só, őrölt fehérbors, ízlés szerint cukor
A gombóchoz: 20 dkg túró, 1 db tojás, 1 teáskanál finomra vágott kapor, 5 dkg búzadara, só
Elkészítés:
1. A salátát megtisztítjuk és leöblítjük. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót, és kevés vízzel pároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, beletesszük az összetépett salátát, sózzuk, borsozzuk, és 2–3 percen át pároljuk.
2. Felengedjük 6–7 deciliter vízzel. Ha forr, besűrítjük a tejjel kikevert liszttel, és 15 perc alatt kíméletesen összefőzzük. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük (ízlés szerint át is szűrhetjük), majd a kész levest tálaljuk.
3. Betétnek kapros gombócot adhatunk. Ehhez a túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, sóval, búzadarával, kaporral és 20–30 percen át pihentetjük a hűtőben. Sós, lobogva forró vízbe kis gombócokat szaggatunk, és 5–6 percig kíméletesen főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, és tálalásig a vízben hagyjuk.


Gombás galuska sajttal töltve

Hozzávalók 4 darabhoz: 40 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg hagyma, 0,5 dl olaj, 20 dkg erdei csiperke (vagy tetszőleges más gomba), só, 1 teáskanál finomra vágott kakukkfű, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, őrölt bors, 1–2 dkg vaj
Elkészítés:
1. A lisztből, tojásból vízzel és sóval galuskatésztát készítünk. Forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leöblítjük. Ha van rá lehetőség, tehetünk a tésztába szárított, őrölt gombát is, hogy még ízletesebb legyen.
2. A megtisztított hagymát finomra vágjuk és olajon megfuttatjuk. Rátesszük a megtisztított, megmosott, vékonyra szeletelt gombát. Erős tűzön 2–3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és az összevágott fűszerekkel is megszórjuk. Rövid ideig összepirítjuk, és a tűzről levéve összekeverjük a galuskával meg a tejföllel.
3. Kivajazott hőálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és 200 C-fokosra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amikor szép a teteje, kivesszük és tálaljuk.


Rétes tortácska

Hozzávalók 6–8 adaghoz: 1 csomag hatlapos réteslap (ez vastagabb, mint a négylapos), 4 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 30 dkg mirelit málna, 4 dkg porcukor, olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A réteslapokat kiszúrjuk 7 cm-es kiszúróval. Tetszőlegesen számoljunk 3–6 db kiszúrt lapot tortánként. Melegítsünk olajat, de ne legyen túl forró, mert akkor hirtelen éget. Próbáljuk ki egy leeső tésztával az olaj melegségét, hogy szépen sül-e benne, majd süssük meg a többi lapot. Ne egyszerre tegyük az olajba a lapokat, csak annyit, amennyit kényelmesen tudunk fordítani.
2. Amikor mindkét oldaluk megsült, vegyük ki szalvétára, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Ha kész az összes, tegyük félre.
3. Cukrozzuk be a szobahőmérsékleten kiengedett málnát. A tejszínből verjünk kemény habot, keverjük bele a habfixálót és a málna felét kevés lével. Ezzel a habbal rétegezzük a sült lapokat.
4. Tegyük tányérra, szórjuk meg kevés porcukorral. A visszamaradt málnával és a levével tálaljuk. Tehetünk mellé tejszínhabot is. Nem érdemes sokáig eltenni, mert eláznak a lapok.

Fotók: Kiskegyed Konyhája

További húsmentes finomságok >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.