Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Bejgli nélkül nincs karácsony - ez tény. Következő válogatásunkban a klasszikus diós és mákos bejgli alaprecepteken kívül különféle izgalmas tészta és töltelék variációkat osztunk meg veletek a gesztenyéstől kezdve a kelesztés nélkül készíthető bejglin át a pirított mogyorósig. Próbáljátok ki akár mindet!

Bátran kijelenthetjük, a bejgli olyan alapeleme a karácsonyi menünek, amely nélkül nem is nevezhető "ünnepi"-nek a legkáprázatosabb menüsor sem. Következzen éppen ezért néhány bejgli alaprecept, a kelesztés nélkülitől a klasszikus diós és mákos tölteléken át a legfinomabb gesztenyésig!

Mindenképpen érdemes tudni, hogy a kelesztéshez használt élesztőt elegendő feloldani pici cukorral vagy tejjel, nem kell felfuttatni, mert ez esetben kalács jellegűre dagad a sütemény. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze közepes keménységű tésztává, majd formázzunk belőle cipókat. Folpackba csomagolva pihentetjük a hűtőben legalább 20 percig vagy akár másnap reggelig.

Bejgli készítési Tippek, trükkök, praktikák

  1. Az igazán jó bejglinél legalább annyira fontos a töltelék, mint maga a tészta. Egy átlagos rúd 20 dkg nyers tésztából készül, ehhez nyugodtan számolhatunk 25 dkg tölteléket.
  2. Mákos töltelék tej nélkül is készülhet, ugyanis, ha túl híg a massza, könnyen kifolyhat a bejgliből. Tej nélkül sem érződik száraznak, ha lekvárt vagy kinyomkodott reszelt almát teszünk bele. A diót nem szükséges finomra darálni, elég késes aprítógépben durvára őrölni. Az sem probléma, ha a receptben megadott mennyiségből készített diótöltelék a tésztára kenve kevésnek tűnik, sütés közben megduzzad, főleg akkor, ha (rumba áztatott) mazsola is van benne.
  3. A téglalap alakúra nyújtott, kb. 3 mm vastag bejgli tészta széleit kézzel nyomkodjuk kissé vékonyabbra, hogy feltekeréskor az illesztések ne legyenek túl vastagok.
  4. Várjuk meg, hogy a főzött töltelék teljesen kihűljön, és csak eztt követően terítsük szép a tésztalapon úgy, hogy a szélein maradjon nagyjából 1 ujjnyi sáv. A két rövidebb és az egyik hosszanti oldalon kenjük le a tésztaszélt tojással vagy tojássárgájával, majd a megkent oldalakat tekerjük rá a töltelékre.
  5. A kenetlen oldaltól kezdve úgy tekerhetjük fel a bejglit, hogy levegő ne maradjon a rétegek között, de a tekercs ne legyen túl szoros!
  6. A rudakat ecsettel, kenőtollal egyenletesen kenjük át tojássárgájával vagy felvert tojással, majd hagyjuk teljesen megszáradni a hűtőben. Ha szűkös a hely a hűtőben, hűvös, száraz helyre is kitehetjük. A pihentetést követően ismét kenjük át a tésztarudakat, ám ezúttal csak tojásfehérjével, majd pihentessük ismét.
  7. Várjuk meg, hogy a tojásfehérje is megszáradjon, majd szurkáljuk meg több helyen villával meg a rudakat. Erre azért van szükség, hogy a sütéskor keletkező gőzök távozni tudjnak, és ne repedjen meg a bejgli.
  8. A bejglit 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 25-30 percig. Túl forró sütőben a külseje megéghet, a belseje viszont nyers marad.
  9. A sütés végeztével még forrón fordítsuk fel a rudakat a tepsiben, és hagyjuk így állni 10-15 percig. Ennek köszönhetően a bejgli tészta és töltelékrétegek később nem válnak el egymástól.

íme a legjobb bejgli receptek egyben:

1. Gesztenyés bejgli >>>

Gesztenyés bejgli, a kihagyhatatlan karácsonyi sütemény recept
Gesztenyés bejgli, a kihagyhatatlan karácsonyi sütemény recept

2. Repedésmentes diós és mákos bejgli >>>

Repedésmentes diós és mákos bejgli
Repedésmentes diós és mákos bejgli

3. Karácsonyi diós mákos bejgli >>>

Karácsonyi diós, mákos bejgli készítése
Karácsonyi diós, mákos bejgli készítése

4. Diós-aszus bejgli recept >>>

Különleges diós aszus bejgli recept
Különleges diós aszus bejgli recept

5. Mini rumos-diós bejgli >>>

Mini diós bejglik
Mini diós bejglik

6. Diós és mákos bejgli krumplis tésztából >>>

Diós és mákos bejgli krumplis tésztából sütve
Diós és mákos bejgli krumplis tésztából sütve

7. Rakott bejgli maradékból >>>

Rakott bejgli maradékokból készítve, igazi maradékmentő recept
Rakott bejgli maradékokból készítve, igazi maradékmentő recept

8. Diós bejgli alaprecept >>>

Diós bejgli alapreceptje
Diós bejgli alapreceptje

9. Mákos bejgli alaprecept >>>

Mákos bejgli alaprecept
Mákos bejgli alaprecept

10. Pirított mogyorós bejgli >>>

Pirított mogyorós bejgli Szabi a péktől
Pirított mogyorós bejgli Szabi a péktől

11. Kelesztés nélküli bejgli tészta recept >>>

Kelesztés nélkül készíthető diós bejgli
Kelesztés nélkül készíthető diós bejgli

MÁKOS ÉS DIÓS: SOKFÉLE BEJGLI KARÁCSONYRA >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.