Az élet sokféle forgatókönyvet írhat: vannak kapcsolatok, amelyek nemcsak az otthon melegében működnek harmonikusan, hanem a munkahelyen is. Széll Tamás, Michelin-csillagos séf is gyakran hazaviszi a munkát, hiszen párjával, Szulló Szabinával közös szenvedélyük a gasztronómia, sőt, saját vállalkozásba is együtt fogtak. A páros nemcsak a munkában törekszik mindennap a maximumra, hanem a magánéletükben is: a karácsony meghitt hangulatban és ízletes fogásokban gazdag náluk.
„A karácsony szent, családi ünnep nálunk, nem szoktunk elutazni. A legfontosabb, hogy együtt legyünk, finomakat együnk, nézzünk valami jó rajzfilmet és jusson valami meglepetés a fenyő alá” – vallja Széll Tamás, akinek kedvese szintén évről-évre rajongással készül az ünnepekre.
„Az a családi szokásunk – annak érdekében, hogy senki ne vállalja túl magát –, hogy minden évben más készül az ünnepekre. Az ételek természetesen főszerepet töltenek be. Tavaly halászlé, kacsamáj pástétom brióssal és nudli is került az asztalra. A mézes-vajas mákos nudli gyerekkori kedvencem” – teszi hozzá Szulló Szabina.
A Főmenü karácsonyi adásában a séfek a tökéletes bejgli tésztájának receptjét is megosztják a nézőkkel.
A bejgli tészta Hozzávalói
A tészta (4 rúdhoz)
52 dkg finomliszt
26 dkg vaj
5,2 dkgporcukor
2 csipet só
1 csomag (8 gramm) friss élesztő
1-1,1 dl tej
Így készül a tökéletes bejgli tészta
A lisztet összekeverjük a porcukorral, sóval és belemorzsoljuk a vajat.
A tejet (langyosan) elkeverjük a tojássárgájával és a friss élesztővel.
Robotgépben a kampós fejjel összedolgozzuk a vajas és élesztős keveréket. Nem szabad túldolgozni a tésztát, állítsuk meg a gépet, amikor az alapanyagok összeállnak.
Szedjük a tésztát négy darab, 250 grammos darabra és fóliával körbetekerve hagyjuk a tésztát a hűtőben 1 órát állni.
A pihentetés alatt készítsük el a töltelékeket, majd a megpihent tésztát nyújtsuk ki egyenletes vastagságúra 21x26 cm-esre, a szélesebb fele nézzen felénk.
A tésztát kenjük meg a töltelékkel, a két szélét hajtsuk be, majd ne túl szorosan tekerjük fel.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, szúrkodjuk meg és kenjük le a tojássárgájával, hagyjuk, hogy megszáradjon, majd kenjük le a tojásfehérjével és hagyjuk, hogy azzal is megszáradjon.
Az előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd vegyük le a hőfokot 190 fokra és süssük további 15 percet.
A kész bejgliket toljuk egymáshoz, a végeket nyomjuk be és hagyjuk így kihűlni. A kihűlt bejgliket szorosan tekerjük fóliába.
Széll Tamás tippje:A hagyományos diós tölteléket lecserélhetjük pirított mandulás-áfonyásra, a mákos tölteléket pedig érdemes néhány evőkanál szilvalekvárral lazítani, édesíteni. A Főmenü korábbi epizódjai és receptjei elérhetők a gasztroműsor Médiaklikk-oldalán!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.