A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Karácsony

Így lesz tökéletes a bejgli tészta - íme Széll Tamás repedésbiztos receptje

Az élet sokféle forgatókönyvet írhat: vannak kapcsolatok, amelyek nemcsak az otthon melegében működnek harmonikusan, hanem a munkahelyen is. Széll Tamás, Michelin-csillagos séf is gyakran hazaviszi a munkát, hiszen párjával, Szulló Szabinával közös szenvedélyük a gasztronómia, sőt, saját vállalkozásba is együtt fogtak. A páros nemcsak a munkában törekszik mindennap a maximumra, hanem a magánéletükben is: a karácsony meghitt hangulatban és ízletes fogásokban gazdag náluk.

„A karácsony szent, családi ünnep nálunk, nem szoktunk elutazni. A legfontosabb, hogy együtt legyünk, finomakat együnk, nézzünk valami jó rajzfilmet és jusson valami meglepetés a fenyő alá” – vallja Széll Tamás, akinek kedvese szintén évről-évre rajongással készül az ünnepekre.

Széll Tamás, Böröcz Zsófia és Szulló Szabina (fotó: MTVA / Főmenü, 2. évad)
Széll Tamás, Böröcz Zsófia és Szulló Szabina (fotó: MTVA / Főmenü, 2. évad)



„Az a családi szokásunk – annak érdekében, hogy senki ne vállalja túl magát –, hogy minden évben más készül az ünnepekre. Az ételek természetesen főszerepet töltenek be. Tavaly halászlé, kacsamáj pástétom brióssal és nudli is került az asztalra. A mézes-vajas mákos nudli gyerekkori kedvencem” – teszi hozzá Szulló Szabina.

A Főmenü karácsonyi adásában a séfek a tökéletes bejgli tésztájának receptjét is megosztják a nézőkkel.

Széll Tamás tökéletes bejgli tészta receptje / fotó: MTVA / Főmenü, 2. évad
Széll Tamás tökéletes bejgli tészta receptje / fotó: MTVA / Főmenü, 2. évad

A bejgli tészta Hozzávalói

A tészta (4 rúdhoz)

  • 52 dkg finomliszt
  • 26 dkg vaj
  • 5,2 dkgporcukor
  • 2 csipet só
  • 1 csomag (8 gramm) friss élesztő
  • 1-1,1 dl tej

Így készül a tökéletes bejgli tészta

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, sóval és belemorzsoljuk a vajat.
  2. A tejet (langyosan) elkeverjük a tojássárgájával és a friss élesztővel.
  3. Robotgépben a kampós fejjel összedolgozzuk a vajas és élesztős keveréket. Nem szabad túldolgozni a tésztát, állítsuk meg a gépet, amikor az alapanyagok összeállnak.
  4. Szedjük a tésztát négy darab, 250 grammos darabra és fóliával körbetekerve hagyjuk a tésztát a hűtőben 1 órát állni.
  5. A pihentetés alatt készítsük el a töltelékeket, majd a megpihent tésztát nyújtsuk ki egyenletes vastagságúra 21x26 cm-esre, a szélesebb fele nézzen felénk.
  6. A tésztát kenjük meg a töltelékkel, a két szélét hajtsuk be, majd ne túl szorosan tekerjük fel.
  7. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, szúrkodjuk meg és kenjük le a tojássárgájával, hagyjuk, hogy megszáradjon, majd kenjük le a tojásfehérjével és hagyjuk, hogy azzal is megszáradjon.
  8. Az előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd vegyük le a hőfokot 190 fokra és süssük további 15 percet.
  9. A kész bejgliket toljuk egymáshoz, a végeket nyomjuk be és hagyjuk így kihűlni. A kihűlt bejgliket szorosan tekerjük fóliába.
Nem szabad túldolgozni a tésztát, állítsuk meg a gépet, amikor az alapanyagok összeállnak (MTVA / Főmenü, 2. évad)
Nem szabad túldolgozni a tésztát, állítsuk meg a gépet, amikor az alapanyagok összeállnak (MTVA / Főmenü, 2. évad)


Széll Tamás tippje:
A hagyományos diós tölteléket lecserélhetjük pirított mandulás-áfonyásra, a mákos tölteléket pedig érdemes néhány evőkanál szilvalekvárral lazítani, édesíteni.

A Főmenü korábbi epizódjai és receptjei elérhetők a gasztroműsor Médiaklikk-oldalán!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.