A telített, az egyszeresen és a többszörösen összetett telítetlen zsíroknak - vagy zsírsavaknak - számos jótékony hatása van, amelyek miatt a lehető leggyakrabban érdemes fogyasztanunk belőlük. Elhagyni ezeket pedig egyenesen tilos, hiszen számos tápanyag fel sem szívódik nélkülük. Nézzük sorban, melyek ezek a "jó zsírokban" gazdag élelmiszerek - az első részben a telítetlen zsírokat taglaltuk - most következzenek a többszörösen öszetett telítetlen zsírsavak!
Szuperegészséges zsírok csakúgy, mint az egyszeresen telített testvéreik. Felelősek a normális testi működésért, és mivel mi magunk nem tudjuk előállítani, ajánlatos minél többet és minél gyakrabban foigyasztani belőlük.
Szójabab
A szója egyedülállóan nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és esszenciális zsírokat. Sok élelmiszerben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben, és, ha nem is ajánlatos túl sokat fogyasztani belőle, azért a napi étkezéseinknél érdemes gondolni rá, és valamilyen fomában - tofuként, vagy éppen babcsíraként, ahogy a legegészségesebb - számolni vele, ha az étkezésre kerül a sor.
Magvak
A magok, mint például a tökmag, a chiamag vagy a kendermag, tele vannak omega-3 zsírsavval, és valóságos tápanyagraktárak. Igyekezzünk minél többet és többször enni ezekből: salátába keverve, pudingnak elkészítve, péksüteményekbe sütve, vagy, csak úgy, magában ropogtatva.
Lenmag
Egy csésze lenmag 46 gramm zsírt tartalmaz - ami nem kevés, de az utolsó molekuláig jótékony hatású! Mindössze 1-2 evőkanállal kell elfogyasztani belőle ahhoz, hogy a kifejtse jótékony hatását: csökkenti a csontritkulás, a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásáának kockázatát.
Olivaolaj
Az olívaolajat a legegészségesebb növényi zsírként tartjuk számon, számos jótékony egészségügyi hatása ismert: növeli a vér szerotonin szintjén, ami összefüggésbe hozható a jóllakottság érzékelésével segít a csontritkulás, vagy akár az agylágyulás elleni küzdelemben. Az extra szűz változatot hagyjuk meg a salátáknak, a nyers és a párolt zöldségeknek, sütéshez és főzéshez használjuk a szűz vagy a light fajtákat.
Tojás
A tojást nem véltetlenül titulálják az anyatej utáni második legtökéletesebb élelmiszernek: szervezetünk mind 100%-át hasznosítja - a benne lévő 5 grammnyi zsírral egyetemben, ami fel-fele arányban egyszeresen és többszörösen összetett telítetlen zsírsav.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.