A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A hagyományos karácsonyi menü elképzelhetetlen lenne halászlé nélkül. Nálatok melyik változat a kedvenc? Mi 7-féle elkészítési módra is hoztunk példákat!

Halból készült levesételek már a középkori magyar szakácskönyvekben is fellelhetők. A 18. század végéig inkább az egyszerű és savanyú, pirospaprika-mentes hallevesek voltak népszerűek, az 1800-as évektől pedig a halpaprikásból eredeztethető pirospaprikás halászlevek váltak egyre népszerűbbé. A karácsonyi asztalról mára a régi, savanyú hallevesek teljesen leszorultak, és utóbbiak vették át a helyüket. 

Paprikás halleves

Az 1800-as évek elejétől főleg a Duna-menti magyarok és svábok fogyasztották ezt az ételt. Bár hasonlít a ma ismert halászléhez, ez nem pörköltes, paprikás módra készült, hanem inkább paprikás-rántott levesnek.

Íme, a rántásos-paprikás halleves elkészítési módja:

  1. Először hagymás-paprikás rántást készítünk az alábbiak szerint: 2 db közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, apróra vagdalunk, ezt 2-3 evőkanálnyi forró disznózsírban halványra pirítjuk, majd egy evőkanálnyi lisztet hozzáadva, kavargatva világos rántást készítünk.
  2. Tűzről levéve a rántást egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikával meghintjük, és elkeverjük, majd 1 liter hideg vízzel felöntjük, forraljuk és keverjük.
  3. Közben hozzáadunk: 2-3 evőkanál borecetet (vagy 1 dl fehérbort); 1 kiskanál borsikafüvet vagy borsot; vagy 1 kis darab szárított csípős paprikát.
  4. Ha már forr, hozzáadunk fél kiló tisztított, sózott halszeletet. Úgy fél óráig, lassú tűzön puhára főzzük a halat. Szükség szerint sózzuk, fűszerezzük.
  5. Ezután még 5-10 percig főzzük, utána fogyaszthatjuk.

Az eredeti recept szerint pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal tálalták, később inkább kenyérrel ették.

Dunai halászlé

A Duna-menti vidékeken elterjedt halászlétípus, amely a paprikás halleves egyfajta rántás nélküli változatának tekinthető. A 19. századtól egyre ismertebb hungarikum.

Dunai - vagy más néven bajai - halászlé
Dunai - vagy más néven bajai - halászlé
Fotó: Mindmegette
  1. Megtisztítunk és felszeletelünk nagyjából 1 kg halat. A szeleteket megsózzuk és hűvös helyen 1-2 órát hagyjuk pácolódni.
  2. Ezalatt egy nagyobb fej vöröshagymát megtisztítunk, apróra vagdaljuk, majd 2-3 evőkanálnyi disznózsírban halványra pirítjuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről és belekeverünk 1-2 evőkanál pirospaprikát.
  4. Hozzáadjuk a lesózott haldarabokat és visszatéve tűzre az edényt, a haldarabokat 2-4 percig pároljuk a hagymával.
  5. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és erős tűzön legalább fél órát főzzük. Amikor a hal puhára főtt, az étel tálalható. Friss kenyérrel fogyasztjuk. 

Tiszai halászlé

Ez a leves a Tisza-vidék sajátos halászléféléje. A 19. század közepétől népszerű magyar, horvát és sváb ételnek számított. Sűrű, pörkölt- vagy paprikásszerű és élénkpiros halászlére számítsunk.

Tiszai - más néven szegedi - halászlé
Tiszai - más néven szegedi - halászlé
Fotó: Mindmegette
  1. Megtisztítunk és feldarabolunk 1-1,5 kg-nyi halat. A fejét, uszonyát és a farokrészt levágjuk nyesedéknek, és nem dobjuk ki, félretesszük a levesalaphoz.
  2. A haltörzset szeletekre vágjuk, a zsíros részeket lefejtjük, a szeleteket sózzuk, és 1 órán át hagyjuk saját levében érlelődni.
  3. A főzőedényben 1-2 kanál disznózsírt felmelegítünk, majd hozzáadunk 2 fej megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát; beleszórjuk a leszedett zsíros aprítékot, és a hagymával együtt világosra pirítjuk.
  4. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, és alacsony lángon pirítjuk, majd 1-1,5 liter vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a nyesedéket, és 1 órán át alacsony lángon forraljuk.
  5. Amikor a nyesedék foszlósra főtt, szűrőn átpasszírozzuk egy másik edénybe.
  6. A pépet annyi vízzel felöntjük, hogy 2 liternyi lé legyen, és felforraljuk.
  7. Amikor a leves már lobog, hozzáadjuk a halszeleteket és 1 db szárított csípős paprikát. Alacsony lángon 20-30 percig főzzük, majd kóstoljuk, szükség esetén sózzuk.

A szegedi halászlé tészta nélkül készül, friss, ropogós héjú kenyérrel isteni! 

Balatoni halászlé

Ez az étel elkészítési módját tekintve hasonlít a tiszai halászlé receptjéhez. Annyi az eltérés, hogy a halnyesedékkel együtt néhány szem megtisztított krumplit is adtak hozzá, amit az átpasszírozás előtt kivettek a főzőléből, majd a kész halászlében a tányéron tálalták. Egyes balatoni bortermő vidékeken a halászléalapot nem vízzel öntötték fel, hanem egy kevés savanykás borral.

Balatoni halászlé
Balatoni halászlé
Fotó: Mindmegette

Drávai halászlé

A balatoni halászléhez hasonlóan készült, de két igen lényeges eltéréssel. Az egyik, hogy a piros és csípős paprikát csak a halszeletek főzésekor adták hozzá. A másik, hogy a halaprólékkal együtt főtt krumplit is belepasszírozták, ezzel sűrítve a halászlét.

Vegyes halászlé

Olyan halászlé, amelynek alapját nemcsak a szeletekre vágott hal nyesedékei adták, hanem egyéb apró halak is. Ezeket tisztítás után együtt főzték és passzírozták a halszeleteket adó hal aprólékaival.

Bácskai halászlé

Ez a fajta halászlé halgulyásnak vagy paprikás hallének is tekinthető. A dunai halászléhez hasonlóan készült, két különbséggel. Az egyik az, hogy a halászléhez adott hagymát nem pirították meg, hanem nyersen belefőzték a lébe, ami nem pörköltes, hanem inkább leveses ízt eredményezett. A másik eltérés, hogy a tésztát nem külön főzték meg, hanem a halászlében. Egyes vidékeken 1-2 deci bort is öntöttek hozzá, a pikáns íz érdekében.

Aki nem tudna választani a fenti halászléreceptek közül, annak javasoljuk, nézze meg, hogyan készíti a halászlét Gáspár Bea.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.