Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

7 kiváló helyettesítő, ha elfogyott a worchester-szósz

Worchester-szósz helyettesítő /Fotó: Shutterstock
Nagyon sok étel nem lenne ugyanaz a worchester jellegzetes íze nélkül, így ha főzés közben döbbensz rá, hogy az otthoni készlet kifogyott bizony helyettesítő után kell nézned. Mutatjuk, melyek működnek leginkább.

A worchester-mártás vagy ismertebb nevén worchester-szósz az angol konyha egyik alapfűszere. A sötétbarna, ecet alapú, markáns ízű és illatú mártás gazdag, dinamikus ízt (lényegében unamit, az ötödik alapízt) ad az ételekhez. Ne ess pánikba, ha a receptben worchester-szósz szerepel, és neked nincs otthon vagy éppen elfogyott – íme a helyettesítők.

1. BALZSAMECET

A balzsamecet ugyanúgy édeskés és fanyar, mint a worchester-szósz, így biztosítja az étel savasságát, ráadásul picit csípős is. Tamarind pasztával egyenlő arányban keverve sűrűbb lesz az állaga, így még tökéletesebb lesz a végeredmény. Leginkább pácokban, öntetekben használható.

Ezért jó, ha mindig lapul a spájz mélyén egy kevés balzsamecet /Fotó: Shutterstock
Ezért jó, ha mindig lapul a spájz mélyén egy kevés balzsamecet /Fotó: Shutterstock

2. SHERRY ECET

A sherry ecet világosabb színű és kevésbé fűszeres, mint a worchester-szósz, de remek alternatíva vészhelyzetben, mivel az íze nagyon hasonló. Használj ugyanannyi sherry ecetet, mint amennyi worchester-szósz szerepel a receptben.

3. VÖRÖSBOR-ECET ÉS TAMARIND PASZTA KEVERÉKE

A tamarind az indiai konyha egyik közkedvelt fűszere, szószok, lekvárok, chutneyk, lencseételek, levesek, desszertek ízesítésére használják. Egyenlő arányban keverd össze alaposan a vörösborecetet és a tamarind pasztát. Kb. fele mennyiséget használj, mint worchester-szószból kellene, mert az íze fanyarabb és csípősebb.

4. SZÓJASZÓSZ

A szójaszósz umami ízéről ismert, ezért gond nélkül helyettesítheted vele a worchester-szószt. Remekül illik húsos ételekhez, mint a hamburger, pite, steak, de pácokat is ízesíthetsz vele. Még tökéletesebb lehet a végeredmény ha ketchupot keversz a szójaszószhoz.

Így helyettesítheted a Worchester-szószt szójaszósszal /Fotó: Shutterstock
Így helyettesítheted a Worchester-szószt szójaszósszal /Fotó: Shutterstock

Szójaszósz és cukor: nagyszerű kombináció tésztaételekhez, pörköltehez. Használj fele annyi szójaszószt, mint amennyi worchester-szószt ír a recept és adj hozzá csipetnyi barna cukrot – kész is a worchester-szósz helyettesítő keveréked.

Szójaszósz és ketchup: fasírtokhoz, pörköltekhez kiváló helyettesítő, ha egyenlő arányban összekeverd a szójaszószt és a ketchupot. A végeredmény egy sós, savanykás, mégis édes, nem túl sűrű mártás lesz.

Szójaszósz és almalé: az almalé hozzáadja azt az édességet, ami hiányzik a szójaszószból. Egyenlő mennyiségű szójaszószt és almalevet keverj el a minél tökéletesebb állag és íz eléréséhez.

5. HALSZÓSZ

Az erjesztett szardellából készült sós paszta kiválóan helyettesíti a worchester-szószt. Ízesítheted barna cukorral, vagy citromlével – előbbi megerősíti a sós ízt, utóbbi fanyarrá, gyümölcsössé teszi a szószt. Használd 1:1 arányban a worchester helyettesítésére.

6. BARBECUE SZÓSZ

A barcecue szósz szinte minden háztartásban megtalálható. Vedd figyelembe, hogy édesebb, mint a worchester, és kevésbé fűszeres – egyébként ízeiben nagyon hasonló. Használhatod 1:1 arányban, de ízlés szerint akár többet is tehetsz az ételbe, mint a worchester szószból tennél.

7. MISO PASZTA ÉS VÍZ

A miso fermentált szójabab paszta, mely úgy készül, hogy a főtt szójababhoz rizst, árpát vagy búzát és sót adnak. A japán konyha tradicionális ízesítője és nagyszerű alternatívája a worchester-szósznak. Keverj el egyenlő arányban miso pasztát és vizet. A keverékkel 1:1 arányban helyettesítheted a worchestert.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.