Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
A karácsony legnagyobb ajándéka a minőségi idő, amit együtt töltünk a szeretteinkkel. Természetes, hogy ilyenkor mindenből a legjobbat hozzuk ki - legfőképpen magunkból. De vajon mitől lesz a jóból a legjobb? Egy kis szeretet, egy kis odafigyelés, és néhány apró trükk szükségeltetik hozzá.

Az év legnagyobb ünnepére voltaképpen 364 napon át készülünk - ahogy közeledik, egyre nagyobb erőbedobással, mert abba az egy estébe, vagy tágabban értelmezve három napba nem csúszhat hiba. A káposzta legyen pont kellemesen savanyú, a bejgli ne törjön, hanem omoljon a szánkban, a hal nem lehet szálkás, és igen: a bor, amivel áldomást mondunk, legyen olyan kerek, mint az alkalom, amit megszentel! Hiszen nemcsak leöblítjük vele az ünnepi falatokat, hanem - a fejedelmi menü részeként - gasztroélménnyé emeli az étkezést is. Nem beszélve arról, hogy az elegánsan előkészített palack a fényesre törölgetett, csilingelő poharakkal a teríték éke, egy-egy kellő gondossággal megválasztott tétel pedig olyan ajándék lehet, ami igazi örömet okoz a borértőnek.

Ha a menühöz keresünk

Arra a kérdésre, hogy milyen borokkal szerelkezzünk fel az ünnepekre, a legjobb válasz az, hogy mindennel. Egyrészt azért érdemes felvonultatni a teljes repertoárt, mert ahány ember, annyiféle ízlés találkozik majd az asztalnál. Másrészt pedig azért, mert a különféle fogások is különféle borok mellett érvényesülnek igazán. Az elmaradhatatlan rántott hal például egy könnyű fehérbor, míg a halászlé egy gyümölcsös vörös társaságában érzi igazán jól magát. A töltött káposzta már egy kicsit testesebb fehérekkel találja meg a hangot, a szárnyasok a könnyedebb fehért szeretik, a desszert édességét pedig az édes és fűszeres tónusok emelik ki igazán. Tehát, akár egy borkóstoló alkalmával, szép sorban végigmegyünk a tételeken, hogy aztán az ünnepi koccintás alkalmával már mindenki a kedvencére emelhesse a poharát.

Egy kis segítség:

  • aperitif: pinot noir rosé
  • halételek: chardonnay
  • halászlé: pinot noir
  • töltött káposzta: pinot gris
  • szárnyasok: merlot
  • desszert: cserszegi fűszeres

Ha ajándékba szánjuk

A bor, mint ajándék jó választás lehet akkor, ha nem ismerjük annyira a megajándékozottat: leendő após, főnök, kolléga esetében; és kifejezetten telitalálat, ha pontosan tudjuk, hogy akinek szánjuk, él-hal a szép tételekért. Bár semmi sincs kőbe vésve, a választásnál iránytűként szolgálhat, hogy a hölgyek általában a könnyű, gyümölcsös és illatos tételek rajongói, míg a férfiak a karakteresebb, testesebb borok mellett teszik le a voksukat. Érdemes keresni a kedvenceket: a megajándékozottét vagy a sajátunkat, ezek híján a borszaküzlet szakemberének ajánlását.

Fontos, hogy ha minőségi tételek között keresgélünk, akkor nem tudunk tévedni: egy jó bor mindenhol nagy megbecsülésnek örvend, és alig várja azt a jeles alkalmat, ahol megcsillogtathatja „tehetségét”. Nem is véletlen, hogy pontosan ezek a féltve őrzött palackok azok, amik aztán karácsonykor előkerülnek, hogy feltegyék az (ünnep)i-re a pontot. Egészségünkre!

Ajánlatunk:

  • Kamocsay díszdobozos Prémium válogatás
  • Kamocsay Prémium Merlot
  • Kamocsay Ihlet Cuvée 2020

https://www.hilltop.hu/

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.