Bár a hot dognál kevés amerikaibb ételt lehet elképzelni, eredettörténetét kutatva európai ősökre bukkanunk. Noha ennek a finomságnak nincs ismert feltalálója, a hot dog bölcsője alighanem Bécs vagy Frankfurt városában keresendő. A hozzávalók története pedig az ókorig nyúlik vissza.
A kolbászról az első említés Homérosz Ödüsszeiájában történik, de források szerint Gaius, Néró császár szakácsa is gyakran készítette az uralkodónak.
Ám az, hogy ki tette a húst először zsömlébe, már megoszlanak a vélemények. Bécsben úgy tartják, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiából Chicagóba emigrált Emil Reichel és Samuel Ladany (azaz Ladányi Sámuel) voltak az értelmi szerzők. A két férfi az 1893-as Világkiállításon mutatták be kreációjukat, ahol akkora sikert arattak, hogy később saját húsfeldolgozó üzemet nyitottak, ami a mai napig működik Vienna Beef Company néven.
Azonban, szúrós tekintetekkel találkozhat az, aki ezt a történetet Frankfurtban meséli el. Ott ugyanis úgy tartják, hogy városukban már 1487-ben elkészült az első hot dog. De Coburg városa is önmagának vindikálja a jogot, hogy a hot dog bölcsőjének címét viselhesse. Szerintük egy coburgi hentes és mészáros mester, bizonyos Johann Georghehner találta fel ezt a kombinációt, és a XVII. században utazott Frankfurtba, hogy találmányt hirdesse. Ennek némileg ellentmond, hogy a frankfurtiak két századdal korábban már falatozhattak belőle – legalábbis szerintük.
A hot dog szó egy sport-karikaturistától, Tad Dorgantól származik, aki 1901-ben egy baseball mérkőzésről készített képes tudósításában használta először a kifejezést. Azóta a virslivel töltött lágy péksütemény meghódította Amerikát, majd ez egész világot. Az Amerikai Nemzeti Hot Dog Tanács kutatása szerint a legnépszerűbb hot dog-kiegészítő a mustár, a gyerekek körépen pedig a ketchup.
Szívesen keni meg ketchuppal a hot dogját? Késsel és villával falatozik belőle? Ha igen, akkor tudnia kell: súlyosan megsért Amerikai Húskereskedelmi Szövetség által összeállított hot dog-etikettet. Nem vicc, szerintük modortalanságnak számít a ketchup használata 18 éves kor felett, és visszatetszést keltő cselekedet evőeszközt használni a hot dog elfogyasztásához.
Szintén nem javasolt különleges zsemlébe tenni a kolbászt. A hot doghoz sima zsemle kell, a szárított paradicsomos és olivás különlegességek mellőzendők. Ahogy nem javasolt a díszes étkészlet sem, helyette a papírtálca vagy egyszerű tányér dukál.
A hot dognak minden morzsáját meg kell enni, nem maradhat morzsa sem utána, mellé pedig valamilyen egyszerű ital ajánlott. Ha pedig valamelyik hozzávalótól ragadós lesz a keze, nyugodtan lenyalhatja a hot dog-etikett szerint. A szövetség szerint egyébként a hozzávalókat a zsömlére kell tenni, először a folyékony dolgokat (mustár/ketchup), majd sűrű anyagokat (hagyma/ízesítés), utána a sajtot és a fűszereket, majd végül a kolbászt.
Bár a hivatalos etikett tiltja, a mustár mellett a ketchup is kedvelt hozzávalója a hot dognak. Amerikában 71 százalék a mustárpártiak aránya, 52 százalék mondja magát ketchup hívőnek, de számos verzió létezik a világban. A hot dog-ízlés területenként változó, míg New Yorkban a könnyed mustár mellé párolt hagyma dukál, addig Chicagóban mustár, az ízesítés, hagyma és paradicsomszeletek szerepelnek a kötelező hozzávalók között. A kutatás során gyerekeket is megkérdeztek arról, hogy milyen hozzávalóval dúsítanák a hot dogjukat, ha az édesanyjuk éppen nem nézne oda. A válaszadók 25 százaléka a csokoládészósz mellett tette le a voksát.
A hot dog Magyarországon is az egyik legnépszerűbb streetfood, különösen sokan választják nyaranta a benzinkutakon, utazás közben. A MOL töltőállomás-hálózatának 70 Fresh Cornerjében eddig is sokan rendelték a Bistro hot dogot, az amerikai és a francia típus sima és sajtos virslis verzióját, de júliusban újabb hat ízzel bővül a választék, így Bajor, Monte Cristo, Vega-dog, Western, Éhes kertész és Mexikói változat közül is választhatnak azok, akik egy Fresh Cornernél pihennek meg útközben.
A világ legdrágább hot dogját Seattle-ben adták el. A zsemlébe wagyu marhából készült a kolbász, de olyan különleges hozzávalók is kerültek a zsömlébe, mint a libamáj, a szarvasgomba és a japán majonéz. A számlán 169 amerikai dollár állt, ez 46 ezer magyar forintnak felel meg.
Megduplázza hot dog választékát júliusban a MOL
Itt a nyár, a strandolás és persze a „strandkaják” időszaka. Az egyik legnépszerűbb streetfood, a nyaralók körében is különösen népszerű hot dog eddig is a Fresh Cornerek kínálatának egyik legnépszerűbb darabja volt. Most azonban a Bistro hot dog, az amerikai és a francia típus sima és sajtos virslis verziója mellé újabb hat ízzel bővül a választék, így júliusban Bajor, Monte Cristo, Vega-dog, Western, Éhes kertész és Mexikói változat közül is választhatnak azok, akik egy Fresh Cornernél pihennek meg útközben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.