A Kifli.hu Mentsd meg az élelmiszereket kezdeményezése révén a lejárati dátumukhoz közelítő élelmiszereket jelentős kedvezménnyel vásárolhatjuk meg. Ezzel egyrészt mi is jól járunk, hiszen ha aznap elkészítjük vagy lefagyasztjuk a termékeket, akkor pénzt takaríthatunk meg vele, másrészt a környezetért is teszünk, mivel így csökkentjük az élelmiszer hulladék mennyiségét. A kezdeményezés részleteiről a Kifli.hu webshop ügyvezető igazgatóját, Peter Kleknert faggatuk.
Milyen gyorsan szállítják ki a megrendelt „mentett” élelmiszereket?
A szállítási időnk akár 4 óra is lehet, de van lehetőség express kiszállításra is. A megrendelésben nem kell arra figyelni, hogy csak mentett élelmiszerek legyenek, lehet normál lejáratú termékekkel is együtt rendelni.
Milyen időközönként frissül a kínálat az oldalon, mennyi időnk van megmenteni egy adott terméket?
Az oldal napi szinten frissül, hiszen minden nap kiszállítunk és jár le szavatosság is. A termékek nagyjából 4 nappal a lejárat előtt kerülnek a kategória oldalra. A termékek mellett megjelenítjük a legkésőbbi megvásárlási időpontot is, ami jelzi a lejárat közeledtét. Fontosnak tartjuk, hogy vásárlóinkat minden körülményről tájékoztassuk.
Mik a tapasztalatok, milyen élelmiszereket pazarolunk el a legnagyobb mennyiségben?
Az oldalon szinte az összes kategóriából találhatók termékek. Nyilván a frissáru az, ami a lejárat miatt kerül oda. A non-food vagy tartós termékek egy sérült csomagolás miatt is megmenthetőek lesznek.
Hova kerülnek azok az ételek, amiket a vásárlók nem mentenek meg?
A meg nem mentett élelmiszerek a Magyar Élelmiszerbank Egyesülethez kerülnek, akik minden nap jönnek hozzánk az új készletért, és eljuttatják őket a rászorulóknak.
Milyen környezetre gyakorolt hatása van a kezdeményezésnek?
Merjük azt hinni, hogy ezzel hozzájárulunk a pazarlás megfékezéséhez és még jót is teszünk vele másokkal. Nekünk ez elég.
Mekkora lenne az elpazarolt élelmiszerek, alapanyagok mértéke, ha nem lennénk tudatosak?
Indokolatlanul nagy. A modern civilizáció kórképe a túlkínálat és a mértéktelen felhalmozás. A szemléletváltás mindenképpen szükséges ahhoz, hogy ezt a mértéktelen fogyasztást csökkentsük, ezért mi magunk is szeretnénk vásárlóinkat erre ösztönözni programjainkkal.
Mi mit tehetünk azért, hogy kevesebb élelmiszert pazaroljunk otthon?
A legfontosabb, hogy annyit vegyünk, amennyi a következő vásárlásig elfogy. Illetve a hetekkel ezelőtt lefagyasztott húsokat se felejtsük ott örökre. A hűtő nyilvántartása, a megfontolt tervezés fontos alappillérek. Aki például megtervezi egy hétre előre, hogy mit fog főzni a családnak, az tud mértékkel vásárolni. Ehhez ma már profi applikációk is vannak, minden eszköz rendelkezésre áll a tudatos vásárláshoz. Aki pedig spórolni szeretne az esti bolognain, az rendeljen reggel lejárathoz közeli darált húst és vacsorára fogyasszák egészséggel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.