A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Ajánló

Túrógombóc a tengerentúlon

Az Extremely Hungary, azaz a New York-i és Washingtoni Kulturális Magyar Évad keretében február 26-án kezdődnek a magyar gasztronómiai programok. A kulináris élvezeteket Bicsár Attila főszakács, a helyszínt a French Culinary Institute és a Café des Artistes biztosítja.

Bicsár Attila, az ismert és elismert Alabárdos Étterem főszakácsa tart főzőbemutatót és kóstolót a French Culinary Institute-ban február 26-án. A séf olyan ételeket készít, amelyek a magyar tradícióból építkeznek, és mégis bátran felülírják azokat. Ez a gondolkodásmód jól illeszkedik az Extremely Hungary programjaihoz, mert az évad tematikájában a modernség gyökereihez próbál visszanyúlni.

Bicsár Attila
Bicsár Attila

“Nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is a hagyományokat ápolni és azokon tovább gondolkodni és dolgozni” – mondja Orsós László Jakab, az évad kurátora. Bicsár Attilára akkor figyelt fel a New York-i French Institute főszakácsa, Nils Noren, amikor az évadra készülve 2008. nyarán végigjárták Budapest legkiemelkedőbb éttermeit.

Február 27. és március 6. között a Café des Artistes ad otthont a magyar gasztronómiának. A Lincoln Center közelében található Café des Artistes eddigi vendégei között olyan impozáns neveket találunk, mint Alexander Woolcott, Marcel Duchamp (akinek a műterme is épp az étterem mellett volt), Kathleen Turner és James Levine. A Café des Artistes tulajdonosa pedig a szerzőként is ismert magyar származású gasztro-szakember, Georg Lang és felesége, Jenifer. A New York legjobbjai közé sorolt étterem európai konyhája szívesen látja vendégül Bicsár Attilát és a magyar konyhaművészetet.

A magyar gasztronómia New York-i megjelenítése is egyike a kísérleteinknek, hogy lássuk, hogyan reagálnak az itteniek a progresszív magyar konyhára. Annyit mindenesetre már tudunk, hogy a Café des Artistes-ban a hétvégére már nem lehet asztalt kapni.” – mondja Orsós.

Café des Aristes
Café des Aristes

Hogyan kerülnek gasztronómiai programok egy kulturális fesztiválba? A sokrétű és folyamatosan mozgásban levő kulturális világban nem lehet szemet hunyni afelett, hogy nagyon stabilan van jelen a gasztronómia a New York-i mindennapokban is. Annak ellenére, hogy kevés a valódi magyar étterem, kitűnő a konyhánk hírneve. Főként, ha a séfek vállalják az újítás és a továbbgondolás kockázatát. Mi sem bizonyítja jobban a tengerentúliak kíváncsiságát, mint hogy a Saveur, az egyik vezető amerikai kulináris magazin múlt havi számában éppen a gulyásról jelent meg egy terjedelmes írás.


Ízelítőül a Magyar Gasztronómiai Hét menüsora:
• Marhahúsleves daragaluskával
• Saját zsírjában sült kacsamáj hidegen tálalva
• Fokhagymás szűzérmék enyhén csípős lecsóval
• Paprikás csirke galuskával és uborkasalátával
• Túrógombóc
• Somlói galuska

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.