Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Alapételek

10 fontos tudnivaló, hogy sikerélmény legyen a lekvárfőzés

lekvár, befőzés
Amit ma eltehetsz, ne halaszd holnapra! Tekintsd kreatív elfoglaltságnak a befőzést, és fogadd meg az alábbi tanácsokat, hogy ne vesszen kárba a munkád. 
1.

A sikeres befőzés alapfeltétele a tisztaság. A befőzési szezon előtt takarítsd ki a kamrát, hogy a teli üvegeket már ne kelljen megbolygatni. A konyhában is rakj rendet: pakolj el mindent, és tisztítsd le a munkafelületeket.

2.

Dzsemhez és lekvárhoz teljesen érett gyümölcsöt szedj vagy vásárolj, és mindig csak annyit, amennyit aznap fel tudsz dolgozni. Gondosan válogasd át, és az ütődött vagy romlott szemeket dobd ki.

3.

Osztályozd a befőznivalót méret szerint, hogy egyformán főjenek.

4.

Mosás előtt áztasd az eltennivalót csapvízzel töltött edényben vagy a tiszta (!) mosogatóban kb. 10 percig, hogy a szennyeződések kellően fellazuljanak, végül folyó víz alatt végezz alapos öblítést. A sérülékeny bogyóterméseket gyümölcsmosó tálban vagy nagy szűrőkanálban merítsd többször váltott vízbe, majd csepegtesd le.

5.

Az előzőleg beáztatott befőttesüvegeket sikáld ki mosószerrel, gondosan öblítsd ki forró vízzel, majd lefelé fordítva, makulátlan konyharuhán hagyd megszáradni. Ne használj törlőruhát, mert bolyhok vagy szennyeződések kerülhetnek róla az üvegre. A fedeleket és a tömítő gumigyűrűket célszerű kifőzni, és felhasználásig a forró vízben hagyni. A vízzel félig megtöltött – nem csatos – üvegeket a mikróban is sterilizálhatod, ha a legmagasabb fokozaton 3­4 percig melegíted őket.

6.

Lekvárfőzéshez kizárólag ép zománcú vagy rozsdamentes acéledényt használj. Fazék helyett jobban megfelel a minél szélesebb lábos, mert abból a nagy felületen több víz tud egyszerre elpárologni.

7.

A keveréshez fakanál helyett műanyagból készültet válassz: jobban tisztítható és nem veszi át az ízeket.

8.

A befőzés legfontosabb művelete a csírátlanítás. Erre szolgál az úgynevezett szárazgőz, ami azt jelenti, hogy a még melegen lekötött üvegeket becsomagolva pokrócok, párnák közé rakjuk. Így órákon át forró marad, és a hő sterilizálja az üvegbe szorult levegőt. Egyszerűbb és kevesebb helyet igényel, ha az újságpapírba burkolt üvegeket hűtőtáskába teszed.

9.

A kevesebb cukorral tartósított befőtteket vízfürdőben kell csírátlanítani. Ehhez egy nagy fazék aljára tegyél vastagon összegyűrt újságpapírt, és erre állítsd a szintén újságpapírba göngyölt üvegeket. (A celofánnal lekötött üvegekre boríts nedves ruhát.) Ezután töltsd fel az edényt kb. 3/4 részig kézmeleg vízzel, és lassan kezd el forralni. Hagyd a folyamatosan gyöngyöző vízben az üvegeket a nagyságuktól és a tartalmuktól függő ideig. Egyszerűbb, ha az üvegeket 1,5 l hideg vízzel töltött tepsibe állítva a hideg sütőbe tolod. Kapcsold be a sütőt nagy lángra, majd 15 perc múlva vedd le takarékra, és hagyd így 45 percig. Utána kapcsold ki a sütőt, de az üvegeket csak másnap vedd ki.

10.

Gőzölés után a forró üvegeket fogókesztyűvel emeld ki, és óvatosan tedd farácsra vagy deszkára, mert hideg fémfelületen elrepedhetnek.

Tudj meg mindent a befőzésről! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.