Legyünk őszinték: a pitét általában nem a tésztájáért kedveljük, sokkal fontosabb a töltelék. Ám ha diót teszünk a pite tésztájába, változik a helyzet, és maga a tészta is nagyon finom lesz – és szinte bármilyen töltelék jól illik hozzá. Egyszerűen tegyünk 1-2 kanálnyi őrölt diót liszt helyett a tésztához! Nemcsak az íze, de az állaga is jobb lesz tőle.
Azokon az estéken, amikor van időnk a konyhában pepecselni, és elkészíteni a saját raviolinkat, próbáljuk ki töltelékként a diót. Jó párosítás körtével vagy gesztenyével, de remekül illik a spenóthoz is. Ha a konyhakész raviolira szavazunk, készítsünk házi diószószt, vagy egyszerűen csak szórjuk a durvára őrölt diót sajt helyett a tésztára.
Szeretjük a rántott húsokat és zöldségeket, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem igazán koleszterin- és testsúlybarát elkészítési módszer a panírban sütés. Ha durvára aprított dióba forgatjuk sütés előtt a csirkehúst vagy a halat, garantáltan egészségesebb és sokkal finomabb lesz a végeredmény. A jelmondat: roppanós kéreg bűntudat nélkül!
A francia pirítós kicsit olyan, mint a bundás kenyér. Ha szeretjük az ízét, de a textúrájával nem vagyunk kibékülve, bolondítsuk meg egy kevés dióval, hogy igazán ropogós legyen. Kevés banánnal pedig tényleg tökéletes lesz a végeredmény. Igaz, nem a világ legegészségesebb reggelije, de garantáltan nagyon finom…
Hűvös napokon sokunk kedvence a forró csoki. Nem is vágyunk másra, csak hogy a gőzölgő bögrével a kezünkben bekuckózhassunk… Egy kevés dióval, vaníliával és mézzel igazi lélekmelengető italt varázsolhatunk magunknak.
A mandulaliszt, kesudióliszt igen drága mulatság. Sokkal egyszerűbb, ha otthon diót darálunk és azt használjuk sütéshez. A dióliszt használata először kihívást jelenthet, hiszen nem minden receptbe tudjuk egy az egyben helyettesíteni. Először próbáljunk csak egy-egy kanállal belecsempészni a búzaliszt helyett piskótákba, kevert sütikbe.
Dióból elkészíthetjük kedvenc mártogatósunk egészséges változatát. Diókrémet ehetünk sajtkrém helyett, és tehetünk diót a vöröslencse-, és a sárgarépakrémhez, illetve a humuszhoz. Ha szeretjük a fűszeres ízeket, próbáljuk ki a muhammarát, ami egy török mártogatós.
A sajtot helyettesíthetjük dióval, akár tészták feltétjeként, akár sajtszerű, kenhető krémről is legyen szó. Érdemes dióféléket használni bármilyen vegán sajt készítéséhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.