Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Alapételek

Erdélyi rakott káposzta: hétköznapra és ünnepi alkalomra is jó választás

Rakott káposztát sokféleképpen készíthetünk, érdemes mindig új recepteket kipróbálni. Az erdélyi rakott káposzta egy nagyon népszerű, tartalmas fogás, amelyet egyszerű alapanyagok tesznek ízletessé. Íme egy recept, amit nem hagyhatsz ki, ha igazán laktató, melengető ételre vágysz.

Rakott káposztát általában az őszi-téli időszakban készítünk, nem véletlenül. Fő alapanyaga, a savanyú káposzta szuper C-vitamin forrás, amihez itthon egyszerűen hozzájuthatunk, a rakottasok pedig kiválóan alkalmasak családi ebédekhez legyen szó hétköznapról vagy ünnepi alkalomról. Nem baj, ha marad, sőt másnap még finomabb is, hiszen az ízek a hidegen tovább érnek.  

Erdélyi rakott káposzta / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 1,5 óra
  • Sütés: 1 óra
  • 1 adag: 440 kcal 

Hozzávalók: 

  • 70 dkg darált hús 
  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna 
  • 12 dkg füstölt szalonna 
  • 1 szál száraz parasztkolbász 
  • 15 dkg rizs 
  • 1 db vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1-2 evőkanál őrölt pirospaprika 
  • 1 teáskanál őrölt kömény 
  • 1 evőkanál paprikakrém 
  • zsír 
  • só 
  • bors 

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk a vöröshagymát, és nagyon apróra vágjuk.
  2. Egy nagy serpenyőbe teszünk 2 evőkanál zsírt, rádobjuk a hagymát, finoman sózzuk, és üvegesre pároljuk kevergetve. Levesszük a tűzhelyről, elkeverünk benne egy-két evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Öntünk rá pici vizet, majd beletesszük a darált húst. Visszarakjuk a tűzhelyre, kevergetve elkezdjük főzni, közben ízesítjük a két gerezd zúzott fokhagymával, az őrölt köménnyel és a paprikakrémmel (lehet csípős vagy csemege, tetszés szerint). Körülbelül húsz percig rotyogtatjuk, kis-közepes lángon, végül szükség szerint sózzuk, és darálunk rá fekete borsot.  
  3. Közben egy lábasban megfőzzük a rizst. Ha roppanósra főtt, hozzákeverjük a darált húsból főzött pörkölthöz. 
  4. Kockákra vágjuk a húsos füstölt szalonnát. Beletesszük egy serpenyőbe egy teáskanálnyi zsírral együtt, és addig sütjük, míg a szalonnakockák ropogósra nem pirulnak. Szűrőkanállal kiszedjük egy tányérba. A helyére rakjuk a felkarikázott kolbászt, és azt is megpirítjuk. Visszarakjuk a serpenyőbe a megsült szalonnakockákat is. 
  5. A savanyú káposztát egy deszkára rakjuk, és egy késsel kicsit átvágjuk, hogy ne legyenek a szálak túl hosszúak (így könnyebb lesz megenni). Beletesszük egy lábasba, öntünk rá egy kis vizet, és tíz percig főzzük. Utána leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a vizet. 
  6. Végül összerakjuk a fogást: egy kizsírozott tepsibe lerakjuk a káposzta harmadát. Rákanalazzuk a rizses pörkölt felét, rászórjuk a sült szalonna és kolbász felét, locsolhatunk rá egy kis zsírt is alóla. Ezt még egyszer megismételjük. A rakottas tetejére jön a maradék káposzta. A füstölt szalonnából kakastaréjokat vágunk, ráfektetjük, forró sütőben sütjük legalább egy órát. Tejföllel, kenyérrel tálaljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.