Rakott káposztát sokféleképpen készíthetünk, érdemes mindig új recepteket kipróbálni. Az erdélyi rakott káposzta egy nagyon népszerű, tartalmas fogás, amelyet egyszerű alapanyagok tesznek ízletessé. Íme egy recept, amit nem hagyhatsz ki, ha igazán laktató, melengető ételre vágysz.
Rakott káposztát általában az őszi-téli időszakban készítünk, nem véletlenül. Fő alapanyaga, a savanyú káposzta szuper C-vitamin forrás, amihez itthon egyszerűen hozzájuthatunk, a rakottasok pedig kiválóan alkalmasak családi ebédekhez legyen szó hétköznapról vagy ünnepi alkalomról. Nem baj, ha marad, sőt másnap még finomabb is, hiszen az ízek a hidegen tovább érnek.
Előkészítés: 1,5 óra
Sütés: 1 óra
1 adag: 440 kcal
Hozzávalók:
70 dkg darált hús
1 kg savanyú káposzta
15 dkg húsos füstölt szalonna
12 dkg füstölt szalonna
1 szál száraz parasztkolbász
15 dkg rizs
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál paprikakrém
zsír
só
bors
Elkészítés:
Meghámozzuk a vöröshagymát, és nagyon apróra vágjuk.
Egy nagy serpenyőbe teszünk 2 evőkanál zsírt, rádobjuk a hagymát, finoman sózzuk, és üvegesre pároljuk kevergetve. Levesszük a tűzhelyről, elkeverünk benne egy-két evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Öntünk rá pici vizet, majd beletesszük a darált húst. Visszarakjuk a tűzhelyre, kevergetve elkezdjük főzni, közben ízesítjük a két gerezd zúzott fokhagymával, az őrölt köménnyel és a paprikakrémmel (lehet csípős vagy csemege, tetszés szerint). Körülbelül húsz percig rotyogtatjuk, kis-közepes lángon, végül szükség szerint sózzuk, és darálunk rá fekete borsot.
Közben egy lábasban megfőzzük a rizst. Ha roppanósra főtt, hozzákeverjük a darált húsból főzött pörkölthöz.
Kockákra vágjuk a húsos füstölt szalonnát. Beletesszük egy serpenyőbe egy teáskanálnyi zsírral együtt, és addig sütjük, míg a szalonnakockák ropogósra nem pirulnak. Szűrőkanállal kiszedjük egy tányérba. A helyére rakjuk a felkarikázott kolbászt, és azt is megpirítjuk. Visszarakjuk a serpenyőbe a megsült szalonnakockákat is.
A savanyú káposztát egy deszkára rakjuk, és egy késsel kicsit átvágjuk, hogy ne legyenek a szálak túl hosszúak (így könnyebb lesz megenni). Beletesszük egy lábasba, öntünk rá egy kis vizet, és tíz percig főzzük. Utána leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a vizet.
Végül összerakjuk a fogást: egy kizsírozott tepsibe lerakjuk a káposzta harmadát. Rákanalazzuk a rizses pörkölt felét, rászórjuk a sült szalonna és kolbász felét, locsolhatunk rá egy kis zsírt is alóla. Ezt még egyszer megismételjük. A rakottas tetejére jön a maradék káposzta. A füstölt szalonnából kakastaréjokat vágunk, ráfektetjük, forró sütőben sütjük legalább egy órát. Tejföllel, kenyérrel tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.