Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Bár számtalan fogást készíthetünk szabad tűz felett, a street food őrületnek hála a grillszezon egyik meghatározó elemévé vált a hamburger, ami nem is baj, hiszen a jó hamburger valóban a grillezésünk kiemelkedő eleme lehet, csak néhány apróságot kell szem előtt tartani.

Miből süssük a hamburgert?

Alapvetően bármilyen húsból készíthetjük, ha tisztában vagyunk vele, hogy a különféle alapanyagaink más-más eredményt fognak adni. Egy csirkemellből készített pogácsa nem összehasonlítható egy angus marhából kerekített húspogácsával, de ettől még lehet jó. Egyszóval a hamburger készülhet halból (nagyon jó választás lehet a tonhal vagy a lazac), csirkéből (bár inkább a felső combot használjuk, ne a melle húsát), liba- vagy kacsahúsból, illetve pulykából. A klasszikus vonal kedvelőinek ott a sertéshús, a bárányhús, a marhahús.

A különféle húsokhoz a legtöbb esetben kell egy kis zsiradék (háj vagy faggyú), hogy omlós, szaftos legyen a végeredmény. A hájat, faggyút, zsiradékot közvetlenül összekeverhetjük a hússal, de az is bevett és jó megoldás, ha fűszervajat készítünk, alufóliába feltekerjük, lefagyasztjuk, majd vékony szeleteket vágunk belőle, s ezt rejtjük a húspogácsánk közepébe. A vaj a sütés közben kiolvad, s kellemesen átjárja a húst.

Hogyan süssük?

A hamburger majdnem olyan mint a steak, a vékony kéreggel rendelkező, belül majdnem nyers példányoktól, az alaposan átsütöttig bármit választhatunk, ha az alapanyagunk is ennek megfelelő. A hamburger akkor a legfinomabb, ha nem szárítjuk ki, rugalmas, tartalmas húspogácsát szedünk le a grillről, s néhány perc pihentetés után ezt tesszük az előkészített szendvicsekbe.

Ha nincs lehetőségünk grillezni, akkor egy füstölésig hevített serpenyőben, kis zsiradékon is lesüthetjük a húspogácsákat, csak előtte nyissunk ablakot és csavarjuk fel a szagelszívót, ameddig csak lehet.

Mit kínáljunk a hamburger mellé?

A zsemle mibenléte fontos kérdés, érdemes jól harapható, nem túl magas, nem túl kemény héjú, de nem is túl puha pékárut választani, ami képes a szaft egy részét magába szívni, van tartása, de nem nehezíti meg a hamburger kulturált fogyasztását. Jó választás a klasszikus hamburgerzsemle, de vastagabb foccaciába, császárzsemlébe vagy akár ciabattába is kerülhet a húspogácsa és a többi hamburgeralkatrész.

A hamburger ízesítését, a hús mellé kínált kiegészítők sorát meghatározza a hús mibenléte is. A szárnyasból készített pogácsákhoz jó választás lehet egy zöld fűszeres majonéz, a sertéshúsnak kifejezetten jó állnak a mustáros mártások, a kacsából vagy libából készített hamburgernél nem elengedhetetlen, de erősen javasolt a lila hagymából készített lekvár. A sajtoknál is sokféle választásunk lehet. A klasszikus cheddar mellett kerülhet a szendvicsbe camembert vagy akár edami, ementali, scamorza, bivalymozzarella vagy friss kecskesajt.

A hamburgerben jó helyen vannak a zöldségek is, a szeletnyi érett paradicsom mellett rukkolát, római salátát, lollo salátát, tölgysalátát, madárbegysalátát, jégsalátát is tehetünk bele.

7 TUTI HÁZI HAMBURGER, AMIT KÁR LENNE KIHAGYNI! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.