Friss és természetes alapanyagokat használj. Megéri áldozni a minőségi termékekre, mert nem kell belőlük nagy mennyiség, viszont érezhetően finomabb lesz tőlük a jeges nyalat.
.
Folyadék: lehet tej, tejszín vagy az ezeknél sűrűbb tejföl és joghurt. Sovány tejtermékek helyett dolgozz teljes értékűekkel, mert minél zsírosabbak, annál jobb ízhordozók. A tejszínt túróval, joghurttal vagy valamilyen növényi tejszínnel helyettesítheted. Vegánok számára a tehéntejet lecserélheted pl. mandula- vagy szójatejre.
Cukor: amellett, hogy édes ízt kölcsönöz, nagymértékben befolyásolja a fagyi állagát. Használj finom szemcséjűt (könnyebb egyenletesen eloszlatni, mint a porcukrot) vagy oldd fel a normál kristálycukrot egy kevés folyadékban. Mézzel, karamellel és szirupokkal is édesíthetsz.
Tojás: emulgeálószerként gondoskodik a kívánatos krémes konzisztencia eléréséről, továbbá a félig már olvadt fagyiban sem engedi szétválni egymástól a parányi folyadék- és zsírrészecskéket. Vegánok számára 1 db tojást kiválthatsz 1 tk szentjánoskenyérliszttel, ami ráadásul gluténmentes. Nem kell csomóktól tartanod, mert szépen feloldódik.
Gyümölcs: Nincs jobb a friss szezongyümölcsnél, de megfelel a fagyasztott is. Szükség esetén megteszi a befőtt és a konzerv, de ilyenkor csökkentsd a receptben előírt cukormenyiséget, mert a tartósított gyümölcs általában édesített.
Fűszerek: A klasszikus ízesítőnek számító vanília, kakaó, fahéj és kávé mellett szabadon kiélheted a kísérletező hajlamodat pl. divatos levendulával vagy akár csilivel, borssal, ánizzsal, gyömbérrel.
Fagyigép nélkül is fenséges lesz a hideg nyalat, csak több idő és türelem kell hozzá.
Készítsd elő és tedd be a hűtőbe a receptben megadott hozzávalókat, majd keverd össze őket egy szintén jól lehűtött fémtálban vagy -formában. Fagyaszd a mélyhűtőben 1 órát, aztán alaposan keverd át. Ezt ismételd meg 20-30 percenként, és ha közben mindig elég levegőt juttatsz a masszába, végül krémes fagyit kapsz.
Fagyigép használatakor a frigóban előzőleg 6 fokosra lehűtött hozzávalókat csak bele kell önteni a tartályba, aztán a gép magától teszi a dolgát, és a fagyi a folyamatos keveréstől tökéletesen krémes lesz.
Gyakorold be, és utána szintet léphetsz: tetszésed szerint ízesítheted a tejes alapmasszát pl. csokival, dióval, pisztáciával, gyümölcsdarabokkal vagy -pürével.
Hozzávalók 8 adaghoz:
3 dl habtejszín
3 dl tej (2,8%-os)
1 db vaníliarúd
6 db tojássárgája
13 dkg finom szemcséjű kristálycukor
1. Öntsd össze a tejszínt és a tejet, add hozzá a felhasított vaníliarudat a kikapart magokkal együtt, majd melegítsd forráspontig. Vedd le a tűzről, és szedd ki belőle a vaníliarudat.
2. Kézi mixer habverőjével keverd fehéredésig a tojássárgáját és a cukrot a legmagasabb fokozaton egy fémtálban.
3. Folyamatos, lassú keverés közben, vékony sugárban csorgasd hozzá a forró tejszínes folyadékot, és dolgozd simára. Helyezd a tálat vízfürdőbe, és kevergetve melegítsd fel a masszát 75-85 fokosra. (Ellenőrizd ételhőmérővel.)
4. Tedd át a tálat egy jeges vízzel töltött edénybe, és időnként keverd át a masszát.
5. Miután kihűlt, kezdd el fagyasztani a mélyhűtőben, és kb. 30 percenként alaposan forgasd át.
Megjegyzés:
75-85 fokon elpusztulnak a nyers tojássárgájában esetleg előforduló szalmonella baktériumok. Ennél forróbb ne legyen a massza, mert akkor a tojássárgájából rántotta lesz!
… túl kemény:
* Legközelebb keverj bele több cukrot, attól krémesebb lesz.
* Egy pici tömény alkohol (pl. pálinka vagy likőr) hozzáadásával megelőzheted, hogy jegesre fagyjon.
* Lágyabb marad a massza, ha mínusz 18 fok helyett csak mínusz 10-15 fokon fagyasztod.
* Fogyasztás előtt 15-30 perccel vedd ki a fagyasztóból és hagyd kiengedni kissé a hűtőben.
… túl lágy:
* Az alap csak akkor tud rendesen megfagyni, ha a folyadék és a szilárd hozzávalók aránya 2:1, továbbá a teljes massza 15-20%-a cukor.
* Alkoholt csak a fagyasztási idő végén adj a masszához.
* A fagyigép tartályát legfeljebb 2/3-ig tölts fel, máskülönben nem jut elég levegő a masszába.
* A géppel készített fagyit beteheted a mélyhűtőbe 1-2 órára, ha a program befejeződése után még nem lehet belőle gombócokat gömbölyíteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.