Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Alapételek

Itt a tuti recept! Így készül a tökéletes chili con carne

Vannak azok az ételek, amiket mindenki szeret; a chili con carne pedig pont ilyen! Igen komplex ízvilágot nyújt ez a boldogító komfort étel, amivel kicsiknek és nagyoknak is egyaránt örömet szerezhetünk. Tökéletes választás, ha több embernek készülünk főzni, így akár bulikon, családi összejöveteleken és gyerekzsúrokon is igazi jolly joker. Ha ezzel a finomsággal készülünk, nem kell sok melót beletolnunk, ráadásul előre elkészíthetjük, így bőven marad időd másra is a konyhafőnök szerepén túl.

A chili con carne-t fél óra alatt elő lehet készíteni, és a viszonylag a hosszú főzési idő alatt annyi dolog van csupán vele, hogy néha megkeverjük, és ha kevés benne a folyadék, pótoljuk. Nem árt tudni a chiliről, hogy mint a babos ételek általában, másnapra jön ki igazán az íze, így érdemes a fogyasztás előtti napon elkészíteni.

Ennek az ételnek egyébként számtalan verziója létezik. Ám ha már az ember igazán jót akar csinálni, pár szabályt érdemes betartani:

  • Előfőzött konzerv helyett mindenképp érdemes szárazbabot használni. A végeredmény így sokkal finomabb lesz, és a húsnak is jót tesz a hosszú főzési idő.
  • Bár az ilyen, lassan fövő ragukba általában remekül illik a bor, ez az étel sokkal jobban működik sörrel.
  • A kakaóportól nem kell megijedni, az íze nem fog dominálni, csak plusz mélységet az ételnek.
  • A friss csilipaprikának nem csak csípőssége, de íze is van. Mindegyik paprikafajtának más, így ha be tudunk szerezni belőle, érdemes több fajta csilit is belefőzni az ételbe.
  • Ha valaki nem szereti a csípőset, vagy gyerekek is vannak a társaságban, ki lehet hagyni a raguból, úgy is nagyon finom lesz.
  • Ez egy robosztus étek, amibe jól illenek a domináns fűszerek. A vállalkozó kedvűek tehát bátran variálhatnak, és a receptben feltüntetett fűszereket nyugodtan felcserélhetik más fűszerekre a saját ízlésük szerint!
  • Ha akad a háztartásban öntöttvas lábos, és nem számít az idő, az ételt azután, hogy hozzáadtuk a babot és a folyadékot, főzés helyett süthetjük a sütőben is, megközelítőleg 150 fokon. Ettől a chili még komplexebb ízűvé válik, de a sütési idő akár 5-6 óra lehet. Szóval, így egy picit hosszabb, mintha tűzhelyen főznénk a babot.

10 fő részére

  • 500 g száraz, bordó chilibab
  • 1 kg zsírosabb marhahús, nyak, vagy lapocka, ledarálva
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl sör
  • 2 konzerv darabolt paradicsom
  • 3 dl alaplé (lehet kockából is, ha nincs más)
  • 2-3 friss csiliaprika
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 kk fahéj (kihagyható)
  • 1/2 kk füstölt pirospaprika (elhagyható)
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 tk oregánó
  • 1 evőkanál nádcukor melasz, vagy ha nincs, minél sötétebb barnacukor
  • kevés olaj

A tálaláshoz használj cheddar, vagy más, jól olvadó sajtot, tejfölölt, tortilla csipszet, vagy kenyeret.

  1. Áztassuk a babot egy éjszakára hideg vízbe.
  2. Nehéz fenekű lábasban, kevés olajon pirítsuk több részletben barnára a húst, majd vegyük ki. Ugyanebben a lábasban lassú tűzön, szintén minimális olajon, pároljuk üvegesre a hagymát, majd a végén adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Dobjuk rá a fűszereket, és a kakaóport, aztán pirítsuk egy picit. Ezután öntsük rá a húst és tegyük mellé a babot és keverjünk rajta egyet.
  3. Most jöhet a sör, és ha a levét nagyrészt elfőtte, adjuk hozzá a paradicsomkonzerveket, az alaplevet, vagy húsleves kockát, és a melaszt. (Ha sütni szeretnénk az ételt, ennél a pontnál tegyük letakarva a sütőbe!)
  4. Takarjuk le, és főzzük lassú tűzön. Néha kevergessük meg, és ha kevés a leve, öntsünk hozzá vizet.
  5. Kóstoljuk rendszeresen, és ha úgy érezzük, hogy bármelyik fűszerből hiányozna, pótoljuk! Főzzük tovább hosszú órákon át, de minimum 3 órán keresztül.
  6. Ha kész, tálalhatjuk azonnal, de még jobb, ha lehűtjük, és másnap újramelegítjük.
  7. Kínáljuk tejföllel, cheddar sajttal, tortilla csipszel, kenyérrel, vagy bárhogy, ahogy ahogy ízlésünk kívánja!
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.