Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Alapételek

Kívül ropog, belül omlós: így süss csirkét sörösdobozon!

Kívül ropog, belül omlós: így süss csirkét sörösdobozon!
Az Amerikából elterjedt népszerű módszerrel egyszerűen készíthetsz egyben csirkét a konyhai sütőben vagy fedett grillben. Kívül szép pirosra sül, belül istenien omlós lesz a húsa a sörből felszálló gőztől, ráadásul sütés közben magára hagyhatod.
Mekkora legyen a csirke?

A kb. 1,2 kg-os csirkék könnyen ráhúzhatók a 0,33 l-es sörösdobozokra, illetve -üvegekre. A nagyobb, legfeljebb 1,5 kg-os szárnyasokat 0,5 l űrtartalmú dobozra, illetve palackra ültesd.

Praktikus kiegészítők

Grillszaküzletekben és webáruházakban vásárolhatsz olyan csirkesütő állványt, amelyben külön helyet alakítottak ki a sörösdoboznak. Ilyen szerkezet használata esetén nem kell a felborulástól tartanod. A füllel ellátott tartó megkönnyíti a csirke kivételét a sütőből.

A nagyobb csirkékhez érdemes kevésbé borulékony, sütőben és kemencében használható kerámiaedényt vásárolni konyhafelszerelési szaküzletben vagy kézművesvásárokon árusító fazekasoktól. Ezeknél az edény közepébe kell tölteni a sört, a csirke alatt pedig egyidejűleg zöldséget lehet párolni. Grillkészülékekhez a zöldség sütésére alkalmas betéttel egybeépített fémedényt lehet vásárolni.

A doboz vagy az üveg előkészítése

A tisztára mosott sörösdobozból vagy üvegből öntsd ki a sörnek kb. a felét (ezt megihatod!), mert sütés közben az összes nem tud elpárologni. A doboz tetejét érdemes néhány helyen kilyukasztani, hogy a grillezés során keletkező gőz még jobban átjárja a csirke belsejét. A palackról ne felejtsd el leáztatni a címkét!

A hús fűszerezése, pácolása

A megmosott és szárazra törölt csirkét kívül-belül kend be az ízlésed szerinti fűszerkeverékkel vagy páccal. Mindenhol jól dörzsöld be, nyúlj be a bőre alá is. Ezután pihentesd a hűtőben legalább fél órát, hogy átjárják az ízek. A fűszerkeverékből a sörbe is szórj egy keveset. A páchoz adott cukor grillezéskor karamellizálódik, és szép aranybarna lesz tőle a csirke bőre.

Stabilan ültesd a helyére a csirkét!

A csirkét a farrészével kell ráhúzni a sörösdobozra. A szárnyvégeket dugd a háta mögé, a két lábát pedig úgy igazgasd el, hogy stabilan megálljon. Rácson könnyebb kitámasztani. Ha üveget használsz, akkor a csirke nyakáig feltolhatod a palackot.

Sütés konyhai sütőben és grillben

A sütőt alsó fűtéssel melegítsd elő 160-170 fokra, és tedd a dobozon ülő csirkét egy tepsibe vagy alumínium grilltálcára, hogy abba csorogjon a kifolyó zsiradék. Süsd a sütő aljában 45-60 percig, majd a felső fűtést bekapcsolva 200 fokon kb. 15 percig. Hőlégkeveréses sütőnél az elejétől kezdve lehet alsó-felső sütést használni. Megspórolod a sütőtakarítást, ha a csirkére kilyuggatott sütőzacskót húzol. (A sütés vége felé vedd le, hogy jobban pirulhasson a bőr.)

A csirke akkor jó, ha a beleszúrt maghőmérő mindenhol 80-85 fokot mutat.

Érdemes a legnehezebben átsülő részen, a felsőcomb csontja mellett ellenőrizni.

A gömbgrillben tarts 160-180 fokot, és kotord oldalra a parazsat, a dobozra vagy üvegre húzott csirke alá pedig csúsztass grilltálcát a kicsepegő zsiradék felfogására.

A kész csirkét leszedés előtt hagyd hűlni egy rövid ideig, mert a felforrósodott fém vagy üveg megégetheti a kezedet.

Tippek körethez

A legegyszerűbb, ha a köretnek szánt vegyes zöldséget a csirkével együtt sütöd speciális edényben vagy középen lyukas grillrácson.

Amerikában a sörösdobozon sült csirkét hagyományosan majonézes káposztasalátával (coleslaw) fogyasztják.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.