Mákos guba
Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kínai szezámmagos csirke
Hagymás rostélyos
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Babgulyás
Klasszikus kuglóf
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Körömpörkölt csülökkel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Dubarry-csirkemell
Alapételek

5 tipp, hogy igazán jó legyen a Márton-napi ludaskása

ludaskása
A novemberi időszak a libáról szól. Márton nap előtt, alatt és után szívesen fogyasztunk libás ételeket. A ludaskása rendkívül jó választás, hiszen könnyen elkészíthető, alapanyagköltsége sem túl vészes és igen kiadós fogás.

1. Használj aprólékot, belsőséget, ne csak színhúst!

Bár egyre kevesebb belsőséget és aprólékot használunk, a ludaskása tipikusan az az étel, amibe ezeket érdemes beletenni. A szárnytő, nyak, szív, zúza, láb tökéletes helyen van a kásánkban. Ha nem szereti a család a belsőséget, akkor csak szárnytőből vagy mellből is készülhet a kása. A madarakat keverhetjük is, nem feltétlen kell csak libából készíteni a kását, kerülhet bele pulyka- vagy épp kacsaaprólék is.

2. Fűszerezz!

A ludaskása nem igényel extra fűszereket, de azért fűszerezés híján sem maradhat. A kásába kerülhet babérlevél, lestyán, csombor, azaz borsikafű, majoránna, szerecsendió, friss petrezselyemzöld, fokhagyma, fekete szemes bors, s a színe végett egy kevés sáfrány vagy sáfrányos szeklice is mehet bele a főzés vége felé.

3. Adj hozzá zöldségeket!

A kását érdemes többféle zöldséggel gazdagítani, lazítani. Egyrészt könnyebb lesz a végeredmény, másrészt a zöldségek íze is átjárja a kását. A ludaskásába nyugodtan kerülhet sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, gomba, zöldborsó, vagy egy kis zeller is főhet benne.

4. Nem csak rizs kerülhet a kásába!

A kását készíthetjük rizsből, de hajdinából, kölesből, burizsből is kitűnő. Az sem gond, ha ezeket ötvözzük, csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy a rizs, árpagyöngy vagy épp a hajdina főzési ideje eltér egymástól. A most divatos álgabonákat is belekomponálhatjuk a fogásunkba, itt is arra ügyeljünk, hogy a quinoa vagy épp a chia főzési ideje eltérhet a többi alapanyagétól.

5. Tedd teljessé az élményt!

Ha tálaláskor szép szeletnyi libával szeretnénk megkoronázni az ételünket, akkor érdemes egy libamellet külön lesütni, s ezt felszelve kínálni a kása mellé. Ha Zilahy Ágnesnek, a Valódi magyar szakácskönyv szerzőjének tanácsát követjük, akkor lesütött libamájjal tesszük teljessé a ludaskása élményét, míg Magyar Elek, az Ínyesmester szakácskönyvének szerzője szerint a tálalt kását egy kanálnyi meleg libazsírral kell finoman meglocsolni, s a tetejét meghinteni friss libatöpörtyűvel.

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.