Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Alapételek

5 tipp, hogy igazán jó legyen a Márton-napi ludaskása

ludaskása
A novemberi időszak a libáról szól. Márton nap előtt, alatt és után szívesen fogyasztunk libás ételeket. A ludaskása rendkívül jó választás, hiszen könnyen elkészíthető, alapanyagköltsége sem túl vészes és igen kiadós fogás.

1. Használj aprólékot, belsőséget, ne csak színhúst!

Bár egyre kevesebb belsőséget és aprólékot használunk, a ludaskása tipikusan az az étel, amibe ezeket érdemes beletenni. A szárnytő, nyak, szív, zúza, láb tökéletes helyen van a kásánkban. Ha nem szereti a család a belsőséget, akkor csak szárnytőből vagy mellből is készülhet a kása. A madarakat keverhetjük is, nem feltétlen kell csak libából készíteni a kását, kerülhet bele pulyka- vagy épp kacsaaprólék is.

2. Fűszerezz!

A ludaskása nem igényel extra fűszereket, de azért fűszerezés híján sem maradhat. A kásába kerülhet babérlevél, lestyán, csombor, azaz borsikafű, majoránna, szerecsendió, friss petrezselyemzöld, fokhagyma, fekete szemes bors, s a színe végett egy kevés sáfrány vagy sáfrányos szeklice is mehet bele a főzés vége felé.

3. Adj hozzá zöldségeket!

A kását érdemes többféle zöldséggel gazdagítani, lazítani. Egyrészt könnyebb lesz a végeredmény, másrészt a zöldségek íze is átjárja a kását. A ludaskásába nyugodtan kerülhet sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, gomba, zöldborsó, vagy egy kis zeller is főhet benne.

4. Nem csak rizs kerülhet a kásába!

A kását készíthetjük rizsből, de hajdinából, kölesből, burizsből is kitűnő. Az sem gond, ha ezeket ötvözzük, csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy a rizs, árpagyöngy vagy épp a hajdina főzési ideje eltér egymástól. A most divatos álgabonákat is belekomponálhatjuk a fogásunkba, itt is arra ügyeljünk, hogy a quinoa vagy épp a chia főzési ideje eltérhet a többi alapanyagétól.

5. Tedd teljessé az élményt!

Ha tálaláskor szép szeletnyi libával szeretnénk megkoronázni az ételünket, akkor érdemes egy libamellet külön lesütni, s ezt felszelve kínálni a kása mellé. Ha Zilahy Ágnesnek, a Valódi magyar szakácskönyv szerzőjének tanácsát követjük, akkor lesütött libamájjal tesszük teljessé a ludaskása élményét, míg Magyar Elek, az Ínyesmester szakácskönyvének szerzője szerint a tálalt kását egy kanálnyi meleg libazsírral kell finoman meglocsolni, s a tetejét meghinteni friss libatöpörtyűvel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.