Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Alapételek

5 tipp, hogy igazán jó legyen a Márton-napi ludaskása

ludaskása
A novemberi időszak a libáról szól. Márton nap előtt, alatt és után szívesen fogyasztunk libás ételeket. A ludaskása rendkívül jó választás, hiszen könnyen elkészíthető, alapanyagköltsége sem túl vészes és igen kiadós fogás.

1. Használj aprólékot, belsőséget, ne csak színhúst!

Bár egyre kevesebb belsőséget és aprólékot használunk, a ludaskása tipikusan az az étel, amibe ezeket érdemes beletenni. A szárnytő, nyak, szív, zúza, láb tökéletes helyen van a kásánkban. Ha nem szereti a család a belsőséget, akkor csak szárnytőből vagy mellből is készülhet a kása. A madarakat keverhetjük is, nem feltétlen kell csak libából készíteni a kását, kerülhet bele pulyka- vagy épp kacsaaprólék is.

2. Fűszerezz!

A ludaskása nem igényel extra fűszereket, de azért fűszerezés híján sem maradhat. A kásába kerülhet babérlevél, lestyán, csombor, azaz borsikafű, majoránna, szerecsendió, friss petrezselyemzöld, fokhagyma, fekete szemes bors, s a színe végett egy kevés sáfrány vagy sáfrányos szeklice is mehet bele a főzés vége felé.

3. Adj hozzá zöldségeket!

A kását érdemes többféle zöldséggel gazdagítani, lazítani. Egyrészt könnyebb lesz a végeredmény, másrészt a zöldségek íze is átjárja a kását. A ludaskásába nyugodtan kerülhet sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, gomba, zöldborsó, vagy egy kis zeller is főhet benne.

4. Nem csak rizs kerülhet a kásába!

A kását készíthetjük rizsből, de hajdinából, kölesből, burizsből is kitűnő. Az sem gond, ha ezeket ötvözzük, csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy a rizs, árpagyöngy vagy épp a hajdina főzési ideje eltér egymástól. A most divatos álgabonákat is belekomponálhatjuk a fogásunkba, itt is arra ügyeljünk, hogy a quinoa vagy épp a chia főzési ideje eltérhet a többi alapanyagétól.

5. Tedd teljessé az élményt!

Ha tálaláskor szép szeletnyi libával szeretnénk megkoronázni az ételünket, akkor érdemes egy libamellet külön lesütni, s ezt felszelve kínálni a kása mellé. Ha Zilahy Ágnesnek, a Valódi magyar szakácskönyv szerzőjének tanácsát követjük, akkor lesütött libamájjal tesszük teljessé a ludaskása élményét, míg Magyar Elek, az Ínyesmester szakácskönyvének szerzője szerint a tálalt kását egy kanálnyi meleg libazsírral kell finoman meglocsolni, s a tetejét meghinteni friss libatöpörtyűvel.

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.