Bár egyre kevesebb belsőséget és aprólékot használunk, a ludaskása tipikusan az az étel, amibe ezeket érdemes beletenni. A szárnytő, nyak, szív, zúza, láb tökéletes helyen van a kásánkban. Ha nem szereti a család a belsőséget, akkor csak szárnytőből vagy mellből is készülhet a kása. A madarakat keverhetjük is, nem feltétlen kell csak libából készíteni a kását, kerülhet bele pulyka- vagy épp kacsaaprólék is.
A ludaskása nem igényel extra fűszereket, de azért fűszerezés híján sem maradhat. A kásába kerülhet babérlevél, lestyán, csombor, azaz borsikafű, majoránna, szerecsendió, friss petrezselyemzöld, fokhagyma, fekete szemes bors, s a színe végett egy kevés sáfrány vagy sáfrányos szeklice is mehet bele a főzés vége felé.
A kását érdemes többféle zöldséggel gazdagítani, lazítani. Egyrészt könnyebb lesz a végeredmény, másrészt a zöldségek íze is átjárja a kását. A ludaskásába nyugodtan kerülhet sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, gomba, zöldborsó, vagy egy kis zeller is főhet benne.
A kását készíthetjük rizsből, de hajdinából, kölesből, burizsből is kitűnő. Az sem gond, ha ezeket ötvözzük, csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy a rizs, árpagyöngy vagy épp a hajdina főzési ideje eltér egymástól. A most divatos álgabonákat is belekomponálhatjuk a fogásunkba, itt is arra ügyeljünk, hogy a quinoa vagy épp a chia főzési ideje eltérhet a többi alapanyagétól.
Ha tálaláskor szép szeletnyi libával szeretnénk megkoronázni az ételünket, akkor érdemes egy libamellet külön lesütni, s ezt felszelve kínálni a kása mellé. Ha Zilahy Ágnesnek, a Valódi magyar szakácskönyv szerzőjének tanácsát követjük, akkor lesütött libamájjal tesszük teljessé a ludaskása élményét, míg Magyar Elek, az Ínyesmester szakácskönyvének szerzője szerint a tálalt kását egy kanálnyi meleg libazsírral kell finoman meglocsolni, s a tetejét meghinteni friss libatöpörtyűvel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.