Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Alapételek

Maradékból finomat! Így lesz a kalácsból kalácspuding

A megmaradt finom falatokból néhány jó ötlettel új, ínycsiklandó fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Mutatjuk, hogyan!

Alaprecept: Citromos kalács

Hozzávalók (2 darabhoz):
kb. 50 dkg liszt
1 tasak instant élesztő
½ tk só
10 dkg vaj
3 db tojás
kb. 200 ml tej
5 dkg kristálycukor
1 db biocitrom

Elkészítés:

1. A lisztet elvegyítjük az instant élesztővel és a sóval, majd belemorzsoljuk a vajat. A 2 db tojást kikeverjük a tejjel és a cukorral, azután a lisztes elegyhez adjuk a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével együtt. A tésztát bedagasztjuk, végül meleg helyen, letakarva a duplájára kelesszük. Ha túl lágy, némi liszttel, ha túl kemény, egy kevés tejjel javíthatunk az állagán.

2. A tésztát kétfelé osztjuk, majd mindkét adagot felvágjuk hat egyforma darabra, majd azokból rudat sodrunk, és feltekerjük mindet csiga alakban. A tésztacsigákat két, sütőpapírral leterített sütőlemezen elrendezzük, azután további 20 percig kelesszük a kalácsokat. Végül megkenjük a tetejüket a megmaradt, felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben tepsinként kb. 25 percig sütjük. Egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk. Sárgabaracklekvár illik hozzá.

Elkészítési idő: 75 perc + kelesztés

A maradékból: Vaníliás-meggyes kalácspuding

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg szikkadt citromos kalács
4 dkg vaj + a tálhoz
4 dl tej
2 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg magozott meggy (fagyasztott)

1. A kalácsot felkockázzuk, és elosztjuk egy közepes méretű, kivajazott tűzálló tálban. A tejet a tojásokkal, valamint a kétféle cukorral kikeverjük, majd a kalácsra öntjük.

2. A tálba szórjuk a felengedett, lecsepegtetett meggyet a felkockázott vajjal együtt, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Ha túl hamar pirulni kezd a kalácspuding teteje, lefedjük egy darab alufóliával. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

Fotó és recept: Csigó Zita

ÍGY HASZNÁLD FEL A MARADÉK HÚSVÉTI SONKÁT! 13 EGYSZERŰ RECEPT >>>

AZ IGAZI SPÓROLÓS MENÜ: ISTENI FOGÁSOK KENYÉRMARADÉKBÓL! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.