Hozzávalók (2 darabhoz):
kb. 50 dkg liszt
1 tasak instant élesztő
½ tk só
10 dkg vaj
3 db tojás
kb. 200 ml tej
5 dkg kristálycukor
1 db biocitrom
Elkészítés:
1. A lisztet elvegyítjük az instant élesztővel és a sóval, majd belemorzsoljuk a vajat. A 2 db tojást kikeverjük a tejjel és a cukorral, azután a lisztes elegyhez adjuk a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével együtt. A tésztát bedagasztjuk, végül meleg helyen, letakarva a duplájára kelesszük. Ha túl lágy, némi liszttel, ha túl kemény, egy kevés tejjel javíthatunk az állagán.
2. A tésztát kétfelé osztjuk, majd mindkét adagot felvágjuk hat egyforma darabra, majd azokból rudat sodrunk, és feltekerjük mindet csiga alakban. A tésztacsigákat két, sütőpapírral leterített sütőlemezen elrendezzük, azután további 20 percig kelesszük a kalácsokat. Végül megkenjük a tetejüket a megmaradt, felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben tepsinként kb. 25 percig sütjük. Egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk. Sárgabaracklekvár illik hozzá.
Elkészítési idő: 75 perc + kelesztés
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg szikkadt citromos kalács
4 dkg vaj + a tálhoz
4 dl tej
2 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg magozott meggy (fagyasztott)
1. A kalácsot felkockázzuk, és elosztjuk egy közepes méretű, kivajazott tűzálló tálban. A tejet a tojásokkal, valamint a kétféle cukorral kikeverjük, majd a kalácsra öntjük.
2. A tálba szórjuk a felengedett, lecsepegtetett meggyet a felkockázott vajjal együtt, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Ha túl hamar pirulni kezd a kalácspuding teteje, lefedjük egy darab alufóliával. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Fotó és recept: Csigó Zita
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.