Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Alapételek

Maradékból finomat! Így lesz a kalácsból kalácspuding

A megmaradt finom falatokból néhány jó ötlettel új, ínycsiklandó fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Mutatjuk, hogyan!

Alaprecept: Citromos kalács

Hozzávalók (2 darabhoz):
kb. 50 dkg liszt
1 tasak instant élesztő
½ tk só
10 dkg vaj
3 db tojás
kb. 200 ml tej
5 dkg kristálycukor
1 db biocitrom

Elkészítés:

1. A lisztet elvegyítjük az instant élesztővel és a sóval, majd belemorzsoljuk a vajat. A 2 db tojást kikeverjük a tejjel és a cukorral, azután a lisztes elegyhez adjuk a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével együtt. A tésztát bedagasztjuk, végül meleg helyen, letakarva a duplájára kelesszük. Ha túl lágy, némi liszttel, ha túl kemény, egy kevés tejjel javíthatunk az állagán.

2. A tésztát kétfelé osztjuk, majd mindkét adagot felvágjuk hat egyforma darabra, majd azokból rudat sodrunk, és feltekerjük mindet csiga alakban. A tésztacsigákat két, sütőpapírral leterített sütőlemezen elrendezzük, azután további 20 percig kelesszük a kalácsokat. Végül megkenjük a tetejüket a megmaradt, felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben tepsinként kb. 25 percig sütjük. Egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk. Sárgabaracklekvár illik hozzá.

Elkészítési idő: 75 perc + kelesztés

A maradékból: Vaníliás-meggyes kalácspuding

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg szikkadt citromos kalács
4 dkg vaj + a tálhoz
4 dl tej
2 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg magozott meggy (fagyasztott)

1. A kalácsot felkockázzuk, és elosztjuk egy közepes méretű, kivajazott tűzálló tálban. A tejet a tojásokkal, valamint a kétféle cukorral kikeverjük, majd a kalácsra öntjük.

2. A tálba szórjuk a felengedett, lecsepegtetett meggyet a felkockázott vajjal együtt, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Ha túl hamar pirulni kezd a kalácspuding teteje, lefedjük egy darab alufóliával. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

Fotó és recept: Csigó Zita

ÍGY HASZNÁLD FEL A MARADÉK HÚSVÉTI SONKÁT! 13 EGYSZERŰ RECEPT >>>

AZ IGAZI SPÓROLÓS MENÜ: ISTENI FOGÁSOK KENYÉRMARADÉKBÓL! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.