Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Alapételek

Premierben a pizza: így készítsd el villámgyorsan!

Nem túlzás azt állítani, hogy a pizzát a világ szinte minden pontján eszik, veszik, készítik. A pizza méltón a világ legnépszerűbb étele, ezért utánajártunk, honnan indult. Vigyázat! Az éhségközpont megzavarására alkalmas fotók következnek!

Az olaszok szerint egyszer régen egy szegény legény kopogtatott egy olasz falu házikójának ajtaján. A gazdasszony épp a kenyér tésztáját dagasztotta, és szerette volna megkínálni vendégét harapnivalóval, ám nem volt kész étel. Ekkor lecsípett egy darabot a kenyértésztából, rátett pár zöldséget és megsütötte a kemencében. Ám az első pizzáról már ennél sokkal korábban született feljegyzés, ám való igaz: az elnevezés innen ered: pinsa - azaz lapos kenyér.

Pizzatöri hivatalosan

Már az i. e. 3. századból származó írásokban is megemlítenek egy, a pizzához hasonló kenyérfélét. A régészek a vulkáni hamuval borított Pompeji feltárásakor is találtak hasonló ételmaradványt. A középkorban pedig a paradicsomos változat még nem létezett, mivel magát a gyümölcsöt sem ismerték a kontinensen, így zsírral, tejföllel és fűszerekkel ízesítették.

Pizza MargHErita

1889-ben I. Umberto király hitvese, Margherita királyné egy nápolyi utazásuk során felkérték Raffaele Esposito Brandi szakácsot, hogy valamilyen újszerű finomsággal kápráztassa el őket. Három féle pizzát kértek a mesterszakácstól, akinek az olasz színű, piros, fehér és zöld színben pompázó pizzája lett a királyné kedvence. Piros a paradicsomtól, fehér a mozzarellától és zöld a friss bazsalikomtól. A pizzakészítő mester ekkor írta be magát a gasztronómia történelmébe: így született meg a Margherita pizza, amelyet természetesen a királynéről neveztek el.

Így készíts pizzát lépésről lépésre >>>

A mai pizza

A pizza tésztája egyszerű kenyértészta: liszt, víz, élesztő, só, kis olívaolaj van benne. Alapos gyúrás és kelesztés után tányér méretű korongokat formálnak belőle - nyújtófával, de persze az az igazi, amikor a levegőbe dobálva, kézzel nyújtják. Jöhet a rávaló: paradicsom, de általában nem nyers, hanem előre elkészített paradicsomszósz, sajt (általában mozzarella, de lehet parmezán vagy egyéb sajt is), szalámi, zöldségek, stb., és végül a fűszer. Són és borson kívül bazsalikom, oregánó kerül rá elsősorban. Irány a sütő, persze az az igazi, ha a pizza fafűtésű kemencében sül.

Vegetáriánusoknak is!

A paradicsomszószos tésztalapra szórj apróra vágott petrezselyemzöldet és egy kevés fokhagymát, borítsd be paradicsom- és cukkinikarikákkal, bébirépával és mozarellával. Sózd, borsozd, majd csepegtess rá néhány csepp olajat, és már teheted is a sütőbe!

Pizza pikánsan

A tésztát vékonyan kend meg fokhagymakrémmel, erre kerüljön a paradicsomszósz, aztán szórd meg csíkokra vágott füstölt sonkával és felkarikázott jalapeno paprikával. Sózd, borsozd, hintsd meg zöld fűszerekkel, végül morzsolj a tetejére némi kecskesajtot - és már mehet is a sütőbe!

Kicsik kedvére

A paradicsomos alapra csirkemellsonka, mozzarellaszeletek, ananászkarikák és egy kevés oregánó kerüljön! Hagyd, hogy a paradicsom édes íze domináljon, akkor a gyerekek szívesebben megeszik.

Pizza-kisokos

+ Az olasz pizzatészta vékony, míg Amerikában ujjnyi vastag lapot sütnek.
+ A tenger gyümölcseivel ízesített változatok fő fűszere a fokhagyma legyen!
+ Quattro formaggi, azaz négysajtos pizza: általában mozarellával, pecorinóval, gorgonzolával és parmezánnal készítik.

Süss otthon könnyedén!

Így készíthetsz villámgyorsan isteni pizzát:

1. Szórj 250 ml tejbe 1 csipet cukrot
2. Aztán futtass fel benne 2,5 dkg élesztőt
3. Adj 1 tojást, 50 ml vizet, 4 evőkanál olajat és ½ teáskanál sót 45 dkg liszthez, majd öntsd bele a kovászt, és az egészet gyúrdd össze.
4. A tésztát tedd belisztezett tepsibe, kend meg paradicsomos szósszal, és ízlés szerint gazdagítsd.
5. A fűszereket is variálhatod: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, majoránna egyaránt kerülhet rá.

Így készíts grillezett paradicsomot!
Hozzávalók(8 darabhoz): 8 db paradicsom, 2 db paprika, 2 fej hagyma,100 g feta sajt, só, bors, 4 evőkanál reszelt sajt, 150 g pulykamellsonka.

Elkészítése: A paradicsomok felső negyedét vágd le (ezekre már nem lesz szükség), az aljukból kapard ki a velőt. A hagymát, a paprikát, a fetát és a sonkát vágd apróra, majd keverd össze. Sózd borsozd, majd töltsd a kivájt paradicsomokba. Mindet szórd meg a reszelt sajttal, és tedda grillre.
Elkészítési idő: 40 perc

Több, mint 150 pizzareceptet találsz itt >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.