Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Borok

Az örök második merlot

A világ második számú kék szőlőjeként a merlot a Föld majd minden szegletében megtalálható. Kereksége, kedvessége, bársonyos tanninjai miatt igazán népszerű fajta, Amerikában a chardonnay vörös megfelelőjeként tekintettek rá sokáig.

Francia eredetű világfajtáról van szó, népszerűségéhez kétség sem férhet, hiszen a világ második legnagyobb területen termelt kékszőlő-fajtája. Nevét a merle, merleau szóra lehet visszavezetni, ami franciául feketerigót jelent. Az egyelőre rejtély marad, hogy ez a bogyók sötét színére utal, vagy arra, hogy a madár is nagy rajongója a fajtának...

A legutóbbi DNS-vizsgálatok szerint a cabernet franc és egy régi, ma már ritka fajta, a magdeleine noire des charentes a szülei, tehát a cabernet sauvignon „testvéréről” van szó. Bordeaux egyik vezető fajtája, a jobb parti chateau-k boraiban ez a fajta viszi a prímet. Bár sokszor palackozzák önállóan, elengedhetetlen összetevője a bordeaux-i stílusú házasításoknak, a kerekséget, a lágyságot és a gyümölcseit adja a közösbe.

Ezek után biztos nem lesz meglepetés, hogy legfontosabb termőterülete Franciaország, ezen belül pedig Bordeaux. Ha a már említett jobb partról szeretnénk igazán szép merlot-t inni, akkor érdemes St. Emilion, Pomerol és Fronsac környékén keresgélni, ha pedig nem számít az ár, akkor válasszunk egy Chateau Petrust, a 2010-es például elég jó évjárat volt arrafelé.

Európában jelentős ültetvényeket találunk még Olaszországban (érdemes Toszkánában keresgélni), Szlovéniában és Romániában is, de persze presztízsben egyik sem közelíti meg a franciákat. Magyarországon a legszebb borokat Villány, Szekszárd és Eger környékén, valamint a Balaton déli partján találjuk.

Az Újvilágban is kedvelt fajta, az Egyesült Államokban Kaliforniában igazán elterjedt, emellett Argentína, Chile, Dél-Afrika és Ausztrália is jelentős területekkel rendelkezik.

Ha valaki soknak találja a cabernet sauvignon savait, tanninját, akkor egészen biztosan szeretni fogja a merlot-t, ahol a gyümölcsöké a főszerep. Bársonyos a tannin, kiegyensúlyozottak a savai, ezek együtt a testtel pedig általában szép kerekséget eredményeznek. Ízében legtöbbször szilvát, fekete ribizlit és málnát fedezhetünk fel, amit a hordós érlelés vaníliás, kávés vagy étcsokoládés jegyei egészíthetnek ki. Jól és hosszan érlelhető, egy ideális évjárat bora még 10-15 év után is őrzi gyümölcseit.

Ha ételekről van szó, akkor egyértelműen a tartalmasabb fogások jutnak elsőként eszünkbe: a húsok közül a pulykacomb, a disznó és a vadak jönnek szóba, illetve az ezekből készült raguk, akár gyökérzöldségekkel kombinálva. Ha sajtot választanánk mellé, akkor a stilton, a gruyére vagy a comté szintén jó párosítás lehet.

Kislaki Jánoshegy Merlot 2015

A Dél-Balatonon dolgozik Légli Géza, aki ehhez a borhoz fiatal és idősebb tőkék termését is felhasználta. Sötét bogyós gyümölcsök az illatban, szeder és szilva. A korty nem nehéz, mégis van tartalma, és a tanninok is a fajtának megfelelő simaságúak. Igazán jólesik inni, és ételt is könnyű mellé párosítani. Mi egy paradicsomos, húsos-ragus olasz tésztát választanánk, meg persze a kilátást a Balatonra, a szőlőskislaki János-hegyről.

Luka Madárlátta Merlot 2016

Sopron a kékfrankosáról híres, pedig ezt a bort kóstolva akár a merlot is lehetne a zászlósbora. A pohárba szagolva érett szilvát érzünk elsőként, jó adag édesfűszerrel. Komoly testű bor, jelentős beltartalommal, az érett alapanyag hangsúlyos hordóhasználattal párosult, amit a tannin és a fűszerek mennyisége is jelez. Sűrű, szinte rágható bor, a merlot teltebb arcát mutatja meg.

Thummerer Tekenőháti Merlot 2009

Az egri pince bizonyítéka az érlelhetőségre ez a bor, színében még mindig fiatalos, a rubin dominál. Az illatban is a gyümölcsök a meghatározóak, de érezhetően fejlett, érlelt. A korty összetett, fokozatosan bomlanak ki újabb rétegek, szilva és fekete cseresznye, cigánymeggy, ízléses hordóhasználattal. A test, az alkohol, a savak és a tannin egyensúlyban, mind aláhúzzák a gazdagságot. Hosszú lecsengés, erre a borra évek múltán is emlékezni fogunk!

ÍGY ISZUNK MI! MINŐSÉGI MAGYAR BOROKRA BIZONY SZÜKSÉG VAN

MINDMEGETTE BORKLUB: BŐRÖS CSIRKEMELL SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.