Francia eredetű világfajtáról van szó, népszerűségéhez kétség sem férhet, hiszen a világ második legnagyobb területen termelt kékszőlő-fajtája. Nevét a merle, merleau szóra lehet visszavezetni, ami franciául feketerigót jelent. Az egyelőre rejtély marad, hogy ez a bogyók sötét színére utal, vagy arra, hogy a madár is nagy rajongója a fajtának...
A legutóbbi DNS-vizsgálatok szerint a cabernet franc és egy régi, ma már ritka fajta, a magdeleine noire des charentes a szülei, tehát a cabernet sauvignon „testvéréről” van szó. Bordeaux egyik vezető fajtája, a jobb parti chateau-k boraiban ez a fajta viszi a prímet. Bár sokszor palackozzák önállóan, elengedhetetlen összetevője a bordeaux-i stílusú házasításoknak, a kerekséget, a lágyságot és a gyümölcseit adja a közösbe.
Ezek után biztos nem lesz meglepetés, hogy legfontosabb termőterülete Franciaország, ezen belül pedig Bordeaux. Ha a már említett jobb partról szeretnénk igazán szép merlot-t inni, akkor érdemes St. Emilion, Pomerol és Fronsac környékén keresgélni, ha pedig nem számít az ár, akkor válasszunk egy Chateau Petrust, a 2010-es például elég jó évjárat volt arrafelé.
Európában jelentős ültetvényeket találunk még Olaszországban (érdemes Toszkánában keresgélni), Szlovéniában és Romániában is, de persze presztízsben egyik sem közelíti meg a franciákat. Magyarországon a legszebb borokat Villány, Szekszárd és Eger környékén, valamint a Balaton déli partján találjuk.
Az Újvilágban is kedvelt fajta, az Egyesült Államokban Kaliforniában igazán elterjedt, emellett Argentína, Chile, Dél-Afrika és Ausztrália is jelentős területekkel rendelkezik.
Ha valaki soknak találja a cabernet sauvignon savait, tanninját, akkor egészen biztosan szeretni fogja a merlot-t, ahol a gyümölcsöké a főszerep. Bársonyos a tannin, kiegyensúlyozottak a savai, ezek együtt a testtel pedig általában szép kerekséget eredményeznek. Ízében legtöbbször szilvát, fekete ribizlit és málnát fedezhetünk fel, amit a hordós érlelés vaníliás, kávés vagy étcsokoládés jegyei egészíthetnek ki. Jól és hosszan érlelhető, egy ideális évjárat bora még 10-15 év után is őrzi gyümölcseit.
Ha ételekről van szó, akkor egyértelműen a tartalmasabb fogások jutnak elsőként eszünkbe: a húsok közül a pulykacomb, a disznó és a vadak jönnek szóba, illetve az ezekből készült raguk, akár gyökérzöldségekkel kombinálva. Ha sajtot választanánk mellé, akkor a stilton, a gruyére vagy a comté szintén jó párosítás lehet.
A Dél-Balatonon dolgozik Légli Géza, aki ehhez a borhoz fiatal és idősebb tőkék termését is felhasználta. Sötét bogyós gyümölcsök az illatban, szeder és szilva. A korty nem nehéz, mégis van tartalma, és a tanninok is a fajtának megfelelő simaságúak. Igazán jólesik inni, és ételt is könnyű mellé párosítani. Mi egy paradicsomos, húsos-ragus olasz tésztát választanánk, meg persze a kilátást a Balatonra, a szőlőskislaki János-hegyről.
Sopron a kékfrankosáról híres, pedig ezt a bort kóstolva akár a merlot is lehetne a zászlósbora. A pohárba szagolva érett szilvát érzünk elsőként, jó adag édesfűszerrel. Komoly testű bor, jelentős beltartalommal, az érett alapanyag hangsúlyos hordóhasználattal párosult, amit a tannin és a fűszerek mennyisége is jelez. Sűrű, szinte rágható bor, a merlot teltebb arcát mutatja meg.
Az egri pince bizonyítéka az érlelhetőségre ez a bor, színében még mindig fiatalos, a rubin dominál. Az illatban is a gyümölcsök a meghatározóak, de érezhetően fejlett, érlelt. A korty összetett, fokozatosan bomlanak ki újabb rétegek, szilva és fekete cseresznye, cigánymeggy, ízléses hordóhasználattal. A test, az alkohol, a savak és a tannin egyensúlyban, mind aláhúzzák a gazdagságot. Hosszú lecsengés, erre a borra évek múltán is emlékezni fogunk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.