Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Borok

Bordeaux-i házasítás: a nagy klasszikus, ami mellé érdemes egy steaket sütni

Bordeaux-i házasítás vörösbor cuvée
Franciaország nyugati partjánál található Bordeaux városa, és körülötte az ország legnagyobb borvidéke. Nemcsak területileg, hanem mennyiségileg is az első helyen áll. Innen kerülnek ki a világ egyik legdrágább vörös- és édes fehérborai, noha ez a prémium szegmens igen keskeny, és a legtöbb termelő inkább elérhető árú vörösborokkal van jelen a világpiacon.

Majdnem az összes bordeaux-i bor házasítás. Ez nem valami véletlen hozta dolog, a borvidék klimatikus viszonyaira vezethető vissza. Az itt engedélyezett szőlőfajták más-más időpontban virágzanak és érnek, de így a gyakori fagyok, a rengeteg eső és a magas páratartalom mellett is garantálni lehet évjáratról évjáratra a szép borokat.

Tizenhárom szőlőfajta engedélyezett a borvidéken, de igazán nagy jelentősége csupán három kék- és két fehérszőlő-fajtának (sauvignon blanc és sémillon) van. A három kék szőlő a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot.

A cabernet sauvignonnál fontos a maximális érettség, hogy a magas tannintartalom ne legyen bántóan nyers, ezek mellett fekete cseresznyés, fekete ribizlis jegyeket hoz. A cabernet franc kisebb testű bort ad, kevesebb tannint, magasabb savat, több fineszt, piros bogyós gyümölcsöket, gyógynövényes aromákat nyújt. A merlot pedig lágyságot, gyümölcsösséget hoz a blendbe.

Tekinthetünk a bordói házasításokra úgy, mint egy klasszikusra, és persze sokan rajonganak ezekért a nagytestű, vastag vörösborokért. Azonban tény, hogy mára kissé leáldozóban van a divatja. Külföldön és itthon is egyre inkább nő azoknak a cuvée-knek a száma, ahol a bordói fajták mellé más kékszőlő-fajták is kerülnek, amik így magasabb savú, filigránabb bort eredményeznek. Ezeket a tételeket már könnyebben bontjuk meg egy hétköznapi vacsora mellé is, és magukban is jobban fogyaszthatók.

Káli Kövek Karmazsin 2018

Az észak-balatoni borászat bora a példánk arra, amikor a bordói fajták házasítása csak egy részét adja a bornak. Ha – amint azt Szabó Gyula borász is tette – a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot csak kisebb részben van jelen, akkor a bordeaux-iak mélysége jól fog harmonizálni a zweigelt és a kékfrankos frissebb, üdébb, élénkebb savú karakterével. A szűretlen borban fűszereket, vaníliát, meggyet, dohányt érzünk, a közepes tannin és a mértéktartó alkohol mind a jól ihatóságot erősíti.

Günzer Ördögárok 2016

A tősgyökeres villányi Günzer család 25 hektáron termeszt szőlőt a borvidéken. Itt az egyik legmelegebb és legnaposabb dűlő az Ördögárok, ahonnan a bordeaux-i fajtákat szüretelték a borhoz. A teljes érettségre törekedtek, így egy meleg karakterű, kerek tétel született, amiben aszalt gyümölcsöket, édesfűszereket, füstöt, csokoládét érezni. 24 hónapos hordós és egyéves palackos érlelés után került a piacra ez a mediterrán stílusú bor, ami biztosan a nagyobb testű vörösborok barátainak egyik kedvence lesz.

Sauska Cuvée 7 Siklós 2017

Sauska Krisztián 2007-ban alapította meg a villányi pincészetet, ami a 80 hektárjával a helyi nagyobb, meghatározó borászatok közé tartozik azóta is. A siklósi területekről származó bor egy klasszikus bordeaux-i házasítás, amit új és használt francia kishordókban 15 hónapig érleltek. Illatában és ízében sok fűszert érezni, fekete bogyós gyümölcsöket, cassist, szilvabefőttet, füstöt és egy kis fűszerpaprikát is. Nagy test, magas alkohol, sok tannin jellemzi, ami mellé már érdemes egy steaket sütni.



Olvass tovább borokról:

ZWEIGELT - A HÉTKÖZNAPOK KEDVELT BORFAJTÁJA >>>
KÉKNYELŰ – A FELTÖREKVŐ SZŐLŐFAJTA >>>
SYRAH - AZ ELEGÁNS BOR, AMI TÖKÉLETES EGY GYROS MELLÉ IS >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.