Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Borok

Top 3 egri rozé a nyárra

rozé bor
A nyár hőségriadókkal teletűzdelt időszakának egyik tagadhatatlan kedvence, ami évek óta vezeti itthon és külföldön is a boros slágerlistákat: a rozé. Friss, gyümölcsös, lehet magában vagy fröccsnek is inni, felüdít, és a nagy melegben sem száll a fejünkbe. Na de miért pont éppen egri rozét válasszunk?

Az Egri borvidék a legfrissebb statisztikák szerint a 3. legnagyobb borvidék Magyarországon. Viszont nem csak területét tekintve teljesít jól, a lepalackozott tételek számában is vezető szerepe van. Sok és sokféle bor kerül ki az itteni pincészetekből, és noha a két legismertebb márkájuk kétségkívül az egri bikavér és annak fehér párja, az egri csillag, a borvidék portfóliója ennél sokkal szélesebb.

Egerre kifejezetten jellemző a szőlőfajták sokszínűsége. Ezeket a két, már fentebb említett házasításon kívül is használják, készülnek pezsgők és gyöngyözőborok, könnyű tételek és komoly, hosszabb hordós érlelésű csúcsborok is. A borvidéken található kékszőlő-fajták a bíborkadarka, a blauburger, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a kadarka, a kékfrankos, a portugieser, a menoire, a merlot, a pinot noir, a syrah, a turán és a zweigelt. Ekkora választékból készülhet tehát rozé az Egri borvidéken, amelynek hűvös klímája is kifejezetten kedvez a friss savakat igénylő rozéknak.

Az itteni borászok meg is ragadják az alkalmat, hogy a rozérajongókat elárasszák, a csendes rozék mellett akár tradicionális eljárással készülő rozé pezsgőkkel vagy hozzáadott szén-dioxiddal készülő gyöngyözőborokkal. A visszafogottabb aromatikát kedvelők és az intenzívebb tuttifruttis ízjegyeket keresők is megtalálják majd a kedvencüket.

Ostoros Egri Rozé 2020

Az Egri borvidék legnagyobb borászata, amely ennek köszönhetően szinte bárki számára elérhető, aki az egri borokra kíváncsi. Több különféle rozét is készítenek, a birtokházasításuk pinot noir, merlot, kékfrankos, blauburger, zweigelt, syrah, portugieser szőlőfajtákból készül. Félszáraz tétel, azaz a cseresznye és az eper gyümölcsössége kedves édességbe fordul, a korty kerek és üdítő. Behízelgő karaktere akkor sem vész el, ha szódával, jégkockával együtt kerül a pohárba.

Juhász Syrah Rosé 2020

A 25 éves fennállását ünneplő családi borászat egy pici, nagyjából másfél hektáros kertgazdaságból indult. Ma már közel 350 hektáron gazdálkodnak, portfóliójukba pedig több rozé is tartozik. Azoknak, akik a kicsit tartalmasabb borokat kedvelik, a Syrah rozét ajánljuk, ami már palackformájában is eltér a megszokottól. A piros bogyós gyümölcsök mellett fűszerességet érzünk a kortyban, a bor könnyű, de nem tűnik el hamar, egy nyári vacsora vagy grillezés kísérője lehet.

Tóth Ferenc Rosé 2020

Tóth Ferencék többgenerációs családi borászat, akiknél a nagyszülőktől az unokákig mindenki részt vesz a pincészet életében. Kékfrankosból készülő rozéjuk a szőlőfajtához hűen visszafogott színű és illatú. Ízében friss erdei bogyós gyümölcsök és barack érződik, savai lendületesek, a bor összhatása elegáns. Szerintünk a legjobb nyári ötlet náluk megkóstolni ezt a bort, akár a Szépasszony-völgyben, akár a szőlők között, fent a Síkhegy-dűlőben.

Olvasd el ezeket is:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.