Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Borok

Forralva is jó!

Ugye nincs is jobb egy zamatos, üde bor kortyolgatásánál? Bár mostanában azért szívesebben beszélgetünk a kezünket egy bögre oldalán melengetve... A hideg hónapok beköszöntével sem kell lemondanunk kedvenc italunkról, csak be kell gyűjtenünk néhány forralt bor receptet.

Svájci

Hozzávalók:
1 l vörösbor
5 dl víz
10 dkg cukor
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
4 citromkarika

Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.


Vegyes

Hozzávalók:
3 dl vörösbor
3 dl fehérbor
3 dl víz
12 dkg cukor
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
1 citrom leve
+ citromkarikák a díszítéshez

Elkészítés: A vörös- és a fehérbort összeöntjük. A vizet a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk, beleszórjuk a cukrot. Amikor elolvadt a cukor, hozzáadjuk a bort, és gőzölgésig hevítjük. Félrehúzzuk, és belekeverjük a citrom levét. Tálaláskor citromkarikával díszítjük.

A fahéj bukéja szívderítően egzotikus és illatos, a zamata édes és meleg. A szegfűszegnek kissé csípős, édesen erős aromás íze van. Mindkét fűszert szívesen használják húsok mellé is. A fahéjat egészben teszik a sütőtálba, szegfűszeggel gyakran ízesítik a húsok, halak főzőlevét.

Csípős

Hozzávalók:
1 l vörösbor
8 dkg cukor
1 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
fél cseresznyepaprika (vagy 1 teáskanál csípős paprikakrém)

Elkészítés: A bort felmelegítjük a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a paprikával, és körülbelül 5 percig forraljuk. Leszűrjük és tálaljuk.


Gyümölcsös

Hozzávalók:
7 dl vörösbor
1 l szőlőlé
5 szem szegfűszeg
2 rúd fahéj
2 narancs reszelt héja
5 dkg cukor

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belekeverjük a szegfűszeget, a fahéjat és a narancshéj felét. Lefedve 30 percig állni hagyjuk, majd a cukorral édesítjük. Tálaláskor megszórjuk a maradék narancshéjjal. Aki szereti, ízesítheti a narancs levével is.

A friss gyömbérgyökeret vékonyan meghámozzuk, vagy lekapargatjuk a héját, majd a sajtreszelő csillag alakú oldalán óvatosan lereszeljük. Italokhoz őrölt gyömbérport ne használjunk, mert a halvány, homokszínű fűszer zavarossá teszi, és nem lesz gusztusos - bár aromája ettől nem változik.

Aszalt gyümölcsös

Hozzávalók:
1 narancs
5 dkg mazsola
5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva)
15 dkg cukor
3 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 mokkáskanál reszelt gyömbér
1 l vörösbor
0,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot vastagon meghámozzuk (a fehér héjat is levágjuk), és a gyümölcshúst karikákra vágjuk. Egy kis darab narancshéjat félreteszünk. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A borhoz keverjük a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, a gyömbért, és lassú tűzön felforraljuk. A keletkező habot leszedjük. Hozzáöntjük a rumot, beletesszük a mazsolát, az aszalt gyümölcsöket, és meleg helyen kb. 30 percig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor a poharakba egy-egy szelet narancsot teszünk, és rámerjük az italt.


Rumos

Hozzávalók:
1 narancs
1 citrom
1,5 l vörös bor
10 szem szegfűszeg
2 kis darab fahéj
1 rúd vanília
30 dkg cukor
2,5 dl rum

Elkészítés: A narancsot, a citromot alaposan megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk. A bort összekeverjük a szegfűszeggel, a fahéjjal, a kettéhasított vaníliarúddal, belekeverjük a citrom- és narancskarikákat, a cukrot és felforraljuk. Amikor forr, óvatosan ráöntjük a rumot, és meggyújtjuk, azaz flambírozzuk. Amikor a láng elaludt, azonnal tálaljuk. A fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba.

Ha friss, igazán jó citrushéjat szeretnénk, lehetőleg kezeletlen gyümölcsöt (bioboltban vagy -piacon) vásároljunk. Ezek jobban megőrzik eredeti aromájukat. Persze felhasználás előtt az alapos megmosás itt sem mellőzhető.

További lélek- és testmelengető italok recepteket találsz itt >>>

Újabb variációk forralt borra >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.