Az Amazonas vidékén őshonos kakaóbab a fejlett maja kultúrában fizető eszközként, és élvezeti cikként is megtalálható volt. Európába a spanyol hódítók juttatták el a kakaót.
A csoki elődjét úgy készítették, hogy az érett gyümölcsöket egyszerűen belenyomkodták a nedves talajba, ahol azok erjedni kezdtek. Ekkor megszárították, eltávolították a gyümölcshúst és a maghéjat, megpörkölték, meghámozták és összezúzták. Vízzel keverve, mézzel, csilivel ízesítve fogyasztották.
A kakaócserje termése 20-50 darab, bab formájú gyümölcs. Ezek, ha megérnek, felfakadnak, és láthatóvá válnak a szabálytalan alakú, kemény, őrölve kesernyés ízű magok.
A csokoládét nyers kakaómasszából, kakaóvajból, cukorból, tejszínből vagy tejporból állítják elő, amit vaníliával, kávéval, mandulával bolondítanak meg. A keserű csokoládé kevesebb cukorral készül, és akár 90%-ban is tartalmazhat kakaót.
Készíts otthon finom bonbont, persze egyszerűsítve: vízgőz fölött olvassz meg két tábla magas kakaótartalmú étcsokoládét. Egy jégkockatartó vagy pralinéforma mélyedéseibe tegyél pár szem cukorgyöngyöt, aszalt vörösáfonyát vagy 1-1 szem mandulát. Töltsd fel a mélyedéseket folyékony csokival, majd tedd a hűtőbe megdermedni.
Tippünk: az olvasztott csokoládét pár teáskanál likőrrel is ízesítheted.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.