A biscuit, azaz keksz kifejezés egészen a rómaiakig vezethető vissza, akik a harcba küldött legionáriusaik számára csomagoltak hadi ellátmány gyanánt kétszer sült, azaz bis coctus kenyérféléket. A biscuit (ejtsd: biszküi) gyakorlati jelentősége a felfedezések évszázadaiban is igen jelentős volt. A kétszer sütött, szárított kenyérfélék sokáig elálltak, így a tengert átszelő hajók ellátmányának is jelentős részét ezek a kekszek képezték.
De minden jelentősége mellett az élvezeti értéke messze maradt azoktól a változatoktól, amit már az ókorban is felfedeztek. Ezekben a kekszekben nem csak az élni vágyás munkált, hanem nagy hangsúlyt kapott az élvezet is. Ezek a sütemények tojással, vajjal és tejszínnel gazdagon, cukortól édesen készültek - és nem a túlélést szolgálták. A perzsa birodalomból a muszlim invázióval jutott el Spanyolországba, majd a keresztes hadjáratok útján meghódított Európa többi részét is az édes, ízes, omlós keksz. Ezek az ízletes kis tortácskák már a 14. században kaphatóak voltak Párizsban, és a reneszánsz szakácskönyvek jelentős részében is helyt kaptak. A biscuit eközben megmaradt annak, ami volt. Bár egy korabeli dokumentum szerint az angolszász keksz száraz, ropogós, de már ízesített kenyérfélévé vált a 14. századra.
A keksz, azaz a cookie amerikai karrierje a 16. században kezdődött, amikor az angolszász gyökereit megtagadva, egy másik bevándorló népcsoport süteményei után kapott nevet. A holland telepesek koeptjét, azaz apró kekszeket készítettek. Ezeket a kekszeket eredetileg a kemencék hőfokának vizsgálatára használták, s mivel ezek a már bekevert tésztából leszakasztott darabok voltak, így a teszt végeztével meg is ették őket. Egy idő után már önmagukért a tesztalanyokért került bemelegítésre a kemence. A hollandok az Újvilágba való érkeztük után is gyakorta ették a koeptjét, így az Angliából behozott kekszek már ezen a néven honosodtak meg Amerikában. Ez a sütemény azonban már nem az volt, amit Angliából hoztak, mert míg a biscuit a gyakorlatiasságot jelképezte, addig a cookie-ban ott rejlett a luxus és a kényeztetés, akárcsak a perzsa és párizsi ősökben.
A 17. századtól egészen a 19. századig az amerikai kekszeket leggyakrabban otthon sütötték, általában valamilyen habcsók formájában, de gyakorta készültek mézeskalács jellegű tésztából is. Ahogy azonban az ipari fejlődésnek köszönhetően a konyhatechnika is modernizálódott, úgy szélesedett a kekszek repertoárja és vált iparilag is előállíthatóvá a cookie, így szükségtelenné vált az édes kekszek addig meglévő európai importja.
A kialakult nagy kekszarzenálban azonban születtek egyedülálló, igazi történelemmel, történetekkel bíró kekszek is. Ilyen a Philadelphiában kedvel Apee (AP’s) cookie, ami egy fűszeres vajas keksz, nevét pedig az első készítőjéről Ann Page-ről kapta, aki annak idején a készülő kekszekbe applikálta a monogramját. Később a neve eggyé vált a fűszeres vajas keksszel, olyannyira, hogy receptkönyvekben is így Apee-ként szerepel ez a fajta sütemény.
Szintén egyedi múlttal bír az emblematikus chocolate chips cookie, ami ugyancsak 70 éves múltra tekint vissza, mégis arcává vált az összes amerikai cookie-nak. A 17. századtól kezdve a kekszek jelentős része fűszerekkel, különféle olajos magvakkal és aszalt gyümölcsökkel gazdagítva készült. A 20. század közepe táján viszont Ruth Wakefildnek és a Toll House Inn megbízhatatlan anyagraktárának köszönhetően megszületett a csokoládédarabkákkal gazdagított cookie, ami azóta jelképévé vált az amerikai keksziparnak. A kényszerűségből – a megszokott dió hiánya miatt – alkalmazott csokoládédarabokkal gazdagított sütemény nagyon hamar elterjedt és igen népszerűvé vált. Olyannyira, hogy az egyik legnagyobb csokoládégyártó cég ráállt a kekszbe tehető apró csokoládépasztillák előállítására.
A csokoládés keksz eredeti, Ruth-féle receptje minden egyes - a cég által forgalmazott - pasztillás dobozon rajta állt, de ez nem vette el az amerikaiak kísérletező kedvét, ma már több száz recept létezik. A csokis keksz készíthető fehér-, tej- vagy étcsokoládéból, kerülhet magába a tésztába is olvasztott csokoládé vagy kakaó, a csokidarabkák mellett makadámdió vagy más csonthéjas, esetleg a reform jegyében egy kis zabpehely is helyt kaphat. A tálalásnál pedig gyakorta kerítenek a markánsabb példányok mellé egy-egy gombócnyi vaníliafagylaltot.
A klasszikus cookie tésztájának sűrűsége olyan, hogy kanállal könnyedén sütőlapra szaggathatóak, de ettől függetlenül az édes élvezeteket hordozó cookie-k nagy családjába tartoznak még a formával szaggatható, habzsákból kinyomott, töltött vagy kézzel formázott kekszek is.
A kekszekhez jó alapanyagokat használjunk. A szárazabb kekszeket a tepsin, a tartalmasabb, kanállal szaggatott kekszeket egy rácson hagyjuk kihűlni, és csak akkor dobozoljuk be őket, ha már teljesen kihűltek. Érdemes jól záródó fémdobozokat beszerezni a kekszek számára, ezeket üdvös kimosni és kiszellőztetni is egy-egy új adag keksz tárolása előtt.
Az olvasztótégely mivoltából fakadóan az amerikai kekszekben sok nemzet múltja, fűszerei, hagyományai egyesülnek. A skót vajas kekszekben helyt kaptak az egzotikus fűszerek, a mexikóiakra jellemző a kakaó, s mindezt egy holland gyökerű szóval írják le. A cookie egy igen sokszínű, nehezen elrontható, ám annál gyorsabban elkészíthető és eltüntethető sütemény. Jó reggelire, uzsonnának, kávé vagy tea mellé, gyerekkényeztetésre, szomszédoláshoz - vagy csak úgy magában.
Mogyoróvajas keksz csokoládémorzsákkal
Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliás cukor
14 dkg cukor
0,5 dl tej
1 kávéskanál sütőpor
1 tojás
15 dkg darabos mogyoróvaj
20 dkg rétesliszt
5 dkg 50%-os csokoládé
Elkészítés: A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a vaníliás cukrot, a mogyoróvajat, a tojást, a sütőporos lisztet és a pici tejet. Alaposan elkeverem. A fél táblányi csokoládét apróra vágom, és a tésztához adom.
Egy nagyobb gáztepsit sütőpapírral kibélelek, erre kanalazom a tésztát, amit utána egy kenőkéssel vagy kézzel ellapítok. 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütöm. Amíg ki nem hűl, addig a tepsin hagyom.
Banános keksz
Hozzávalók:
12 dkg lágy vaj
8 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finomliszt
1 nagyobb, nem túl érett banán
Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverem, ebbe jön a tojás, a villával összetört banán és a liszt. Evőkanállal sütőpapíros tepsibe szaggatom, és 180 fokon 15 perc alatt szép barnára sütöm. Fémdobozban sokáig eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.