Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Desszert

Edd magad jókedvűre! 7 kajatipp depresszió ellen

edd magad jókedvűre
A nyárnak lassan vége, készülődünk az iskolakezdésre, de tartsd meg a nyári jókedvedet egészen jövő tavaszig! Hogyan? Okos étkezéssel!
1. Színes fogások

Az élénk színű növények és zöldségek fogyasztásával szervezetünket sok antioxidánshoz juttathatjuk, mely nem csak jókedvre derít, de fejleszti a memóriát és javítja a gondolkodást is.

Az élénk színű zöldségek fogyasztásával szervezetünket sok antioxidánshoz juttathatjuk
Az élénk színű zöldségek fogyasztásával szervezetünket sok antioxidánshoz juttathatjuk
2. Ne hagyjuk ki a reggelit!

A reggeli elmulasztása egész napunkra kihatással lesz, ennek hiányát a későbbi étkezések sem pótolhatják. A mennyiség helyett koncentráljunk a minőségre, ügyeljünk rá, hogy a reggelire szánt falatok egyaránt tartalmazzanak fehérjét (tojás, alacsony zsírtartalmú tej, vagy joghurt formájában) és szénhidrátokat, melyeket gyümölcsökből, teljes kiőrlésű kenyérből készített pirítósból, vagy gabonapehelyből nyerhetünk.

3. Többször, keveset

Étkezzünk naponta 4-5 alkalommal, így frissességünket is megőrizhetjük és gyomrunkat sem terheli meg az egyszerre bevitt nagy mennyiségű táplálék emésztése.

A folyadékpótlás elmulasztás fáradtság érzetet, enerváltságot okozhat
A folyadékpótlás elmulasztás fáradtság érzetet, enerváltságot okozhat
4. Igyunk eleget!

A folyadékpótlás elmulasztása kiszáradáshoz vezethet, mely fáradtság érzetet, enerváltságot okozhat. Fogyasszunk naponta 2 liter folyadékot, kerülve a cukrozott üdítőket.

5. Rosszkedv ellen omega-3 zsírsavak

Hetente egyszer fogyasszunk halat. Omega-3 zsírsavakban különösen gazdag a szardínia, a vörös lazac és a csíkos sügér. A legfrissebb kutatási eredmények szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát és emeli a jókedvért is felelős szerotonin hormon szintet.

Omega-3 zsírsavakban különösen gazdag a szardínia, a vörös lazac és a csíkos sügér
Omega-3 zsírsavakban különösen gazdag a szardínia, a vörös lazac és a csíkos sügér
6. Kerüljük az édességeket!

A rosszkedvet gyakran boldogsághormont termelő csokoládéval űzzük el kutatók mégsem javasolják a túlzott szénhidrát tartalmú ételek fogyasztását. Az édességek hatására nő ugyan a szerotonin szint, de később a vércukorszint hirtelen lecsökkenésével még levertebbnek érezzük majd magunkat. Ezt elkerülhetjük, ha minden étkezésünk elegendő mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, így vércukor ingadozás nélkül csökkenthetjük az édesség utáni vágyat is.

A zöld levelű zöldségek, mint a spenót biztosíthatja a szükséges napi 15-25 mg vasszükségletet
A zöld levelű zöldségek, mint a spenót biztosíthatja a szükséges napi 15-25 mg vasszükségletet
7. Vaspótlás

Különösen nők körében gyakori a vashiány, mely fáradtságot okoz és sok esetben ez áll a tartós levertség hátterében is. A hiányállapot létrejöttéhez hozzájárul, ha étkezések után rendszeresen kávét fogyasztunk, a koffein ugyanis csökkenti a vas felszívódását. A zöld levelű zöldségek és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása biztosíthatja a szükséges napi 15-25 mg vasszükségletet.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.