Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mindenki őriz szép gyerekkori emlékeket a lekváros piskótatekercsről, amely olyan ellenállhatatlanul illatos és finom, hogy egy rúd szinte nem is elég. A tekert piskóták világa azonban ennél sokkal szélesebb, érdemes körülnézni, hogy milyen variációkban létezik még.

Piskótatekercs rengeteg változatban készülhet: módosítható a tészta, alakítható a töltelék, a formája is változtatható, sőt a bevonásával is ezernyi arcot adhatunk a süteményünknek.

Krémmel gazdagon a legfinomabb a piskótatekercs
Krémmel gazdagon a legfinomabb a piskótatekercs

A tészta változatai

A piskótarolád alapesteben egy klasszikus vizes, soktojásos tészta, amelytől természetesen könnyedén eltérhetünk. Az alapanyagok arányainak módosítása mellett a tészta ízesítése is fontos szempont lehet. Klasszikus változatnak számít a kakaós vagy csokoládés piskóta, de készíthetünk márványos piskótát, sőt különféle maglisztekkel is dúsíthatjuk a búzalisztet, vagy színtisztán maglisztből is süthetjük a roládot.

A piskótatekercs készítésénél a tészta mibenléte mellett a kisült piskóta feltekerése talán a legsarkalatosabb pont. A tészta akkor lesz a legszebb, ha forrón fel tudjuk tekerni. A vékony lekvárréteget magába foglaló tekercs esetében a kisült piskótát gyorsan megkenjük, majd azonnal - nem túl szorosan, de nem is túl lazán - feltekerjük. A masszívabb töltelékkel készített roládokat egy konyharuha segítségével tekerjük fel, így a tészta az alakot felveszi, ellenben a rétegek nem tapadnak össze, s később a roládunkat könnyedén meg tudjuk tölteni.

A piskótatekercs akkor igazán mutatós, ha más színű a tészta és a töltelék
A piskótatekercs akkor igazán mutatós, ha más színű a tészta és a töltelék

A töltelék változatai

Ha megálmodtuk és megsütöttük a tésztát, akkor már csak a hozzá illő tölteléket kell kitalálni. A különféle lekvárok mellett érdemes kipróbálni a mogyoró- vagy csokoládékrémet, citromkrémet (lemon curd) is, amit nem feltétlen kell a maga töménységében felhasználni, nyugodtan lazíthatjuk egy kis natúr krémsajttal, s máris selymesebb, kevéssé karakteres tölteléket kapunk. A mascarpone mellett a töltelékek sora tovább folytatható: a roládba kerülhet olvasztott csokoládé, puding, illetve bármi, aminek az állaga és íze s piskótához jól társítható.

Lekvárral töltve kimondottan egyszerű, gyors desszert a piskótatekercs
Lekvárral töltve kimondottan egyszerű, gyors desszert a piskótatekercs

A krém nem csak magában értelmezhető, hanem különféle finomságokkal dúsítható is. Áztatott aszalványok, különféle csonthéjasok, csokoládécseppek is kerülhetnek a krémbe, illetve a szezonnak megfelelő gyümölcsdarabokkal is gazdagíthatóak ezek a töltelékek. Arra ügyeljünk, hogy olyan méretű és állagú anyagokkal dolgozzunk, amelyek nem akadályozzák meg, hogy szeleteléskor gusztusos, szép szeleteket tudjunk vágni a roládból. Ennek okán kerüljük a nagyobb, kemény darabokat, s inkább apróbb, puhább hozzávalókkal dolgozzunk.

Ha savanykásra hangoljuk a piskóta belsejét, ahhoz remekül passzolnak a nyári gyümölcsök, szederrel, áfonyával remekül társítható a citrusos íz, s a narancsos sodóval is biztosan nyerő páros.

Vaníliás vagy citromos krémmel is nagyon finoma  piskótatekercs, friss gyümölccsel tálalva
Vaníliás vagy citromos krémmel is nagyon finoma piskótatekercs, friss gyümölccsel tálalva

A gyümölcsök közül ideális töltelék a banán, amelyet akár egyben is a rolád közepébe illeszthetünk, illetve a különféle bogyós gyümölcsök, amelyekkel nem csak tölthetjük, hanem a rolád dekorációjában is fontos szerepet játszhatnak. A tavaszi roládok készülhetnek eperrel, aztán a nyári szezonban jöhet a málna, a ribizli vagy épp a szeder.

Ha nem gyümölcsösre hangoljuk a krémet, akkor kerülhet bele darált csonthéjas, mák, olvasztott csokoládé, mogyorókrém, kakaópor, karamell, kávé vagy különféle lekvárok.

A piskótarolád dekorálása

A piskótatekercs dekorálása akár már a sütéskor megkezdődhet. Gyors kezű, türelmes és pontos háziasszonyok számára nyitva áll az út, hogy többszínű tészta kiöntésével már sütés előtt létrehozzák a csíkos, pöttyös, kockás vagy bármilyen más mintát magán viselő piskótalapot, ami készre sütve is megőrzi ezen jellemzőit. Aki inkább az utólagos dekorációban bízik, annak is számos lehetősége van, hogy még kívánatosabbá tegye a süteményét.

A csokis piskótatekercs mindig siker
A csokis piskótatekercs mindig siker

A piskótát dekorálhatjuk a töltésre használt krémmel, meglocsolhatjuk olvasztott csokoládéval, húzhatunk rá karamellcsíkokat, de kaphat a rolád különféle ízesítésű cukormázat vagy épp marcipánburkot is, amelynek a további díszítésére is lehetőségünk nyílik.

Azonban nem csak az egész rudat dekorálhatjuk, hanem a szeletekre vágott süteményt külön-külön is bevonhatjuk, sőt kisebb roládokat is készíthetünk, amelyeknek nem csak a dekorációja, hanem akár a tölteléke is különbözhet. A piskótatekercset nem csak egyben fogyaszthatjuk, hanem alapja lehet más süteményeknek is. Igazi klasszikusnak számít a Charlotte torta, amelyhez elengedhetetlen a szeletekre vágott piskótatekercs.

A Charlotte torta kívül piskótatekercs, belül csupa krém
A Charlotte torta kívül piskótatekercs, belül csupa krém

Szintén klasszikus forma a fatörzs, amely egy francia karácsonyi sütemény. Ennél a süteménynél a roládból lemetszünk egy darabot, és a csokoládés krém segítségével hozzáillesztjük a törzshöz, így egy faág fog megjelenni előttünk a tányéron.

Tálaláskor a piskótatekercs mellé kínálhatunk tejszínhabot, olvasztott csokoládét, sodót, borsodót, gyümölcsöntetet, vagy szimplán friss gyümölcsöt is, sőt nyáron még egy gombócnyi fagylalt is remek kiegészítője lehet a süteményünknek.

Kávés fatörzs

Hozzávalók:
A piskótához:

14 dkg cukor
6 tojás
4 dkg holland kakaó
1 evőkanál őrölt kávé
10 dkg rétesliszt
1 evőkanál rum
2 evőkanál erős kávé
1 dkg sütőpor
A krémhez:
18 dkg porcukor
2 dkg holland kakaópor
2 evőkanál őrölt kávé
1 teáskanál őrölt szerecsendió
30 dkg vaj
A díszítéshez:
pörkölt kávészemek

Elkészítés: A piskótához a lisztet kimérem, hozzáadom a sütőport, a kakaóport és az őrölt kávét. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját egy nagyobb tálba teszem, majd hozzáadom a cukrot, és gépi habverővel világos, könnyű krémmé dolgozom. Ezután – folyamatos keverés mellett – a krémhez adom a rumot és az erős kávét, majd miután azt felvette, kisebb adagokban hozzákeverem a lisztet is. Ezt követően felverem a tojásfehérjét, amit óvatosan beleforgatok a tésztába.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítom, majd a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10-15 perc alatt készre sütöm. Miután elkészült, a tésztát egy konyharuhára borítom, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével feltekerem, majd megvárom, amíg teljesen ki nem hűl.
Amíg a tészta hűl, addig kikeverem a krémet. A puha vajat felhabosítom, majd hozzáadom a porcukrot, a kakaóport, a kávét és a fűszert. A kész krém 2/3 részét a már kihűlt tésztába töltöm, újra visszatekerem, a süteményt tálra teszem, majd a rolád külsejét is bekenem, kávészemekkel dekorálom. A kész fatörzset néhány órára a hűtőbe teszem.

Piskótatekercs

Hozzávalók:
2 + 6 egész tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál rétesliszt
csipetnyi só
1 mandarin héja
baracklekvár a töltéshez

Elkészítés: 2 egész tojást felütök, hozzáadok 6 tojássárgát, és a cukorral habosra keverem. Ezután kanalanként hozzáadom a lisztet, és hozzáreszelem a mandarin héját. A fehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a tésztába.
Kikent, rétesliszttel kiszórt tepsibe simítom a tésztát, és 200 fokon 15 percet sütöm anélkül, hogy időközben rányitnám az ajtót. A kész tésztát a tepsiben baracklekvárral megkenem, majd forrón feltekerem, és még 5 percet sütöm.
Magában vagy sodóval kínálom.

Piskótatekercs-receptek >>>

Piskótarolád-receptek >>>

Charlotte-receptek >>>

Elefánt könnycsepp vagy elefántszem, a banános piskótatekercs >>>

Mindent a piskótáról >>>

A legegyszerűbb töltelék némi mascarpone és házi lekvár keveréke: nem lehet elrontani!
A legegyszerűbb töltelék némi mascarpone és házi lekvár keveréke: nem lehet elrontani!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.