15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A répatortát előbb ismertük a viccekből, minthogy bárki evett volna. A nyolcvanas évek nyuszikás vicce után lassan maga a répatorta is megjelent néhány cukrászdában. Mára igazi nagy kedvenc, elmaradhatatlan húsvéti sütemény lett.

Először mindenki kissé bizalmatlanul viszonyult ehhez a zöldséggel gazdagított süteményhez, aztán egyszer csak eljött az ő ideje, és azóta a répatorta töretlen népszerűségnek örvend.

A sárgarépatorta nagyjából a középkorban született, mondhatni kényszerűségből, hiszen akkortájt a háztartások szűkében voltak a cukornak, viszont a sárgarépa kellően édesnek bizonyult ahhoz, hogy a tésztákat meg lehessen vele ízesíteni, illetve pudingot lehessen belőle készíteni.

A sárgarépának köszönhetően édes és szaftos a tészta (Shutterstock)
A sárgarépának köszönhetően édes és szaftos a tészta (Shutterstock)

Aztán egy időre feledésbe merült, egészen a II. világháborúig, amikor a kényszer újra rávitte ezúttal az angol háziasszonyokat, hogy a sárgarépa édességére hagyatkozzanak egy-egy desszert elkészítésekor. Az angol kormány, hogy előrelendítse a répafogyasztást, Angliában a Walt Disney által rajzolt répacsaládjával népszerűsíttette ezt a zöldséget. George, Clara és Dr. Carrot próbálta jobb belátásra bírni a gyökérzöldséget az eddig csak takarmányként elfogadó háziasszonyoknak, hogy készítsenek répalevet, sárgarépás krumplilevest, sárgarépás zsemlét és kenyeret, süteményt és pudingokat.

A háború után a sárgarépás sütemények Amerikát is kezdték meghódítani. A 60-as évektől pedig állandó lakói lettek az Újvilág cukrászdai vitrineinek. A sárgarépa a II. világháborúban szerzett becsesebb helyét azóta is megtartotta a gasztronómiában.

A répatorta alapja valójában egyszerű kevert tészta (Shutterstock)
A répatorta alapja valójában egyszerű kevert tészta (Shutterstock)

Mitől ennyire népszerű a répatorta?

Mert olyan jó finom. Meg azért is, mert alapvetően egészséges, könnyen elkészíthető - és napokig friss marad, ha megéri. Süthetjük tortának is, de jól megállja a helyét muffinnak, sőt klasszikus házi piskótának vagy kevert süteménynek álcázva.

Továbbá könnyen vegánosítható, és egy jó répatortával még a legelvetemültebb zöldségkerülőket is rá lehet szedni. Lisztérzékenyeknek érdemes a lisztet zabpehellyel kiváltani, s elviekben a tojás is kihagyható a süteményből. Ebben az esetben egy kis joghurtot vagy vizet adjunk a tésztához.

Annyira népszerű sütemény, hogy még saját napja is van. Február harmadika a Répatorta napja.

Igazi ünnepi torta lehet húsvétra (Shutterstock)
Igazi ünnepi torta lehet húsvétra (Shutterstock)

Mivel fűszerezzük, s mivel gazdagítjuk a répatortát?

Kerülhet bele marcipán, pirított dió, pisztácia, mazsola, aszalt sárgarépa, aszalt szilva vagy bármilyen más aszalt gyümölcs. A tésztát gazdagíthatjuk kókuszreszelékkel, cukkinivel, céklával, ananásszal, csokoládédarabkákkal... Fűszerezhető fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, szegfűborssal, szerecsendióval, narancshéjjal, citromhéjjal.

A répatortának több formája létezik. A legegészségesebb az, amin semmiféle bevonat nincs, és nincs is megtöltve, de az Amerikában olyannyira kedvelt és elterjedt répatorták általában sajtkrémmel gazdagítottak, és a torta külseje is tisztes mennyiségű krémkabátba van öltöztetve. A krémre díszítésképp marcipánból formázott picinyke répákat szokás tenni.

Sajtkrém mellett lehet vajkrémes tölteléket is készíteni, de mascarponéval is tölthetjük a tésztát. Ha nem töltjük, akkor kínálható mellé például egy gombócnyi vaníliafagylalt.

Sajtkrémmel megkenve, dióval megszórva a legfinomabb a répatorta (Shutterstock)
Sajtkrémmel megkenve, dióval megszórva a legfinomabb a répatorta (Shutterstock)

Sárgarépatorta receptek

Hozzávalók:
10 dkg dió
4 tojás
2 teáskanál sütőpor
35 dkg pucolt sárgarépa
14 dkg finomliszt
14 dkg rétesliszt
1,5 dl napraforgóolaj (ha van földimogyoró olaj otthon, az még jobb)
30 dkg barna cukor
2 teáskanál vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
csipetnyi só

Elkészítés: A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd amikor már kellően illatozik, akkor deszkára halmozom és durvára vágom. A répát – amit korábban már megpucoltam – most lereszelem. Egy mély tálba beleöntöm a liszteket, hozzájuk keverem a sütőport, ehhez jön még a fahéj és a só. Egy másik tálban habosra verem a tojásokat és a cukrot, valamint a vaníliás cukrot. Ehhez a keverékhez adom az olajat. Ha összekevertem, akkor jöhet hozzá a lisztes keverékem, majd homogén tésztává keverem az egészet. Ebbe az elegybe kerül a lecsöpögtetett sárgarépa és a durvára vágott dió. Alaposan összeforgatom a tésztával őket, majd tortaformába töltöm, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.

A kész tortát rácsra teszem, majd miután kihűlt, több lehetőségem is van. Vagy így magában az éhes család elé teszem, vagy fogom, és cukormázzal behúzom a tortát, esetleg félbevágom és egy kikevert, édeskés sajtkrémmel töltve tálalom. Az utóbbi kettőt még kombinálhatom, miszerint a betöltött tortát még cukormázzal is gazdagítom, de azt hiszem, ebben az esetben végképp el kell vessük az egészséges sütemény illúzióját.

Krémsajt – töltelékhez vagy bevonathoz

Hozzávalók:
5 dkg vaj
25 dkg krémsajt
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom héja
20 dkg porcukor

Elkészítés: A nem túl hideg vajat a sajttal habosra keverem, majd hozzáadom a többi összetevőt. Ha a krémmel bevonom a tortát, akkor egy kis pirított dióval is érdemes megszórni.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.