Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Desszert

Tarolt a Balaton, megvan az év fagylaltja

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával is. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését. A koronavírus-járvány miatt rendhagyó idei verseny döntőjét kedden tartották Budapesten.

A Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára - más néven passiógyümölcsre - épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, a második legjobbnak talált vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

/Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
/Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

- A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció - mondta Dobó Norbert az eredményhirdetést követően.

Dobó Norbert , Füredi Fagyizó /Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Dobó Norbert , Füredi Fagyizó /Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Mint megjegyezte, sok cukrászkönyvet forgat. Télen mindig sokat ötletelnek, tavasszal kísérleteznek, nyáron pedig megvalósítják az új ízeket. Hozzátette: a két fagyi már tavasz óta kóstolható a 2007 óta működő Füredi Fagyizóban. Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű művével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

/Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
/Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a keddi budapesti döntőbe.

- Kezdetben, több mint húsz évvel ezelőtt egy szűkkörű szakmai verseny volt, majd évről évre fejlesztettük, hogy minél szélesebb körben mutassuk be a hagyományos és kiváló minőségű hazai kézműves fagylaltot. Tavaly Szombathelyen először rendeztük meg fesztivál keretében, több mint nyolcezer érdeklődő mellett. A terv az volt, hogy ezentúl Magyarország nagyvárosaiban tartsuk meg hasonló módon az eseményt. A járvány miatt le kellett mondanunk a május végi versenyt, de úgy döntöttünk, rendhagyó módon, de idén is megszervezzük - mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetője.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke arról beszélt, hogy már a régiós elődöntőkben kimondottan jó tapasztalatokat szereztek a fagylaltokról, a döntőbe került tizenhárom alkotás pedig nagyon magas színvonalú versenyben volt egymással. Kiss Zoltán, a zsűri elnöke úgy fogalmazott, hogy a minőségi fagylaltnak híre és jövője is van Magyarországon.

/Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
/Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

- Most sok volt a meglepetés, számos új összetételű fagyit készítettek a versenyzők, bekerült a repertoárba a törökmézes, a szezámos vagy a balzsamecetes fagylalt is - tette hozzá Kiss Zoltán. Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.

AZ 5 LEGVESZÉLYESEBB NYÁRI KAJA, AMITŐL ÉTELMÉRGEZÉST KAPHATSZ >>>

6 FINOMSÁG, AMIT MINDENKINEK ENNIE VAGY INNIA KÉNE NYÁRON >>>

ÍGY KÉSZÜL A SŰRŰ TEJSZÍNES MEGGYLEVES - HŰSÍT ÉS LAKTAT EGYSZERRE! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.