Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Desszert

Tejberizs, rizskoch és más rizses desszertek

A rizs csoda-alapanyag: nem egyszerűen a világ népessége döntő hányadának alapvető tápláléka, de isteni, gyors desszertek is készülhetnek belőle - keleti és nyugati ízlés szerint egyaránt.
Rizs, az egyik legfontosabb táplálék

Egy egészen friss kutatási eredmény tanúsága szerint a rizs termesztésének őshazája Kínában, a Gyöngy-folyó völgyében lehetett – korábban úgy tartották, a háziasítás gyökerei a Jangce völgyéből eredeztethetők. Mindez persze igencsak régre, a Kr. e. 8. és 10. évezred környékére nyúlik vissza. A különféle rizsfajták mára a világ minden országában elterjedtek. Közismert tény, hogy bár nagyobb részben hántolt, fehér rizs kerül az asztalunkra, a hántolatlan fajták vitaminokban, ásványi anyagokban lényegesen gazdagabbak.

A perjefélék családjához tartozó rizsnek nagyon sok fajtája kapható már nálunk is
A perjefélék családjához tartozó rizsnek nagyon sok fajtája kapható már nálunk is

A rizs sokféle fajtája az ázsiai országok legfontosabb alapélelmiszere, sok helyen magát az étkezést jelentő szó is nagyon hasonlít a rizs elnevezésre. Nem véletlen: a rizs lehet alapanyaga leveseknek, köreteknek, elő- és főételeknek, és persze desszerteknek is. Nem mindegy persze, milyen fogáshoz melyik típust választjuk.

A rizsnek nagyon sok fajtája ismert. Leegyszerűsítve a hosszú szeműek elsősorban köretek, főételek készítésére alkalmasak, a szemek ugyanis nem tapadnak össze párolás, főzés vagy épp sütés közben, míg a kerekszemű fajták kitűnő alapanyagai a nálunk is mind népszerűbb szusinak, a rizottóknak és természetesen a rizzsel készült desszerteknek is.

Rizspuding, a megunhatatlan

Ha valami édes rizses finomsághoz támad kedvünk, szerencsés, ha akad a kamrapolcon rövid, kerek szemű. Nem kell feltétlenül az egyébiránt rizottókhoz ideális carnaroli vagy arborio, még kevésbé a nálunk méregdrága japán rizst választani, tökéletesen megfelel bármilyen kerek típus. A közértek polcain könnyen megkülönböztethető a hosszú, vékony fajtáktól.

Desszertekhez mindig kerekszemű rizst válasszunk!
Desszertekhez mindig kerekszemű rizst válasszunk!

Sokak gyerekkori kedvenc édessége a fahéjjal, porcukorral vagy kakaóporral meghintett rizspuding, lánykori nevén: tejberizs, amely számos rizsdesszert alapja. Nagy előnye, hogy melegen. langyosan és hidegen egyaránt fogyasztható – ráadásul valóban gyorsan elkészíthető, különösebb konyhai jártasságot sem igényel.

Egyszerű tejberizs
Gyerekkori kedvenc: a tejberizs vagy rizspuding fahéjjal hintve
Gyerekkori kedvenc: a tejberizs vagy rizspuding fahéjjal hintve

Hozzávalók:
10 dkg kerekszemű rizs
1 dl víz
4 dl zsíros tej (3,5 % zsírtartalommal)
2 csapott evőkanál cukor (kb. 4 dkg)
1 csomag vaníliás cukor
1 nagy csipet só
2-3 dkg vaj

Elkészítés: A rizst megmossuk, majd a vízzel és a tejjel főzni kezdjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, egyszer megkeverjük, majd nagyon lassú tűzön, lefedve addig főzzük, amíg a rizsszemek megpuhulnak, és a folyadék nagy részét magukba szívják. Ha elkészült, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a vajat.
Már így is felszolgálható, fahéjjal, cukrozott kakaóval meghintve vagy vaníliás porcukorral szórva, de lehűtve is remek.

A gyümölcsrizs nem más, mint hideg rizspuding sokféle gyümölccsel
A gyümölcsrizs nem más, mint hideg rizspuding sokféle gyümölccsel

A tejberizst gazdagítatjuk friss vagy szárított gyümölcsökkel – mazsolával, aszalt szilvával, aszalt sárgabarackkal is kitűnő. Ha aszalt gyümölcsöket használunk hozzá, vegyük figyelembe, hogy azok további folyadékot szívnak magukba! A fenti receptben megadott mennyiséghez képest nagyjából 1 dl-rel több tejet adjunk és 10 dkg aszalt gyümölcsöt (akár vegyesen), amit felaprítva a már kész, de forró rizspudinghoz érdemes keverni. Természetesen friss gyümölcsöt is adhatunk hozzá, ezt érdemes inkább a langyos rizshez keverni.

Egzotikus rizspudinghoz a tejet cseréljük kókusztejre: egészen finom és selymes lesz a végeredmény. Kínálhatunk hozzá mangó- vagy ananászkockákat (akár befőttből is), de kevés kókuszereszelékkel is megbolondíthatjuk, amit a rizzsel együtt célszerű a lábosba önteni, hogy kellően megpuhuljon. Ez is az egyszerű tejberizshez hasonlóan készül, a 10 dkg rizshez 2 púpozott evőkanál szárított kókuszreszeléket adjunk, a 400 gr-os kiszerelésben árusított kókusztejhez pedig 2 dl vizet mérjünk!

Kókusztejjel is készíthetjük a gyümölcsrizst vagy tejberizst
Kókusztejjel is készíthetjük a gyümölcsrizst vagy tejberizst

A rizspudingot természetesen nagyon sokféleképp fűszerezhetjük: a vanília, a csillagánizs, a kardamom, a szerecsendió és a fahéj egyaránt remekül illik hozzá – a cukrot is felválthatjuk egészséges cukorral (pl. nyírfacukorral, steviával), vagy helyettesíthetjük mézzel.

Ha hidegen fogyasztjuk, akár friss szezonális, akár mélyhűtött gyümölccsel vagy épp befőttel gazdagítva máris remek gyümölcsrizst kapunk.

A gyümölcsrizstől a rizstortáig

A jó gyümölcsrizs titka egyrészt abban rejlik, hogy a tejberizs vagy rizspuding kellően szaftos legyen még melegen, mert ahogy hűl, úgy sűrűsödik, másrészt zamatos gyümölcsöket válasszunk hozzá – lehetőség szerint akár többfélét is. A bogyósok mindegyike remekül illik hozzá, de őszi- vagy sárgabarackkal, szőlővel, szilvával, ananásszal vagy más déli gyümölcsökkel is nagyszerű.

A rizspuding nem csak önálló desszert lehet, de kis átalakítással pitetöltelékként is használható.

Narancsos-rizspudingos pite

Hozzávalók
A töltelékhez:

15 dkg kerek szemű rizs
7 dl tej
2 púpozott evőkanál cukor
1 csipet só
1 rúd vanília kikapart magjai
2 dkg vaj
5 dkg apróra kockázott kandírozott narancshéj
2 db közepes méretű tojás
A pitetésztához:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
1 db kisméretű tojás
1 evőkanál tej
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, apró kockákban hozzáadjuk a vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd csipet sóval ízesítjük, belekanalazzuk a cukrot. A tojást a tejjel elkeverjük, majd a többi hozzávalóhoz adjuk. Tésztává formázzuk (nem kell alaposan gyúrni, épp csak annyira, hogy összeálljon), frissen tartó fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a rizst átmossuk, majd a tejben csipet sóval, valamint a cukorral ízesítve lassú tűzön, lefedve főzni kezdjük. Nagyjából 15 perc alatt a rizsszemek megpuhulnak. Ha elkészült, hozzáadjuk a vaníliát, belekeverjük a kandírozott narancshéjat, a vajat, és hűlni hagyjuk. Ha már langyos, hozzákeverjük a 2 egész tojást. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
A tésztát 2 részre vágjuk. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Egy 20 X 18 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk. A tészta egyik részét vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit. Villával kissé megszurkáljuk. Erre simítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik, szintén vékonyra nyújtott lappal. A túllógó széleket levágjuk. A tetejét is megszurkáljuk, hogy sütés közben a keletkező gőzök szabadon elillanhassanak.
Nagyjából 30-35 perc alatt megsütjük. Még melegen meghintjük vaníliával kevert porcukorral, de csak hidegen szeleteljük. Készülhet akár kerek piteformában is, ebben az esetben tortaszerűen érdemes szeletelni.

Az édes rizstöltelék ropogós rétestésztában sütve is nagyon finom ám!
Az édes rizstöltelék ropogós rétestésztában sütve is nagyon finom ám!

Ugyanezzel a keverékkel réteslapokat vagy készen vásárolt leveles tésztát is tölthetünk – tepsibe rétegezve vagy feltekerve, a rétesnek megfelelően sütjük.

Aki a régi idők ízeit idézné, a megunhatatlan rizsfelfújtat vagy rizskochot is elkészítheti. A „retro” tálaláshoz feltétlenül vegyünk elő egy üveg málnaszörpöt, de sárgabaracklekvárral vagy épp csokoládéöntettel is hasonló élményben lehet részünk.

A rizsfelfújt könnyen elkészíthető finomság – már csak az a kérdés, mivel is tálaljuk
A rizsfelfújt könnyen elkészíthető finomság – már csak az a kérdés, mivel is tálaljuk

A mi rizsfelfújtunkkal áll rokonságban az Olaszországban igen népszerű (sok helyen kifejezetten tavaszi édességnek számító) rizstorta, a torta di riso. Sokféle recept szerint készül: vannak olyan vidékek, ahol omlós tészta az alapja, másutt ez nem előírás. Ismert olyan recept, amelyik kandírozott narancs- és citromhéj adagolását is javallja, másutt frissen reszelt citrushéjat ajánlanak, de akadnak receptek, amelyek mindkettőt előírják. Kísérletezzünk bártan, egyik változat finomabb, mint a másik. Egy toszkán recept még alkohollal is dúsítja ezt a finomságot, szépen tálalva igazi ünnepi ínyencség lehet.

Toszkán karamelles rizstorta

Hozzávalók egy 26-28 cm átmérőjű kerek, tapadásmentes formához:
15 dkg kerekszemű rizs
1 l zsíros tej
2 dl víz
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 teáskanál vanília-kivonat
3 db közepes méretű tojás szétválasztva
1 db kezeletlen narancs héja
1 db kezeletlen citrom héja
4 evőkanál édes fehérbor (vagy borpárlat)
A karamellhez:
20 dkg cukor + 2 teáskanál víz

Elkészítés: A vizet és a tejet lábosba öntjük, felforraljuk, majd a forrásban lévő folyadékba szórjuk a rizst. A tüzet mérsékeljük, és fedő nélkül addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, a folyadék nagy részét magába szívja. Ekkor félrehúzzuk a tűzhelyről, hozzákeverjük a cukrot, a vanília-kivonatot, a bort és a citrusok reszelt héját. Teljesen kihűtjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A karamellhez a cukrot lábosba mérjük, hozzáadunk 2 teáskanál vizet, és aranyszínűre pirítjuk. A karamellt azonnal a forma aljára öntjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját alaposan elkeverjük a már hideg rizses alappal, majd a habbal lazítjuk. Az egészet rásimítjuk a karamellre.
A tortaformát vízzel félig töltött tepsibe helyezzük, a hőmérsékletet 175 fokra mérsékeljük, és 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor készült el, ha a teteje kissé megpirult, a közepe már nem folyékony.
A sütőből kivéve a tortaformára egy nagy kerek tányért illesztünk, és egyetlen gyors mozdulattal megfordítjuk. A formát eltávolítjuk. Melegen, langyosan tálaljuk. Karamell nélkül is készülhet – úgy is nagyon ízletes.

Rizsdesszertek Ázsiában

Az ázsiai konyhák bár nem elsősorban édességeikről nevezetesek, a rizs számos helyen megtalálható a desszertek sorában. Jellemzően az úgynevezett ragadós vagy más néven ragacsos rizsfajtákat, ritkábban a fekete rizst (ez nem azonos a vadrizsként ismert, más fűfélék családjába tartozó hosszúkás fajtával!), valamint a rizslisztet használják a különféle vidékeken desszertek készítéséhez. A ragadós rizsből a mi rizspudingunkhoz hasonló desszerteket is készítenek, jobbára pálmacukorral vagy nádcukorral édesítve, egzotikus fűszerekkel finomítva. Fontos különbség a nyugati konyhákban elterjedtekhez képest, hogy ezekhez tej helyett kókusztejet, kókuszkrémet, illetve ezek eltérő arányban vízzel higított változatait használják. A rendszerint végeredményét tekintve is ragacsos rizsdesszerteket gyakran hintik pirított szezámmaggal, kínálnak hozzá gyümölcsöket vagy édes szirupot – esetenként mindhármat.

Gyakoriak Ázsia-szerte a bő olajban kisütött rizslabdák vagy a ragacsos rizsből formált töltött és töltetlen édes rizsgombócok, sőt a banánlevélbe csomagolt és úgy gőzölt rizses édességek is, amelyekhez szintén édes szirup jár.

Jellegzetes ázsiai desszert az édes mungóbabpürével töltött rizsgombóc
Jellegzetes ázsiai desszert az édes mungóbabpürével töltött rizsgombóc

A rizslisztből általában főtt vagy gőzölt gombócok készülnek, amelyek sok esetben szezámmaggal szórva kerülnek a tálakra. A rizsliszttel készült palacsinták, tésztafélék világa pedig olyan gazdag, hogy szakácskönyvek sokaságát töltik meg a receptek.

A hagyományosan rizzsel készült desszertek mind a keleti, mind a nyugati konyhákban igen népszerűek – lisztérzékenyek számára is ajánlott, sokféleképp variálható finomságok.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.