Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Desszert

Tejberizses-szilvás szelet, ha valami krémeset készítenél a zamatos lila gyümölcsből

Tejberizses-szilvás szelet /Fotó és recept: Vidék íze magazin
A szilva szezonja októberig tart, megterem a kertekben, de a boltokban, a zöldségesnél is beszerezhetjük a mézédes lila gyümölcsöt. A szilvából gombócot, pitét, sőt akár húsos főételt is készíthetünk, mi most azonban egy krémes sütemény receptjét mutatjuk!

A szilva nagyon sokunknál a kertben is megterem, de akinek nincs szilvafája, annak sem kell csüggednie, ugyanis a boltokban és a zöldségeseknél rengeteg helyen kapható finom és mézédes magyar szilva. A magyar gasztronómia egyik legismertebb fogása a szilvás gombóc, de nem csak ez készíthető ebből a lila gyümölcsből! A szilvából süthető pite, galette, készíthető belőle sűrű lekvár akár sütőben sütve is, sőt húsokkal együtt sütve mennyei ebéd kerülhet az asztalra.

Tejberizses-szilvás szelet /Fotó és recept: Vidék íze magazin
Tejberizses-szilvás szelet /Fotó és recept: Vidék íze magazin

Ha van otthon szilvád, és szeretnél egy finom és krémes süteményt készíteni, akkor a tejberizses-szilvás szelet a neked való édesség! Az elkészítése egy picit időigényes, ugyanis a három rétegből álló süteményhez szükség lesz piskótalapra, szilvapürére és krémes tejberizsre. Szerencsére mindhárom játszi könnyedséggel elkészíthető, és amíg az egyik réteg szoba-hőmérsékletűre hűl, addig lehet dolgozni a többin! Mutatjuk a Vidék íze receptjét.

Tejberizses-szilvás szelet, íme a krémes sütemény receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 6 dkg kristálycukor
  • 3 ek. meleg víz
  • 6 dkg finomliszt
  • 0,2 dkg sütőpor

A gyümölcsös réteghez:

  • 20 dkg szilva magozva, kis kockákra vágva
  • 10 dkg cukor
  • 1 db citrom leve
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 dl víz vagy szilvalé

A tejberizshez:

  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg kerek szemű rizs
  • 1-2 ek. kristálycukor
  • 1 kk. vaníliaőrlemény
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2,5 dl tejszín
  • 1,5 lap (3 g) zselatin

A tejszínhabos réteghez:

  • 2 dl tejszín
  • 1 tk. porcukor

A díszítéshez:

  • mentalevelek
  • pirított mandula

Elkészítés:

  1. Először a piskótaalapot sütjük meg. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és a meleg vízzel. A lisztbe belevegyítjük a sütőport. A kihabosított tojássárgájákhoz több adagban beleforgatjuk a lisztet és a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  2. A szilvás réteghez a feldarabolt szilvát a cukorral és a citromlével egy lábasban elkezdjük főzni. Ha elolvadt a cukor, hozzáadunk egy deci vizet (vagy szilvalevet), és botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és felforraljuk.
  3. Közben a másik deci vízben (vagy szilvalében) csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzáöntjük a szilvapüréhez, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. Még melegen rákenjük a piskótára, és hagyjuk kihűlni.
  4. A tejben megfőzzük a rizst, közben ízesítjük a kristálycukorral és a vaníliaőrleménnyel. Ha kész, hozzákeverjük a citromhéjat is. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínből habot verünk, hozzáforgatjuk a hideg tejberizshez. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk pár percre. Kifacsarjuk, majd pici folyadékban folyékonnyá olvasztjuk. Hőkiegyenlítéssel eloszlatjuk a habos tejberizsben. Rásimítjuk a megszilárdult, kihűlt szilvás réteg tetejére. Pár órára berakjuk a hűtőszekrénybe.
  5. Tálalás előtt habot verünk a két deci tejszínből a porcukorral, és rányomjuk a süti tetejére. Mentalevelekkel, pirított mandulával díszítjük.

Borítókép: Vidék íze

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.