A szilva szezonja októberig tart, megterem a kertekben, de a boltokban, a zöldségesnél is beszerezhetjük a mézédes lila gyümölcsöt. A szilvából gombócot, pitét, sőt akár húsos főételt is készíthetünk, mi most azonban egy krémes sütemény receptjét mutatjuk!
A szilva nagyon sokunknál a kertben is megterem, de akinek nincs szilvafája, annak sem kell csüggednie, ugyanis a boltokban és a zöldségeseknél rengeteg helyen kapható finom és mézédes magyar szilva. A magyar gasztronómia egyik legismertebb fogása a szilvás gombóc, de nem csak ez készíthető ebből a lila gyümölcsből! A szilvából süthető pite, galette, készíthető belőle sűrű lekvár akár sütőben sütve is, sőt húsokkal együtt sütve mennyei ebéd kerülhet az asztalra.
Ha van otthon szilvád, és szeretnél egy finom és krémes süteményt készíteni, akkor a tejberizses-szilvás szelet a neked való édesség! Az elkészítése egy picit időigényes, ugyanis a három rétegből álló süteményhez szükség lesz piskótalapra, szilvapürére és krémes tejberizsre. Szerencsére mindhárom játszi könnyedséggel elkészíthető, és amíg az egyik réteg szoba-hőmérsékletűre hűl, addig lehet dolgozni a többin! Mutatjuk a Vidék íze receptjét.
Tejberizses-szilvás szelet, íme a krémes sütemény receptje
Hozzávalók:
A tésztához:
2 db tojás
6 dkg kristálycukor
3 ek. meleg víz
6 dkg finomliszt
0,2 dkg sütőpor
A gyümölcsös réteghez:
20 dkg szilva magozva, kis kockákra vágva
10 dkg cukor
1 db citrom leve
1 cs. vaníliás pudingpor
2 dl víz vagy szilvalé
A tejberizshez:
2,5 dl tej
7 dkg kerek szemű rizs
1-2 ek. kristálycukor
1 kk. vaníliaőrlemény
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
2,5 dl tejszín
1,5 lap (3 g) zselatin
A tejszínhabos réteghez:
2 dl tejszín
1 tk. porcukor
A díszítéshez:
mentalevelek
pirított mandula
Elkészítés:
Először a piskótaalapot sütjük meg. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és a meleg vízzel. A lisztbe belevegyítjük a sütőport. A kihabosított tojássárgájákhoz több adagban beleforgatjuk a lisztet és a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
A szilvás réteghez a feldarabolt szilvát a cukorral és a citromlével egy lábasban elkezdjük főzni. Ha elolvadt a cukor, hozzáadunk egy deci vizet (vagy szilvalevet), és botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és felforraljuk.
Közben a másik deci vízben (vagy szilvalében) csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzáöntjük a szilvapüréhez, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. Még melegen rákenjük a piskótára, és hagyjuk kihűlni.
A tejben megfőzzük a rizst, közben ízesítjük a kristálycukorral és a vaníliaőrleménnyel. Ha kész, hozzákeverjük a citromhéjat is. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínből habot verünk, hozzáforgatjuk a hideg tejberizshez. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk pár percre. Kifacsarjuk, majd pici folyadékban folyékonnyá olvasztjuk. Hőkiegyenlítéssel eloszlatjuk a habos tejberizsben. Rásimítjuk a megszilárdult, kihűlt szilvás réteg tetejére. Pár órára berakjuk a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt habot verünk a két deci tejszínből a porcukorral, és rányomjuk a süti tetejére. Mentalevelekkel, pirított mandulával díszítjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.