A narancsbőr az érett nők átka. Kialakulása nem a súlytöbblettel van összefüggésben, hanem hormonális eredetű. Az anyagcsere elégtelensége miatt a kötőszövetek leválnak az izomról, és kemény kis csomók alakulnak ki, redőket, domborulatokat képezve a bőr alatt. Ennek eredménye, hogy testünk egyes tájain a bőr úgy néz ki, mint a narancs héja. Régebben a cellulitiszt gyulladásos eredetű elváltozásnak vélték, de ma már tudjuk, hogy a narancsbőrt nemileg specifikusan a nők zsírszövetének jellegzetes felépítése okozza.
A nőknél a bőralja több zsírt tartalmaz, mint a férfiaknál, de a zsírszövetek mennyisége, vastagsága egyénenként is változó. A legtöbb problémát általában a combon, a csípőn és a popsin lerakódó, bőr alatti zsírszövetek okozzák, amelyek elnyomják a hajszálereket, s ezzel az ödéma kialakulásának esélyét is növelik. A zsírlebenyek között a rostok lefutását a női hormonok befolyásolják, tehát a cellulitisz a női nemi hormonok élettani (mellék)hatásával magyarázható. Ám felvehetjük a harcot a narancsbőrrel!
Egy hét a cellulitisz ellen
1. nap
reggeli: grapefruitlé müzlivel
tízórai: 1 szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyér, túróval megkenve
ebéd: spagetti egy kis parmezánnal meghintve, uborkasaláta
uzsonna: 1 pohár kefir
vacsora: 1 szelet korpáskenyér 1 szelet sajttal, saláta (5 dkg reszelt alma, 5 dkg reszelt sárgarépa vegyesen, 2 evőkanál narancslével, kis citromlével leöntve)
késői vacsora: 1 őszi- vagy sárgabarack
A kefir, a túró, a sajt elegendő mennyiségű fehérjével látja el a szervezetet. E tejtermékek kalciumról és magas értékű fehérjéről gondoskodnak túl sok zsír és koleszterin bevitelét elkerülve.
2. nap
reggeli: 1 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal megkenve, 1 szelet sonka, 5 szelet uborka
tízórai: 1 pohár zsírszegény joghurt gyümölccsel
ebéd: 15 dkg borjúból frikasszé 6 dkg natúr rizzsel, alma-répa saláta, ahogyan tegnap
uzsonna: 1 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal és lekvárral megkenve
vacsora: metélt saláta (6 dkg főtt tészta, egy összevágott paradicsom, paprika, ecet, jódozott só, fokhagyma) 1 szelet korpáskenyérrel
késői vacsora: pár szem aszalt sárgabarack
A tészta és a rizs sok káliumot ad, ami dehidratál, és segíti az anyagcseretermékek képződését – jó az alaknak és a bőrnek egyaránt. A paprikában lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert, a répában és a sárgabarackban lévő béta-karotin késlelteti a bőr öregedését.
3. nap
reggeli: 1 pohár zsírszegény joghurt vagy kefir müzlivel
tízórai: 1 szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyér félzsíros margarinnal és mogyorókrémmel megkenve
ebéd: 1 nagyobb krumpli és 30 dkg cukkini csőben sütve, utána tetszőleges gyümölcs
uzsonna: gyümölcstúró (gyümölcsből és túróból, ásványvízzel összekeverve)
vacsora: rizssaláta (6 dkg főtt rizs, főtt borsó, 1 szelet edami sajt, 1 evőkanál tejszín, jódozott só, bors), 1 korpás zsemle vagy szelet kenyér
késői vacsora: 1 alma
A gabonaszármazékok és a rizs B-vitaminnal látja el a szervezetet. Különösen a B6-vitamin fontos az energiaforgalomhoz. A répa és a gyümölcs a C-vitaminról gondoskodik.
4. nap
reggeli: 1 szelet korpáskenyér sovány túróval megkenve, sárgabarack-gerezdekkel
tízórai: 2 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal, paradicsomkarikákkal, jódozott sóval megszórva
ebéd: 20 dkg halfilé sok zöldséggel
uzsonna: 1 pohár narancslé
vacsora: paradicsomos-sajtos melegszendvics
késői vacsora: 1 fürt szőlő
A biotin (H-vitamin) fontos vitamin, erősíti a kötőszövetet, táplálja a bőrt. A paradicsom és a hal gazdag H-vitaminban.
5. nap
reggeli: banán müzlivel
tízórai: 1 szelet korpáskenyér margarinnal megkenve, hozzá uborka
ebéd: zöldbabos egytálétel (10 dkg marhahús, 20 dkg zöldbab, fél hagyma, 1 nagyobb krumpli)
uzsonna: 2 szelet kétszersült, zöldséglé
vacsora: 1 szelet korpáskenyér paradicsomkrémmel
késői vacsora: 1 alma
A zöldbab és a krumpli értékes szénhidrátot tartalmaz, energiát ad, és gondoskodik az erős izomzatról.
6. nap
reggeli: 2 szelet korpáskenyér egy szelet sajttal, mellé almadarabok 1 evőkanál búzacsírával összekeverve
tízórai: 1 banán
ebéd: currys-ananászos csirke (15 dkg csirkehúsból)
uzsonna: barack vagy szőlő, 2 szelet kétszersülttel
vacsora: gőzölt krumpli sajtkrémmel
késői vacsora: 1 szelet korpáskenyér félzsíros margarinnal megkenve, 5 szelet retekkel vagy paradicsommal
A krumpli, a csirke és a banán magnéziummal látja el a szervezetet. Az ásványi anyag meggátolja a bőr idő előtti öregedését.
7. nap
reggeli: 1 szelet korpáskenyér 1 szelet sajttal, rászórva 1 evőkanál lenmag, mellé 1 narancs
tízórai: 1 pohár zsírszegény joghurt 2 evőkanál búzakorpával
ebéd: magyaros gulyásleves (10 dkg marhahús, paradicsom, hagyma, pirospaprika, jódozott só)
uzsonna: gyümölcssaláta fél banánból, 1 kiviből és fél sárgabarackból
vacsora: 15 dkg savanyú káposztából nyerskoszt (hagyma, 1 felaprított alma, citromlé, bors), 1 szelet korpáskenyérrel
késői vacsora: 1 pohár zsírszegény joghurt
A sajt, a savanyú káposzta, a banán és a krumpli egyaránt gazdag ásványi anyagokban: káliumban, kalciumban és magnéziumban. A paprika és a savanyú káposzta még C-vitaminban is gazdag, a bőrt és az immunrendszert erősíti.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.