Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal
Dubarry-csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Mákos guba
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Dödölle - az eredeti recept
Diéták

Besamel diétásan! 5 tipp, hogy könnyebb legyen a mártás!

besamelmártás
Imádjuk a besamelmártást, de utáljuk a mellékhatását: hogy hizlal. Ám dietetikusunkkal összeállítottunk olyan besamelt, amely könnyebb mint az eredeti verzió!

A francia konyha öt alapmártásának egyike, az aránylag könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető és sok mindenre felhasználható besamel. A finom, selymes, krémes mártás minden csőben sült verziót felejthetetlenné tesz!
 

A croque monsieur is elképzelhetetlen krémes besamel nélkül
A croque monsieur is elképzelhetetlen krémes besamel nélkül

Az alapszabály

A besamel alapszabályai közé tartozik az 1:1 arány, azaz azonos mennyiségű vajat és lisztet kell hozzá felhasználni. A besamelhez nem jó se a zsír, sem pedig a különféle növényi olajok, az igazi besamel alapja a vaj. A vajat megolvasztjuk, majd a finomlisztet hozzáadjuk, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a lisztet. A klasszikus rántással ellentétben itt nem cél a barnára pirítás, sőt, minél halványabb a mártásunk, annál jobb. Amikor elkezd halvány aranyszínt ölteni a rántás, már készen is vagyunk, mármint az első fázissal.

Besameles csőben sült brokkoli recept >>>

NE használj hideg tejet!

Ezután jöhet is a tej. A besamelmártés másik rizikós pontja a tej hozzáadása. A tej nem lehet hideg. A legtöbb iskola megegyezik abban, hogy szobahőmérsékletű, meleg vagy még inkább forró tejjel öntsük fel a vajas-lisztes alapot. Ez azért is jó, mert így kevésbé csomósodik a mártás, másrészt, amíg egy külön lábasban melegszik a tej, addig azt nyugodtan fűszerezhetjük is. Leggyakrabban babérlevelet, szegfűszeget szokás adni a melegedő tejhez, de feketeborsot, kakukkfüvet vagy más zöldfűszereket is szórhatunk bele. A végén pedig – amikor a lisztes vajhoz adjuk – egyszerűen csak át kell szűrni.
 

Leggyakrabban babérlevelet, szegfűszeget szokás adni a melegedő tejhez
Leggyakrabban babérlevelet, szegfűszeget szokás adni a melegedő tejhez

Készítsd el könnyebben!
1. 
 

A vaj helyett használhatsz light margarint!

2. 
 

A tej felét vízzel helyettesítsd!

3. 
 

Fehér helyett teljes kiőrlésű liszttel sűrítsd be!

A lasagne a besamelmártástól válik krémessé, tésztája puhává
A lasagne a besamelmártástól válik krémessé, tésztája puhává

4. 
 

Próbálj ki új fogásokat: készíts joghurtos, keményítős habarást is, 1 db tojással sűrítve, így a vajat teljesen elhagyhatod. Ha van otthon főtt burgonya, akkor mixer segítségével főtt burgonyás-joghurtos-tojásos mártást is készíthetsz.

Bolognai lasagne, amit muszáj elkészítened! >>>

5. 
 

Ha sajtot is szeretnél tenni a csőben sült zöldségre, ételre, akkor bátran reszelj rá valamilyen light terméket. Arra is ügyelj, hogy a klasszikus hozzávaló, az őrölt szerecsendió ne maradjon ki egyik változatból sem!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.