A cukkini 95%-a víz, ezért erősen hidratáló hatású élelmiszer. Ebből kifolyólag a kalóriatartalma igen alacsony: 100 g mindössze15 kcal-t tartalmaz. Ráadásul nem csupán a napi folyadékszükséglet egy része, hanem a vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne: kálium, foszfor, cink, magnézium, kalcium, A-, B1-, B2-, B6 -vitamin vagy folsav. Béta-karotin- és C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig védi az érfalakat, enyhíti az asztmás panaszokat, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus problémákat. Sőt, kiváló antioxidáns-forrás is!
Például eheted nyersen: a zsenge salátacukkini legyalulva, lereszelve saláták tökéletes alapanyaga lehet. Szeleteket is vághatsz belőle, majd különböző feltétekkel megkenve kenyér helyett fogyaszthatod azokat. Hasábokra vágva mártogatóshoz is elsőrangú. Megpárolva szintén ízletes: pár perc alatt szinte a saját levében megpuhul. Fűszerezni teljesen felesleges, legfeljebb tálalásnál hintsd meg friss zöldfűszerrel és egy kevés olívaolajjal.
Ha krémlevesben gondolkodsz, és persze belefér a diétádba, akkor főzd meg 1 db felaprított burgonyával vagy akár anélkül, esetleg némi növényi tejjel, tejszínnel, majd botmixerrel turmixold simára. Levesbetétnek frissen gyalult cukkinit adj a pirított magok mellé.
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
Hozzávalók (24 darabhoz):
70 dkg cukkini, meghámozva, kockákra vágva
2 db tojás
2 dl kukoricacsíra-olaj
7 ek eritrit
40 dkg zabpehelyliszt
10 dkg zabpehely
1 tk szódabikarbóna
2 tk őrölt fahéj
A vaníliás krémhez:
20 dkg natúr krémsajt
2 ek eritrit
1/2 tk vaníliaőrlemény
tej vagy tejszín (elhagyható)
Elkészítés:
A cukkinit és a tojásokat botmixerrel pépesítsd, majd keverd el az olajjal és az eritrittel. Mérd ki a száraz hozzávalókat, add a cukkinis alaphoz, és dolgozd össze. Adagold a masszát a kiolajozott muffinformákba, és 180 fokon (légkeveréses sütő: 165 fok) süssd 25-30 percig. Közben a vaníliás krémhez a natúr krémsajtot keverd ki az eritrittel és a vaníliaőrleménnyel. Ha szükséges, hígítsd egy kevés tejjel vagy tejszínnel, és tálald a kisült muffin mellé.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (1 db 22 cm-es őzgerincformához):
1 db tojás
12 dkg kókuszvirágcukor
1 dl szűz olívaolaj
20 dkg cukkini, meghámozva, lereszelve
1 db vaníliarúd kikapart magjai
1 db biocitrom reszelt héja és kifacsart leve
20 dkg süteményliszt
1/2 tk só
½ tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
10 dkg dió, megpirítva, durvára vágva
Elkészítés:
A tojást és a kókuszvirágcukrot keverd habosra. Add hozzá az olajat, a cukkinit, a vaníliavelőt, a citrom héját és levét. A többi hozzávalót is dolgozd bele, majd simítsd a masszát a formába, és előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeveréses sütő:165 fok) süsd meg kb. 45 perc alatt. Rácsra téve hagyd teljesen kihűlni.
Elkészítési idő: 60 perc
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.