Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Saját készítésű ajándékot adni dupla öröm. Egyrészt egyedi a meglepetés, másrészt már a készítés közben ráhangolódunk az ünnepre, a megajándékozottra. Ma fűszeres ötletekkel készülünk.

Egy kis kreativitással különleges aromájú ecetet, olajat, sót vagy fűszerkeverékeket készíthetünk. Nem kell hozzá különösebb rutin, sem vastag pénztárca, sőt még időmilliomosnak sem kell lenni hozzá.

Előkészületek

Mindenképpen szükségünk lesz üvegekre. Sok helyen lehet kapni szép díszüvegeket, különféle formájú és kialakítású változatokat, akár dugóval, akár kiöntővel, de ha ezeket drágálljuk, szebb használt üvegeket is bevethetünk. A fűszerekhez érdemes egy egyszerűbb fűszeres készletet venni, amelyet majd kedvünk szerint díszíthetünk.

Friss és szárított fűszerek, ecet, olaj, só - az alapanyagok
Friss és szárított fűszerek, ecet, olaj, só - az alapanyagok

A fűszerecethez fehérborecetre vagy almaecetre lesz szükségünk, ebben érvényesül vizuálisan legjobban a belekerülő fűszer. A fűszerolajhoz olívaolajat vagy szőlőmagolajat érdemes vásárolnunk, ezek a legfinomabb és legsemlegesebb ízű olajak, amelyek kiemeleik majd a fűszerek aromáját.

Természetesen friss és szárított fűszereket is szerezzünk be, a kiválasztott receptnek megfelelően, de saját kreativitásunkra is hagyatkozhatunk, és saját kompozíciót álmodhatunk.

Szépek és finomak is
Szépek és finomak is
Fűszerolajak

Bazsalikomos olaj

Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 5 levél bazsalikom
Elkészítés: A bazsalikomleveleket finoman csúsztassuk bele az üvegbe, öntsük fel az olajjal, zárjuk le, majd 2-3 hetet hagyjuk érni. Salátához, majonéz ízesítésére, pácoláshoz, olasz tésztaételekhez kitűnő.

Currys olaj

Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1 csapott teáskanál curry
Elkésztés: A curryt keverjük el az olajjal egy pohárban, majd ezután töltsük az üvegbe, zárjuk le, és 1-2 hetet hagyjuk érni. Ázsiai ételekhez, wokban készülő fogásokhoz, levesek ízesítésére remek.

Gyömbéres olaj

Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, diónyi friss gyömbér
Elkészítés: A gyömbért tisztítsuk meg, vágjuk szeletkékre, és ügyeskedjük be az üvegbe. Öntsük fel olívaolajjal, és 2-3 hetet hagyjuk állni. Húsok pácolásához, de akár sütéséhez is nagyon jó.

Gazdagon fűszerezve
Gazdagon fűszerezve

Chilis fűszerolaj

Hozzávalók: 2 dl napraforgóolaj vagy olívaolaj, fél piros chilipaprika, 1 evőkanál finomra aprított vöröshagyma, 1 kávéskanál zöldbors
Elkészítés: A felaprított chilit és a hagymát üvegbe tesszük, hozzáadjuk a szemes zöldborsot, majd felöntjük olajjal. 1 hét után leszűrjük, fűszerolajként használjuk.

Mediterrán fűszerolaj

Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1 ág rozmaring, 1 ág kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 3 darab feketebors
Elkészítés: A fokhagymát félbevágjuk, majd a többi fűszerrel együtt beleügyeskedjük az üvegbe. Felöntjük az olajjal, és 2 hétig sötét helyen érleljük.

Fűszerecet

Illatos fűszerecet

Hozzávalók: 5 dl fehérborecet, 3 szál friss tárkony, 1 kis ágacska édeskömény, 5 szem mustármag, 5 szem feketebors, 5 szem koriandermag, 1 levél babér, 1 gerezd fokhagyma megtisztítva és félbevágva, 1 diúnyi hagyma egészben, megtisztítva
Elkészítés: A fűszereket egy jól záródó edénybe tesszük, felöntjük az ecettel, lezárjuk, és 2-3 hétig érleljük. Ezután leszűrjük, majd az ecetet üvegekbe tesszük, lezárjuk.

Málnaecet

Hozzávalók: 5 dl fehérborecet, 15 dkg fagyasztott málna, 5 szem fehérbors
Elkészítés: A málnát egy jól záródó edénybe tesszük. A borsot mozsárban durvára törjük, a málnához adjuk, majd felöntjük az ecettel. Néhány hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük, az ecetet üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Gyönyörű, változatos ajándékok készülhetnek a konyhában!
Gyönyörű, változatos ajándékok készülhetnek a konyhában!
Fűszersó

Magyaros fűszersó

Hozzávalók: 10 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál kömény , 2 teáskanál kakukkfű, 5 teáskanál őrölt mustármag, 5 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál őrölt szárított zellerlevél
Elkészítés: A hozzávalókat összeöntjük, jól összekeverjük, üvegbe tesszük.

Hal fűszersó

Hozzávalók: 10 teáskanál só, 1 teáskanál szárított kapor, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál petrezselyem
Elkészítés: A hozzávalókat összeöntjük, jól összekeverjük, üvegbe tesszük.

Provence-i fűszersó

Hozzávalók: 10 teáskanál só, 2 teáskanál oregánó, 2 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál szárított petrezselyem, 2 teáskanál majoránna, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál zsálya, 1 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál szárított fokhagyma porítva
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és darálóval finomra daráljuk.

Érdemes játszani a különféle fűszerekkel
Érdemes játszani a különféle fűszerekkel
Fűszerkeverék

Grillezéshez: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por

Húsokhoz: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó

Szárnyasokhoz: bors, hagyma, majoránna, borsikafű, zsálya, paprika

Mézes süteményekhez: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs és kardamom

Levesekhez, mártásokhoz: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling

Halakhoz: petrezselyem, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, hagyma, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű

Magyaros keverék: majoránna, bazsalikom, kömény, koriander, borsfű, kakukkfű, mustármag, édes-nemes paprika, porított zeller, só

Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj. Kis szerecsendióval, gyömbérrel, korianderrel tovább bolondíthatjuk.

A fűszerekről bővebben >>>

A sok finom fűszerből különleges keverékeket állíthatunk össze
A sok finom fűszerből különleges keverékeket állíthatunk össze

További karácsonyi ajándéktippek a konyhából:

Édes karácsonyi ajándékok >>>

Gyümölcslekvárok karácsonyra >>>

Kandírozott gyümölcsök >>>

Házi készítésű likőrök >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.