Egy kis kreativitással különleges aromájú ecetet, olajat, sót vagy fűszerkeverékeket készíthetünk. Nem kell hozzá különösebb rutin, sem vastag pénztárca, sőt még időmilliomosnak sem kell lenni hozzá.
Mindenképpen szükségünk lesz üvegekre. Sok helyen lehet kapni szép díszüvegeket, különféle formájú és kialakítású változatokat, akár dugóval, akár kiöntővel, de ha ezeket drágálljuk, szebb használt üvegeket is bevethetünk. A fűszerekhez érdemes egy egyszerűbb fűszeres készletet venni, amelyet majd kedvünk szerint díszíthetünk.
A fűszerecethez fehérborecetre vagy almaecetre lesz szükségünk, ebben érvényesül vizuálisan legjobban a belekerülő fűszer. A fűszerolajhoz olívaolajat vagy szőlőmagolajat érdemes vásárolnunk, ezek a legfinomabb és legsemlegesebb ízű olajak, amelyek kiemeleik majd a fűszerek aromáját.
Természetesen friss és szárított fűszereket is szerezzünk be, a kiválasztott receptnek megfelelően, de saját kreativitásunkra is hagyatkozhatunk, és saját kompozíciót álmodhatunk.
Bazsalikomos olaj
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 5 levél bazsalikom
Elkészítés: A bazsalikomleveleket finoman csúsztassuk bele az üvegbe, öntsük fel az olajjal, zárjuk le, majd 2-3 hetet hagyjuk érni. Salátához, majonéz ízesítésére, pácoláshoz, olasz tésztaételekhez kitűnő.
Currys olaj
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1 csapott teáskanál curry
Elkésztés: A curryt keverjük el az olajjal egy pohárban, majd ezután töltsük az üvegbe, zárjuk le, és 1-2 hetet hagyjuk érni. Ázsiai ételekhez, wokban készülő fogásokhoz, levesek ízesítésére remek.
Gyömbéres olaj
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, diónyi friss gyömbér
Elkészítés: A gyömbért tisztítsuk meg, vágjuk szeletkékre, és ügyeskedjük be az üvegbe. Öntsük fel olívaolajjal, és 2-3 hetet hagyjuk állni. Húsok pácolásához, de akár sütéséhez is nagyon jó.
Chilis fűszerolaj
Hozzávalók: 2 dl napraforgóolaj vagy olívaolaj, fél piros chilipaprika, 1 evőkanál finomra aprított vöröshagyma, 1 kávéskanál zöldbors
Elkészítés: A felaprított chilit és a hagymát üvegbe tesszük, hozzáadjuk a szemes zöldborsot, majd felöntjük olajjal. 1 hét után leszűrjük, fűszerolajként használjuk.
Mediterrán fűszerolaj
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1 ág rozmaring, 1 ág kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 3 darab feketebors
Elkészítés: A fokhagymát félbevágjuk, majd a többi fűszerrel együtt beleügyeskedjük az üvegbe. Felöntjük az olajjal, és 2 hétig sötét helyen érleljük.
Illatos fűszerecet
Hozzávalók: 5 dl fehérborecet, 3 szál friss tárkony, 1 kis ágacska édeskömény, 5 szem mustármag, 5 szem feketebors, 5 szem koriandermag, 1 levél babér, 1 gerezd fokhagyma megtisztítva és félbevágva, 1 diúnyi hagyma egészben, megtisztítva
Elkészítés: A fűszereket egy jól záródó edénybe tesszük, felöntjük az ecettel, lezárjuk, és 2-3 hétig érleljük. Ezután leszűrjük, majd az ecetet üvegekbe tesszük, lezárjuk.
Málnaecet
Hozzávalók: 5 dl fehérborecet, 15 dkg fagyasztott málna, 5 szem fehérbors
Elkészítés: A málnát egy jól záródó edénybe tesszük. A borsot mozsárban durvára törjük, a málnához adjuk, majd felöntjük az ecettel. Néhány hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük, az ecetet üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Magyaros fűszersó
Hozzávalók: 10 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál kömény , 2 teáskanál kakukkfű, 5 teáskanál őrölt mustármag, 5 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál őrölt szárított zellerlevél
Elkészítés: A hozzávalókat összeöntjük, jól összekeverjük, üvegbe tesszük.
Hal fűszersó
Hozzávalók: 10 teáskanál só, 1 teáskanál szárított kapor, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál petrezselyem
Elkészítés: A hozzávalókat összeöntjük, jól összekeverjük, üvegbe tesszük.
Provence-i fűszersó
Hozzávalók: 10 teáskanál só, 2 teáskanál oregánó, 2 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál szárított petrezselyem, 2 teáskanál majoránna, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál zsálya, 1 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál szárított fokhagyma porítva
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és darálóval finomra daráljuk.
Grillezéshez: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por
Húsokhoz: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó
Szárnyasokhoz: bors, hagyma, majoránna, borsikafű, zsálya, paprika
Mézes süteményekhez: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs és kardamom
Levesekhez, mártásokhoz: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling
Halakhoz: petrezselyem, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, hagyma, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű
Magyaros keverék: majoránna, bazsalikom, kömény, koriander, borsfű, kakukkfű, mustármag, édes-nemes paprika, porított zeller, só
Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj. Kis szerecsendióval, gyömbérrel, korianderrel tovább bolondíthatjuk.
További karácsonyi ajándéktippek a konyhából:
Gyümölcslekvárok karácsonyra >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.