Ha gyerekként megláttad, hogy a nagymamád már megint spenótot készített, akkor valószínűleg te is csalódottan turkáltad a főzeléket. Vannak ugyanis olyan „mumus" alapanyagok, amiket a legtöbb gyerek messziről elkerül - ilyen például a gomba, a kelbimbó, a zöldbab, a cékla vagy a répa is. De mit tehetünk azért, hogy a gyerek legalább megkóstolja ezeket az ételeket? A MasterChef Junior Michelin-csillagos séfje, Pesti István szerint a titok a zöldségek megfelelő elkészítésében és a tálalásában rejlik.
István szerint a főtt zöldségeket nagyon nehéz úgy elkészíteni, hogy igazán finomak legyenek. Ha pedig az étel „punnyadt" és íztelen, akkor nem csoda, hogy a gyerek sem eszi meg szívesen. Azt tanácsolja, hogy a kelbimbót, a répát, vagy a céklát főzés helyett inkább süsd meg! „Csak tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokos sütőben süsd őket 5-10 percig” - mondja a séf, aki szerint ilyen formában sokkal nagyobb sikere lesz a zöldségeknek. A gombára pedig szintén ez vonatkozik: ne párold, mert akkor íztelen és gumis állagú lesz, hanem inkább pirítsd le!
Ha például az édesburgonyát vagy a sárgarépát úgy készíted el, mint a sült krumplit vagy a chips-et (tehát cikkekre, vagy vékony szeletekre vágod), akkor tuti, hogy szívesebben kóstolják meg a gyerekek, mint a párolt verziót. Egy kis házi szósszal pedig még izgalmasabbá teheted számukra a menüt!
A gyerekek számára az egyik legfontosabb szempont, hogy az étel jól nézzen ki, ezért nem árt, ha ügyelsz a guszta tálalásra. „Fontos, hogy ne a zöldséget lássák az ételben” - tanácsolja István. Szóval csak kreatívan!
Ha smoothie-ként tálalod a zöldségeket - akár egy kis gyümölccsel vegyítve -, akkor az üdítőkre és a gyümölcslevekre asszociálnak a gyerekek, ami miatt valószínűleg sokkal könnyebben elfogyasztják a zöldségleveket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.