Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Egészséges

Eláruljuk: így lesz olyan a salátád, mint az étteremben!

Ha szerencséd van, isteni finom salátákat ettél már éttermekben. Lehet, hogy el is gondolkodtál azon, vajon miért finomabb ott ez az egyébként nem túl bonyolult étel, mint amikor otthon készíted? Ennek jártunk utána, és elmondjuk, hogyan lehet nemcsak látványos, hanem ízletes is az otthon készült saláta.

Mielőtt részletesen végigvennénk, hogyan készül a tökéletes saláta, tisztázzuk a legfontosabbat: bár a salátára úgy gondolunk, mint egy gyorsan elkészíthető ételre, ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény valóban finom legyen, nem spórolhatjuk meg az elkészítésébe fektetett energiát. Ezt szem előtt tartva nézzük a salátakészítés titkait!

Salátát mindig friss, szép zöldségből készíts / Fotó: Shutterstock
Salátát mindig friss, szép zöldségből készíts / Fotó: Shutterstock

Az összetevők kiválasztása

Amikor saláta-alapanyagokat vásárolsz, keresd mindig a legfrissebb zöldségeket. Kényeztesd úgy magad, mintha VIP-vendég lennél a kedvenc éttermedben… A saláta legyen harsogó, sötétzöld, a sárgarépa kemény és feszes, a retek élénk színű. Ha teheted, kóstold meg a zöldségeket, mielőtt megvásárolnád. Keresd a szezonális, friss zöldségeket, és hagyd, hogy ez határozza meg, mi kerül a salátádban. Légy nyitott, ne ragaszkodj az elképzeléseidhez – különösen ne egy recepthez! Ha így vásárolsz, anyagilag is jobban jársz. Fontos, hogy ne vásárold meg a hozzávalókat túl korán, azaz az elkészítés előtt több nappal. Ha mégis így teszel, tárold megfelelően a zöldségeket.

A hozzávalók előkészítése

A zöldségeket hideg vízben öblítsd le, majd salátacentrifugában szárítsd meg. Az előmosott zöldségeket válogasd át, és a barna, sérült részeket távolítsd el. A zöldségnek mindig száraznak kell lennie, hogy az öntet egyenletesen tapadjon a szálakra. Ezenkívül a hozzávalókat felhasználásig mindenképpen tartsd a hűtőben: a langyos vagy meleg hozzávalók a jó saláta gyilkos elemei, hiszen soha nem lesz frissítő és ropogós egy meleg zöldség.

Az öntet kiválasztása

A kész salátaöntetek zöme drága, és a gyártók ízfokozókkal tömik tele. A házi készítésű öntetek tényleg gyorsan elkészíthetők, és a végeredmény pont olyan lesz, amilyet szeretnél. Balzsamecet és frissen őrölt fekete bors? Citromhéj, citromlé, gyömbér vagy esetleg friss narancslé? Jöhet bármi, amihez kedved van!

A zöldségeket alaposan forgasd át / Fotó: Shutterstock
A zöldségeket alaposan forgasd át / Fotó: Shutterstock

Hozzávalók egyenletes elosztása

Fontos, hogy egy salátában minden hozzávaló minden falatban jelen legyen! Ha például pekándiót pirítasz, nyilván azt szeretnéd, hogy minden falat diós, ropogós legyen. Ehhez fontos, hogy a hozzávalókat teljesen elvegyítsd, ha kell, akár úgy, hogy kesztyűt húzol és kézzel keverd meg a salátát.

Már tudod, hogy mire figyelj, következzen a saláta összeállításához néhány hasznos tanács!

Használj nagy keverőedényt

Kicsi edényben nem lehet tökéletes salátát készíteni, hiszen nem tudod megforgatni benne a hozzávalókat. Mindenképpen szerezz be egy nagy salátástálat, és csak félig vagy háromnegyedéig töltsd meg, hogy szépen tudj dolgozni az alapanyagokkal.

Hűtsd le a tálalóedényeket

Miután az összes hozzávaló a nagy keverőedénybe került (az öntet kivételével), tedd ki a tálalótányérokat, tálakat. Hacsak nem meleg salátát készítesz, a tálalóedényeket le kell hűteni.

Fűszerezd meg a zöldségeket is

Lehet, hogy az önteted kitűnően fűszerezett, de ettől még a zöldségeket is érdemes ízesítened a tökéletes végeredmény érdekében.

Ne csak az öntetet, a zöldségeket is fűszerezd meg! / Fotó: Shutterstock
Ne csak az öntetet, a zöldségeket is fűszerezd meg! / Fotó: Shutterstock

Apránként adagold az öntetet

A hozzávalók fűszerezése után elkezdheted az öntet adagolását. Először csak picit adj a zöldségekhez, miközben alulról egy villával (vagy a kezeddel) forgatod a salátát. Miután az öntetet alaposan eldolgoztad, azaz minden hozzávalót bevont a finom szósz, eldöntheted, hogy szükség van-e még öntetre. Ne feledd: öntetet hozzáadni még mindig lehet, ám ha túl sokat kevertél bele, már nehéz javítani a saláta állagán.

Így tálalj

Észrevetted, hogy az éttermekben általában magasra tornyozva tálalják a salátát? Te is így csináld: kezdd szélesebb alappal, és tegyél egyre kevesebbet rá. Ha így tálalsz, sokkal étvágygerjesztőbb lesz a végeredmény, mintha csak gyorsan a tányérra kanalaznál egy-egy adagot.

A díszítésről se feledkezz meg

Használj bátran díszítést a salátákhoz is! A látvány, az élénk színek még vonzóbbá teszik a salátát.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.