Mielőtt részletesen végigvennénk, hogyan készül a tökéletes saláta, tisztázzuk a legfontosabbat: bár a salátára úgy gondolunk, mint egy gyorsan elkészíthető ételre, ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény valóban finom legyen, nem spórolhatjuk meg az elkészítésébe fektetett energiát. Ezt szem előtt tartva nézzük a salátakészítés titkait!
Amikor saláta-alapanyagokat vásárolsz, keresd mindig a legfrissebb zöldségeket. Kényeztesd úgy magad, mintha VIP-vendég lennél a kedvenc éttermedben… A saláta legyen harsogó, sötétzöld, a sárgarépa kemény és feszes, a retek élénk színű. Ha teheted, kóstold meg a zöldségeket, mielőtt megvásárolnád. Keresd a szezonális, friss zöldségeket, és hagyd, hogy ez határozza meg, mi kerül a salátádban. Légy nyitott, ne ragaszkodj az elképzeléseidhez – különösen ne egy recepthez! Ha így vásárolsz, anyagilag is jobban jársz. Fontos, hogy ne vásárold meg a hozzávalókat túl korán, azaz az elkészítés előtt több nappal. Ha mégis így teszel, tárold megfelelően a zöldségeket.
A zöldségeket hideg vízben öblítsd le, majd salátacentrifugában szárítsd meg. Az előmosott zöldségeket válogasd át, és a barna, sérült részeket távolítsd el. A zöldségnek mindig száraznak kell lennie, hogy az öntet egyenletesen tapadjon a szálakra. Ezenkívül a hozzávalókat felhasználásig mindenképpen tartsd a hűtőben: a langyos vagy meleg hozzávalók a jó saláta gyilkos elemei, hiszen soha nem lesz frissítő és ropogós egy meleg zöldség.
A kész salátaöntetek zöme drága, és a gyártók ízfokozókkal tömik tele. A házi készítésű öntetek tényleg gyorsan elkészíthetők, és a végeredmény pont olyan lesz, amilyet szeretnél. Balzsamecet és frissen őrölt fekete bors? Citromhéj, citromlé, gyömbér vagy esetleg friss narancslé? Jöhet bármi, amihez kedved van!
Fontos, hogy egy salátában minden hozzávaló minden falatban jelen legyen! Ha például pekándiót pirítasz, nyilván azt szeretnéd, hogy minden falat diós, ropogós legyen. Ehhez fontos, hogy a hozzávalókat teljesen elvegyítsd, ha kell, akár úgy, hogy kesztyűt húzol és kézzel keverd meg a salátát.
Már tudod, hogy mire figyelj, következzen a saláta összeállításához néhány hasznos tanács!
Kicsi edényben nem lehet tökéletes salátát készíteni, hiszen nem tudod megforgatni benne a hozzávalókat. Mindenképpen szerezz be egy nagy salátástálat, és csak félig vagy háromnegyedéig töltsd meg, hogy szépen tudj dolgozni az alapanyagokkal.
Miután az összes hozzávaló a nagy keverőedénybe került (az öntet kivételével), tedd ki a tálalótányérokat, tálakat. Hacsak nem meleg salátát készítesz, a tálalóedényeket le kell hűteni.
Lehet, hogy az önteted kitűnően fűszerezett, de ettől még a zöldségeket is érdemes ízesítened a tökéletes végeredmény érdekében.
A hozzávalók fűszerezése után elkezdheted az öntet adagolását. Először csak picit adj a zöldségekhez, miközben alulról egy villával (vagy a kezeddel) forgatod a salátát. Miután az öntetet alaposan eldolgoztad, azaz minden hozzávalót bevont a finom szósz, eldöntheted, hogy szükség van-e még öntetre. Ne feledd: öntetet hozzáadni még mindig lehet, ám ha túl sokat kevertél bele, már nehéz javítani a saláta állagán.
Észrevetted, hogy az éttermekben általában magasra tornyozva tálalják a salátát? Te is így csináld: kezdd szélesebb alappal, és tegyél egyre kevesebbet rá. Ha így tálalsz, sokkal étvágygerjesztőbb lesz a végeredmény, mintha csak gyorsan a tányérra kanalaznál egy-egy adagot.
Használj bátran díszítést a salátákhoz is! A látvány, az élénk színek még vonzóbbá teszik a salátát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.