Ismerd meg a mediterrán szűz titkát!

De nemcsak ezért érdemes használnod, hanem azért is, mert jellegzetes íze karakteressé teszi az ételeket. Itt az ideje, hogy megismerd az extra szűz olívaolaj titkát!
A mediterrán vidékeken élő emberekről köztudott, hogy hosszabb életűek, mint a nyugat-európaiak. Ezt nyugodt életritmusuknak és táplálkozási szokásaiknak köszönhetik: sok zöldséget, gyümölcsöt esznek, rendszeresen fogyasztanak halat, illetve vörösbort, na és persze olívaolajat. Az olívaolaj felhasználása az ókorban kezdődött el. Krisztus előtt 5000-ben is sajtoltak már olívaolajat. Táplálkozáson kívül azonban más célokra is felhasználták: ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében pedig egy olajágat tartó galamb jelenti a katasztrófa végét.
Ha a legjobb minőségű olívaolajat szeretnéd megvenni, válaszd az „extra szűz” feliratú üveget. Ez a fajta az olajbogyó első préselésének az eredménye, amelyet a leszedés után legkésőbb 24 órán belül nyernek ki a termésből. Mivel semmilyen adalékot nem tartalmaz, az olaj megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát.
A szűz olívaolaj úgy készül, hogy miután kinyerték az első préseléssel az extra szűz olívaolajat, a bogyókat tovább préselik. Bár az extra szűz olívaolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, az íze és a minősége egy fokkal elmarad ettől. A tiszta olívaolaj a szűz és a finomított olívaolajok keverékéből áll, íze enyhébb, mint az extra szűz olívaolajoké.
A természetes állapotú extra szűz olívaolaj a hidegen történő kinyerés miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat és ásványi anyagokat is. Antioxidáns hatást fejt ki, így védi anyagcserédet az egészségkárosító hatásoktól, anyagoktól. A chicagói Northwestern University kutatói pedig arról számolnak be, hogy vizsgálataik szerint az olívaolaj egyéb áldásos hatásai mellett az emlőrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
Nem véletlen a többes szám, hiszen az extra szűz olívaolajból többféle is létezik. A fajtától, a termőterülettől, valamint az olajbogyó érettségi fokától függően más illik a halakhoz, a fehérhúsokhoz és megint más a salátákhoz. Az ízkavalkádot pedig tovább fokozhatod, ha az olívaolaj üvegébe teszel néhány bazsalikomlevelet, tárkonyt, kakukkfüvet vagy fokhagymát.
A hiedelmekkel ellentétben az olívaolaj sütéshez is használható. A napraforgóolajnál kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik a sütés tekintetében is, mivel 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 fokon, így „elhasználódása” később kezdődik a főzés folyamán.
Az olajfa gyümölcse az olajbogyó különleges csemege, íze felséges. Az olívabogyó színe az érettséggel függ össze: fakózöld héja ősszel fokozatosan megváltozik, éréskor fényes barnára, kékesfeketére vagy feketére színeződik, megpuhul. Fogyasztás előtt a termést 8-14 napig vízben áztatják, többszöri vízcserével a fanyar ízt adó csersavakat eltávolítják, utána pedig sós vízben tartósítják.
Eheted önmagában aperitifként, de ételekbe való felhasználására is számtalan receptlehetőség áll rendelkezésedre, különös tekintettel a görög és olasz fogásoknál.
![]() |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.