Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk telítetlen zsírsavakat, azzal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Azonban fontos tudni, hogy csak akkor érhető el ez a kedvező hatás, ha figyelünk a megfelelő arányú omega-3 és omega-6 zsírsav bevitelre.

A zsírsavaknak két fő csoportjuk van: telített és telítetlen. Utóbbiakon belül megkülönböztetnek egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ami lényeges különbség köztük, hogy a telített zsírsavakhoz könnyebben hozzájutunk a táplálkozás során.

Fontos, hogy odafigyeljünk a zsírsavak megfelelő arányú bevitelére / Fotó: Shutterstock
Fontos, hogy odafigyeljünk a zsírsavak megfelelő arányú bevitelére / Fotó: Shutterstock

Most akkor mi a jó, és mi a rossz?

„Gyakran hallani, hogy a telített zsírok a rossz zsírok, a telítetlenek pedig a jók, de ez nem ilyen egyszerű. Léteznek a szervezet számára jótékony telítetlen zsírsavak, azonban a legkárosabb zsírtípusnak a mesterségesen előállított transzzsírokat tartják” – hívta fel a figyelmet Kristóf Ferenc táplálkozási tanácsadó. A szakember szerint a tudományos vizsgálatok eredményei alapján naponta körülbelül 5 gramm transzzsírsav-bevitel 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. „Ezek jellemzően a felvágottakban, gyorséttermi ételekben találhatók meg, de minden egyéb olyan termékben is, ahol fontos az állomány, az eltarthatóság javítása. A WHO szerint napi 1 gramm alatti transzzsírsav bevitel még nem jelent számottevő kockázatot. Egy korábbi OÉTI-felmérés szerint azonban átlagosan 6-8 gramm transzzsírmennyiséget viszünk be a szervezetünkbe naponta” – tette hozzá Kristóf Ferenc.

A gyorséttermi ételek is egészségtelen transzzsírokat tartalmaznak / Fotó: Shutterstock
A gyorséttermi ételek is egészségtelen transzzsírokat tartalmaznak / Fotó: Shutterstock

Kedvező hatások

A telítetlen zsírsavak számos jótékony hatással rendelkeznek:

  • csökkentik az érrendszeri betegségek kockázatát
  • erősítik az érfalakat
  • növelik a véralvadási időt
  • meggátolhatják a vérrögök képződését
  • mérséklik a gyulladásokat
  • a depresszió, az Alzheimer-kór és a daganatos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak

Figyeljünk a mennyiségre!

Kristóf Ferenc azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ha önmagában minden zsírt telítetlen zsírsavval váltanánk ki az életünkben, az nem feltétlenül jelentene jobb egészségi kilátásokat. Oda kell figyelni a zsírsavak megfelelő arányú bevitelére is, mert az arányokkal ugyanúgy lehet rontani az egészségen, mint a rossz minőségű zsírbevitellel.

A szervezet számára nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen, úgynevezett esszenciális zsírsavak:

  • omega-3 – alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), dokozahaxaénsav (DHA)
  • omega-6 – linolsav.

A szervezet számára nélkülözhető egyszeresen telítetlen zsírsav:

  • omega-9 – oktadecénsav, olajsav.

Több kutatás is igazolja, hogy az ember a fejlődése során az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat körülbelül 1:1 arányban fogyasztotta. Az ideális arány ez lenne, az optimális pedig, az 1 egység omega-3-hoz, 1-4 egység omega-6 bevitele, azonban a mai bevitel aránya, többnyire 1:20 egység az omega-6 zsírsav javára.

Íme az arányok

Omega zsírsav a gabona- és a diófélékben, valamint a halakban található.

Az omega-3 és omega-6 zsírsav arányai egységenként:
Napraforgóolaj: 0 százalék omega-3 és 65 százalék omega-6
Kukorica: 0 százalék omega-3 és 54 százalék omega-6
Mogyoróolaj: 0 százalék omega-3 és 32 százalék omega-6
Kókuszolaj: 0 százalék omega-3 és 2 százalék omega-6
Olívaolaj: 1 százalék omega-3 és 9 százalék omega-6
Dió: 10 százalék omega-3 és 52 százalék omega-6
Lenmag: 57 százalék omega-3 és 14 százalék omega-6
Hal: 75 százalék omega-3 és akár 0 százalék omega-6.


Ahhoz, hogy a megfelelő arányú bevitellel kialakuljanak a zsírsavak jótékony élettani hatásai, hosszabb idő szükséges. A változtatás fontos alapeleme lenne, hogy a főzéshez és a sütéshez olyan olajat használjunk, ami nem tartalmaz sok omega-6 zsírsavat. A számos jótékony hatással rendelkező omega-3 zsírsav hasznos beviteli forrása: a zsírosabb halak, ilyen a lazac, a makréla vagy a szardínia, aztán a tengeri herkentyűk, de a dió, a dióolaj, valamint a lenolaj is.

Forrás: Világgazdaság

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.