A turmixitalok legfontosabb alapanyaga a tej, de használhatsz joghurtot, kefirt, tejszínt, aludttejet, fagylaltot is. Mindegyik nyersanyag jellegzetes, egyedi alapízzel gazdagítja hűsítő italt. Ne félj kipróbálni egy-egy szokatlanabb kombinációt sem!
#1 A legegészségesebb – és a legintenzívebb ízt is akkor kapod –, ha friss idénygyümölcsöt használsz!
#2 Italodat még vitamindúsabbá teheted, ha túróval vagy gyümölcsös joghurttal gazdagítod, esetleg 100%-os gyümölcsleveket használsz az elkészítéséhez!
#3 Ha igazi frissítő ínyencségre vágysz, dúsítsd a turmixot citrom, lime, narancs reszelt héjával vagy gyömbérrel!
#4 Az édes ízek kedvelői nyugodtan keverjenek az italhoz kevés csokoládét, valódi vaníliát vagy mogyorókrémet!
#5 Ha a turmixot összeállítottad, a legfinomabb ízhatás elérése érdekében jól hűtsd le. És amíg a jeges remek teljesen elkészül, nézzük, mivel dobhatjuk fel a szervírozást!
A tejes alapú turmixokat díszítheted kakaóporral, őrölt fahéjjal, csokireszelékkel, de akár kókuszdarabkákkal vagy fahéjrúddal is. A savanykásabb italokat feldobhatod cukorkarimával vagy citrusspirállal.
Cukorkarima
Az egyik legegyszerűbb díszítés, amivel nem csak koktéloknál élhetünk: csavarjuk ki egy citrom levét egy mélytányérba, egy másikba pedig szórjunk kristálycukrot. Mártsuk a pohár száját a citromlébe, majd a cukorba és várjuk meg, amíg a kristályok a poháron megszáradnak. Karikázzunk fel citromot (vagy más citrusfélét), szeljünk cikkekre egy kisebb ananászt, vágjuk be őket félig és helyezzük a pohárra.
Citrusspirál
Vegyünk egy éles kést és a citrusfélét (citrom, narancs, lime, grapefruit) körkörösen hámozzuk meg úgy, hogy a spirál minél vékonyabb legyen és egyben maradjon (mintha krumplit hámoznánk). A kész spirál akár az italban, akár a pohár szélén remekül mutat.
A turmix ízletes és tápláló, de remek hűsítő is lehet! Elő a friss gyümölcsökkel, a fagyival, a jégkockával! Íme néhány igazi nyári cooler turmix receptje:
Hozzávalók 2 adaghoz:
1-1 csésze cseresznye és málna
2 dl áfonyás joghurt
2 dl hideg tej
0,5 dl hideg ásványvíz
1 db banán
2-3 evőkanál méz
jégkocka
Elkészítés: A megmosott, kimagozott cseresznyét és a málnát kevés ásványvízzel leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a banánt, a mézet, a tejet, a joghurtot és néhány darab jégkockát. Az italt tovább turmixoljuk, és azonnal kínáljuk.
Hozzávalók személyenként:
4 dl natúr joghurt
15 dkg sovány túró
friss vagy fagyasztott piros gyümölcsök ízlés szerint (málna, eper, szeder, ribizli, áfonya)
folyékony édesítőszer
A díszítéshez:
őrölt fahéj
fahéjrúd
Elkészítés: A hozzávalókat habosra turmixoljuk, poharakba töltjük, és jól lehűtjük. Közvetlenül a kínálás előtt megszórjuk egy csipetnyi fahéjjal és beledobunk egy fahéjrudat.
Hozzávalók:
görögdinnye (kockákra vágva)
hideg tej
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
pici rum
Elkészítés: A hozzávalókat egyszerűen összeturmixoljuk és 10 percre behűtjük.
Hozzávalók személyenként:
1-2 gombóc citromfagyi
2 dl lime és citromlé (dobozos)
3 cl vodka
A díszítéshez:
lime és citromkarika, mentalevél
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk és vastag falú poharakba töltjük. Szervírozás előtt az italt jól behűtjük.
Hozzávalók személyenként:
1-2 gombóc vaníliafagylalt
1,5 dl tej
1 evőkanál csokoládészirup
A díszítéshez:
tejszínhab és csokoládészirup
Elkészítés: A fagylaltot poharakba osztjuk. A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a csokoládészirupot, majd a fagyira osztjuk. Tejszínhabbal díszítjük, csokoládésziruppal meglocsoljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.