Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egészséges

Parlagfű allergiától szenvedsz? Házi praktikákkal enyhítheted a tüneteket

Nem jó hír az allergiásoknak, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja országosan továbbra is magas. Ugyan a rutinosak már a tünetek megjelenése előtt elkezdték a védekezést és az allergiagyógyszer szedését, de mi a helyzet azokkal, akik nem szeretnék ezt a módszert választani, és inkább a házi praktikákban bíznak? Tippek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) egy erősen allergén gyomnövény, amely sokak számára jelent problémát a virágzási szezonban. Az allergiások számára a parlagfű pollenje komoly tüneteket okozhat, ezért fontos a hatékony védekezés.

A parlagfű pollenje sokak életét keseríti meg a nyár utolsó hónapjában / Fotó: Shutterstock
A parlagfű pollenje sokak életét keseríti meg a nyár utolsó hónapjában / Fotó: Shutterstock

megelőző intézkedések

1. Rendszeres gyomlálás és kaszálás

  • Korai eltávolítás

A parlagfűt már a tavaszi időszakban érdemes felismerni és eltávolítani, amikor még fiatal. A rendszeres gyomlálás vagy kaszálás megakadályozza a növény virágzását és a pollenek kibocsátását.

  • Kaszálás:

Ha nagyobb területen nő, rendszeres kaszálással csökkenthetjük a pollenkibocsátást. A legjobb időpont a kaszálásra a virágzás előtti időszak.

2. Talajtakarás

A talaj fedése mulccsal vagy talajtakaró növények ültetésével megakadályozza a parlagfű csírázását. Ez különösen hatékony lehet kertekben, virágágyásokban és veteményesekben.

3. Gyomirtó szerek használata

Ha a természetes módszerek nem elegendőek, használhatók szelektív gyomirtó szerek is, amelyek kifejezetten a kétszikű gyomokat, így a parlagfüvet is elpusztítják. Fontos, hogy a használati útmutatót gondosan kövessük, hogy ne károsítsuk a hasznos növényeket.

A parlagfű irtása kötelező / Fotó: Shutterstock
A parlagfű irtása kötelező / Fotó: Shutterstock

Tippek akkor, ha már tombol a pollenszezon

  • A parlagfű virágzási időszakában, különösen a kora reggeli és késő délutáni órákban, amikor a pollenkoncentráció a legmagasabb, lehetőleg maradjunk zárt térben.
  • Szellőztetéskor használjunk pollenszűrős hálókat az ablakokon, vagy tartsuk zárva azokat a magas pollenkoncentráció idején.
  • Használjunk HEPA szűrős légszűrőket otthonunkban, hogy csökkentsük a levegőben lévő pollen mennyiségét.
  • A párásítók segíthetnek a levegő nedvességtartalmának növelésében, ami leülepítheti a pollent, ezáltal csökkentve a levegőben található allergének számát.
  • A szabadban viselt ruhákat gyakran mossuk, mivel ezekre a pollenek könnyen rátapadhatnak.
  • Ha pollenszezonban jártunk a szabadban, érdemes hazaérkezés után azonnal zuhanyozni, hogy a bőrünkre és hajunkra tapadt polleneket eltávolítsuk.
  • Kövessük a pollenjelentéseket és parlagfű térképeket, hogy tájékozottak legyünk a helyi pollen koncentrációról, és ennek megfelelően tervezzük meg a tevékenységeinket.
  • Érdemes a szomszédokkal is együttműködni a parlagfű elleni harcban, hogy a környező területeken is eltávolításra kerüljenek a gyomnövények.

Az allergia a civilizált emberek betegsége, tehetünk ellene:

  • használjunk minél kevesebb vegyszert és tisztítószert a háztartásban,
  • kerüljük az adalékanyagot, ételszínezéket és tartósító- szert tartalmazó élelmiszereket,
  • csökkentsük szellőztetéssel a beltéri levegő szennyezőanyag (pl. poratka, gombaspóra, pollen, formaldehid) mennyiségét a lakások levegőjében.

Mivel a gyermekkori túlzott higiénia nem engedi, hogy a szervezet az élet természetes kihívásaival és akadályaival szembekerüljön, ezért az immunrendszer könnyen legyengül. A gyermekek szervezetének találkozniuk kell bizonyos kosz-, por- és kórokozó-mennyiséggel ahhoz, hogy az immunrendszerünk megtanulja a védekezést ellenük. Célszerű, ha óvjuk gyermekeinket a túlzott szennyeződésektől, de engedjük, hogy szervezetük megtapasztalja a környezetet.

További allergiára hajlamosító tényezők:

  • az anya dohányzása a terhesség alatt vagy után,
  • az RS vírusfertőzés csecsemőkorban,
  • helytelen gyermek- és felnőttkori életmód és étrend
  • ritkán szellőztetett lakás, belvárosi lakás (szennyezett levegő),
  • túlzott mértékű antibiotikum szedése,
  • korai tápszeres táplálás vagy túl korai elválasztás,
  • túl korán bevezetett allergizáló élelmiszerek a gyermekek étrendjébe.

Az allergia és a stressz

Felmérések szerint sok beteg, aki nagyobb gyermek- vagy felnőttkorban lett allergiás, az első allergiás tüneteinek megjelenése előtt stresszes időszakot élt át.

A hosszan tartó stressz, vagy szorongás alatt a szervezet gyorsabban használja fel a vitaminokat, nyomelemeket és szénhidrátokat, melyek az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükségesek. Hiányuk következtében csökken az immunrendszer működésének hatékonysága, így nagyobb az esélye bármiféle megbetegedésnek.

Az addig tünetmentes, viszont allergiára hajlamos személy legyengült szervezete egy erős allergén (pl. penészgomba, pollen, poratka) koncentrációval való találkozásakor allergiás tünetekkel reagál (pl. kialakul a szénanátha, ami ezután az adott allergénnel való találkozáskor mindig megjelenik).

(Forrás: Nébih)

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.