Egy ásványianyag, ami elengedhetetlen a szervezetünk számára. Szelén szükséges bizonyos enzimek szintetizálásához, amelyek antioxidánsként, hormonszabályozóként és a proteinszintézist elősegítő anyagokként működnek a szervezetben.
A szelén hiánya pajzsmirigy-betegségeket okozhat, és hatással lehet a szív és a csontok egészségére is.
Felnőttek esetében a napi szelénigény 50-60 mikrogramm között mozog, gyerekek és serdülők esetén pedig 20-40 mikrogramm között.
Érdemes tudni, hogy a szelén túladagolható. Ez nem azt jelenti, hogy veszélyes túl sokat fogyasztanunk a magas szelén tartalmú élelmiszerekből, de mesterségesen csak konkrét szelénhiány esetén érdemes bevinni. Általában, ha változatosan étkezünk, nem alakul ki szelénhiány, csak extrém esetekben.
Nagyobb mennyiségben található például az alábbi élelmiszerekben.
Zöldségek: brokkoli, káposzta, spenót, spárga, fekete gombafélék.
Gyümölcsök: banán, grapefruit, szőlő, kivi, citrom, sárgadinnye, mangó, szeder, narancs, és a diófélék
Néhány mennyiségi példa:
Marhahús: adagonként körülbelül 18 mikrogrammnyi
Pulykahús: Egy adag csont nélküli pulykahúsban több mint 30 mikrogramm szelén található.
Csirkehús: Egy adag csirkehúsban 22-25 mikrogrammnyi szelén található.
Fokhagyma: 100 grammban 14,2 mikrogramm található.
Barna rizs: 100 grammjában 23,4 mikrogramm szelén található.
Csírák: 100 gramm búzacsíra például 79,2 mikrogrammot tartalmaz.
Tojás: Egy darab kemény tojásban körülbelül 20 mikrogramm szelén van
Tenger gyümölcsei: 100 gramm kagylóban 44,8 mikrogramm szelén van.
Belsőségek: a csirkemáj 100 grammjában 54,6 mikrogramm található, míg például a sertésvese 100 grammjában 190 mikrogramm
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.