A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Egészséges

Top 4 áprilisi idényzöldség, amiből jó, ha minél többet eszel!

Azt már jól tudjuk, hogy ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor minél több zöldséget kell ennünk. Ám az sem mindegy, hogy mikor, mit teszünk a kosarunkba. Lássuk, miből érdemes most feltankolnunk!

A legfinomabb, zsenge zöldségek időszaka az április és a május. Ilyenkor tényleg érdemes kicsit félretennünk a télen megszokott nehéz, kalóriadús ételeket, és helyette minél több friss zöldséget pakolnunk a tányérunkra - írja a Fanny magazin. Bár szinte minden termést be tudunk szerezni egész évben, mégis fontos, hogy az éppen a hazánkban termő, friss élelmiszereket válasszuk, mert ezek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, magas vitamin, rost és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően. Ennek oka, hogy ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint például a klorofil vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen érlelt termékeket tudunk megvenni.

A friss tavaszi zöldségekre szüksége van a szervezetünknek / Fotó: Shutterstock
A friss tavaszi zöldségekre szüksége van a szervezetünknek / Fotó: Shutterstock

További előnyük az idénytermékeknek, hogy jó esetben hazai termelőtől származnak, így tényleg frissek, nem utaztatták azokat a világ végéről, így a környezetért is sokat teszünk. Ha van rá lehetőségünk, érdemes ilyenkor többet venni a friss zöldségekből, és lefagyasztva eltenni a többi időszakra.

Spenót

Akár a bébi változatát is választhatjuk, hiszen minél zsengébb egy zöldség, annál több értékes tápanyagot tartalmaz. A spenót kiváló természetes folsav- és vasforrás. Alacsony a kalóriatartalma, ezért a tavaszi fogyókúra idején tökéletes választás. Ami viszont igen magas, az az A, B, C, K -vitamin tartalma.

  • Az A-vitamin gondoskodik arról, hogy szép legyen a hajunk és a bőrünk, nagy segítségünkre lehet a ráncok elleni küzdelemben.
  • A B-vitamin hozzájárul az idegek, a szem, a bőr és a máj egészséges működéséhez, ezen kívül elősegíti a gyomor és a bél munkáját.
  • A C-vitamin főként védelmi szerepet tölt be a szervezetünkben, antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy idézik elő.
  • K-vitamin: komoly szerepe van a csontanyagcserében és a véralvadásban.

A spenót antioxidánsokban is gazdag, igen magas a kaempferol tartalma, amely csökkenti a rák kialakulásának kockázatát; a kvercetin tartalma, amely javítja a memóriát; valamint a rendszeres fogyasztásával kisebb az esélye a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Emellett gazdag luteinben, amely csökkenti az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázatát.

Sóska

Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, proteinben, szénhidrátokban, káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, és vasban, viszont kevés zsírt és kalóriát tartalmaz. Javítja a látást, segít a fogyásban, emellett flavonoidokat és egyéb antioxidánsokat is tartalmaz, kiűzi a méreganyagokat a szervezetből, és csökkenti a puffadást. A sóskalevél klorofilt és karotinoidokat is tartalmaz, amely csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, a vérnyomást és a koleszterinszintet, és gyorsítja a herpesz, a pattanások és már bőrbetegségek gyógyulását.

Spárga

A spárgafajták mindegyike magas C-, A- és E-vitamin tartalommal bír, valamint tele van antioxidánsokkal. Mivel magas a folsavtartalma, érdemes várandósság alatt is minél többet enni belőle. B1- és B2-vitamin tartalmának köszönhetően nyugtató hatással van az idegrendszerre és serkenti az anyagcserét.

A spárgát a zöldségek királyának is szokták nevezni / Fotó: Shutterstock
A spárgát a zöldségek királyának is szokták nevezni / Fotó: Shutterstock

Rebarbara

Magas K-vitamin- és antioxidánstartalma segít megvédeni a szervezetet a stressz káros hatásaitól, nyugtatja az idegrendszert és erősíti a csontokat. A rebarbara fogyasztása enyhítheti a csontritkulás tüneteit is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.