A legfinomabb, zsenge zöldségek időszaka az április és a május. Ilyenkor tényleg érdemes kicsit félretennünk a télen megszokott nehéz, kalóriadús ételeket, és helyette minél több friss zöldséget pakolnunk a tányérunkra - írja a Fanny magazin. Bár szinte minden termést be tudunk szerezni egész évben, mégis fontos, hogy az éppen a hazánkban termő, friss élelmiszereket válasszuk, mert ezek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, magas vitamin, rost és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően. Ennek oka, hogy ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint például a klorofil vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen érlelt termékeket tudunk megvenni.
További előnyük az idénytermékeknek, hogy jó esetben hazai termelőtől származnak, így tényleg frissek, nem utaztatták azokat a világ végéről, így a környezetért is sokat teszünk. Ha van rá lehetőségünk, érdemes ilyenkor többet venni a friss zöldségekből, és lefagyasztva eltenni a többi időszakra.
Akár a bébi változatát is választhatjuk, hiszen minél zsengébb egy zöldség, annál több értékes tápanyagot tartalmaz. A spenót kiváló természetes folsav- és vasforrás. Alacsony a kalóriatartalma, ezért a tavaszi fogyókúra idején tökéletes választás. Ami viszont igen magas, az az A, B, C, K -vitamin tartalma.
A spenót antioxidánsokban is gazdag, igen magas a kaempferol tartalma, amely csökkenti a rák kialakulásának kockázatát; a kvercetin tartalma, amely javítja a memóriát; valamint a rendszeres fogyasztásával kisebb az esélye a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Emellett gazdag luteinben, amely csökkenti az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázatát.
Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, proteinben, szénhidrátokban, káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, és vasban, viszont kevés zsírt és kalóriát tartalmaz. Javítja a látást, segít a fogyásban, emellett flavonoidokat és egyéb antioxidánsokat is tartalmaz, kiűzi a méreganyagokat a szervezetből, és csökkenti a puffadást. A sóskalevél klorofilt és karotinoidokat is tartalmaz, amely csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, a vérnyomást és a koleszterinszintet, és gyorsítja a herpesz, a pattanások és már bőrbetegségek gyógyulását.
A spárgafajták mindegyike magas C-, A- és E-vitamin tartalommal bír, valamint tele van antioxidánsokkal. Mivel magas a folsavtartalma, érdemes várandósság alatt is minél többet enni belőle. B1- és B2-vitamin tartalmának köszönhetően nyugtató hatással van az idegrendszerre és serkenti az anyagcserét.
Magas K-vitamin- és antioxidánstartalma segít megvédeni a szervezetet a stressz káros hatásaitól, nyugtatja az idegrendszert és erősíti a csontokat. A rebarbara fogyasztása enyhítheti a csontritkulás tüneteit is.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.