A napi háromszori gyümölcs illetve zöldségfogyasztás (elsősorban leveles zöldségek-spenót, káposzta) jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyeit-derült ki a 71346 nő részvételével készült kutatásból, amely során 18 évig kísérték figyelemmel az önkéntesek állapotát.
"Persze ez sem megoldás mindenre - nyilatkozta Dr. Lydia A. Bazzano, a Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Betegségekkel Foglalkozó Osztályának munkatársa - Ha mellette egyfolytában édességet eszünk, cukros italokat és tésztaféléket eszünk és még genetikai hajlamunk is van a cukorbetegségre, akkor ez sem fog megmenteni tőle. A megfelelő étrend csak egy része a megelőzésnek."
A megfigyelt 71346 nőből a kutatás ideje alatt összesen 4529-nél alakult ki kettes típusú cukorbaj. Az adatok szerint a napi háromszori zöldség és gyümölcsfogyasztás mintegy 18 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a gyümölcslé fogyasztása 18 százalékkal növeli a cukorbaj kockázatát. "A gyümölcslé rengeteg cukrot tartalmaz, és folyékony formájának köszönhetően igen gyorsan felszívódik, ezáltal a szervezet hirtelen jut igen nagy mennyiségű cukorhoz, amelynek a lebontása megterhelő - nyilatkozta Dr. Bazzano - A 100 százalékos gyümölcsleveknél már jobb a helyzet, de cukortartalmuk ezeknek is igen magas."
Az Egyesült Államokban a cukorbetegség igen nagy egészségügyi problémát jelent már a fiatal felnőttek körében is. "Az eddig az ötvenes-hatvanas éveikben járó idősekre jellemző betegség egyre gyakoribb a 20-30 évesek körében - nyilatkozta Dr. Joyce Lee a Michigani Egyetem Gyermekkórházának orvosa- Az ilyen korban kifejlődött cukorbetegség rengeteg komplikációt okozhat a későbbiekben, és sajnos a jelentősen megrövidült várható élettartammal is számolni kell."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.