Dr. Chun Chao és kollegái összesen 84 170 45 és 69 év közötti férfi egészségügyi adatait és életviteli szokásait vizsgálták meg a Kaliforniai Férfi Egészségügyi Felmérés keretében. A három éves kutatás során összesen 210 tüdőrákos esettel találkoztak. A kutatók a sör, a vörös- és fehérbor, valamint az égetett szesz fogyasztásának hatásait vizsgálták a tüdőrák kialakulására.
Az eredmények szerint minden egyes pohár vörösbor elfogyasztásával (egy hónapra lebontva) mintegy 2 százalékkal csökken a tüdőrák kialakulásának esélye dohányosok esetében. Az adatok alapján azoknál a dohányos férfiaknál, akik napi egy vagy két pohár vörösbort fogyasztottak, a tüdőrák kialakulásának valószínűsége mintegy 60 százalékkal csökkent a többiekhez képest.
A kutatók az eredmények ismertetése mellett fontosnak tartják azonban kiemelni, hogy a tüdőrák kialakulásának esélyeit még mindig a dohányzás abbahagyásával lehet a leginkább csökkenteni, hiszen a vörösbort fogyasztó dohányosoknak még a csökkent értékek mellett is jóval nagyobb az esélyük a betegség kialakulására, mint a nemdohányzóknak. A vörösborról régóta közismert, hogy igen magas az antioxidáns tartalma elsősorban a szőlő héjából és magjából származó reszveratrolnak köszönhetően.
Forrás: Medipress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.